High Power RockSolidPower 1200 W
High Power'ın kim olduğunu daha önce anlatmıştık. Başka firmalar için de üretim yapan Sirtec'in kendi markası. Bu nedenle görece uygun fiyatlı modelleriyle karşılaşabiliyoruz. Ayrıca o "başka markalar" dediklerimiz arasında pahalı modelleriyle bilinen üst düzey markalar da var. :)İri kıyım kutu tasarımının içinde güç kaynağının teknik özellikleri şunlar:
High Power RockSolidPower 1200 W
- Model numarası: HPC-1200-G14C
- Toplam güç: 1200 W
- Giriş: 110-240 Vac 12 A, 50-60 Hz
- Verimlilik: 80+ (sertifikalı)
- PFC: Aktif PFC
- Kanallar: +3.3 V, +5 V, +12 V1, +12 V2, +12 V3, +12 V4, -12 V, +5 Vsb
- +3.3 V kanalında akım: 30 A
- +5 V kanalında akım: 30 A
- +3.3 ve 5 V kanallarında toplam güç: 200 W
- +12 V1,2 kanallarında akım: 20 A
- +12 V3,4 kanallarında akım: 25 A sürekli, 30 A pik
- +12 V kanallarında toplam güç: 1080 W
- Güç çıkışları: 24 pin anakart x1, 4+4 pin 12 V CPU x1, 8 pin 12 V CPU x1, 6+2 pin PCIe x3, 6 pin PCIe x3, SATA x9, 4 pin MOLEX x9, disket sürücü x2
- Koruma devreleri: Aşırı akım koruması, aşırı voltaj koruması, düşük voltaj koruması, kısadevre koruması, aşırı sıcaklık koruması, aşırı güç koruması
- Fan: 135 mm x1, 80 mm x1, gecikmeli kapanma sistemi, pütürlü fan kanatları
- Diğer: Endüstriyel tip bileşenler, ATX12V v2.3, EPS12V v2.92, çift transformatör, RoHS, CrossFire Ready, SLI Sertifikası, UL, cUL, TUV, FCC, CE, CB sertifikaları, yarı-modüler kablo düzeneği, altın kaplama bağlantı konnektör uçları
- Boyutlar: 150 x 220 x 87 mm
- Ağırlık: 4,5 Kg (toplam)
RockSolidPower 1200 W iri güç kaynaklarından. Çift fan özellikle dikkat çeken yönü. Bu sayede aşırı ısınmadan düşük ses düzeyleri yakalamak mümkün oluyor.
135 mm fan, güç kaynağının kasanın üst tarafında durduğu klasik yapılandırmada işlemci yönüne bakıyor. 11 kanatlı yapı yüksek olmayan hızlarda da yeterli hava akımı sağlanmasının anahtarlarından.
"Fırçalanmış metal" boyanın şık durduğunu söylemeliyiz.
Arkadaki 80 mm fan da 11 kanatlı aynı tasarımı kullanıyor. Fanların alt yüzeylerinde oyuklar var -bu fotoğrafta 8 cm olan için görüyorsunuz, 13.5 cm olanda da aynılarından vardı. Bu oyuklar fan gürültüsünü azaltıyor, daha doğrusu insan kulağını daha az rahatsız etmesini sağlıyorlar. "Psiko-akustik" bilimi sağolsun.
Az kalsın arka taraftaki bileşenleri unutuyorduk. :) Evet, güç açma-kapama düğmesi ile güç bağlantısı burada. 110/220 V seçimi için bir şey yok, olması gerektiği gibi otomatik seçiyor.
Bileşen kablolarının bir kısmı doğrudan güç kaynağından çıkıyor. Geri kalanı modüler kullanabiliyorsunuz.
Modüler kabloların bağlantı noktaları açıkça işaretlenmiş ki doğrusu bu.
Kenarda güç değerleri, sertifikalar ve özellik simgeleri var. Detaylara gireceğiz, biraz daha sabredin lütfen. :)
Bu da uzunluk. Üstte piyasada kolaylıkla bulabileceğiniz pek çok güç kaynağıyla aynı boyutta, "insani" bir güç kaynağı var. Altta High Power RockSolid 1200 W. Bu boyut farkı yüksek güçlü güç kaynaklarında sağlıklı çalışma için elzem olabiliyor -aslında bu aynı zamanda sessiz ve serin çalışmaya da yarıyor. Ancak kendi sorunu da var elbette; yeteri kadar derin bir kasanız yoksa kablolar çok önde kaldığı için yönlendirmek zor olabiliyor. RockSolid Power'da kısmi modülerlik bu açıdan önemli; fazlalık kabloları kenara kaldırabiliyorsunuz ve kasanın içinde zaten iri kıyım bileşenler tarafından kaplanmış alandan tasarruf, havalandırmaya kuvvet takviyesi ediyorsunuz.
22 cm uzunluğun bir başka göstergesi.
Güç kaynağının uzunluğu nedeniyle kasada duruşu bu.
Kablo yapısı ve uzunlukları
High Power, RockSolid Power 1200 W modelinde yarı-modüler bir kablolamayı tercih etmiş demiştik.Doğrudan güç kaynağına bağlı, modüler olmayan kablo demeti orta-üst düzey bir sistemin güç ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılıyor aslında.
Sabit kablolamada tek ekran kartı kullanımı için yeter şart sağlanmış: bir tane 6, bir tane 6+2 pinli PCIe ek güç bağlantısı.
24 pinli güç bağlantısının yanısıra 4+4 CPU 12 V güç desteği de var. Bunun 8 pinli tek modül olanı da pakette bu arada.
Güç kabloları güzelce kılıflanmış.
Kutu içeriğinden çıkan diğer kablolar da öyle.
Kablo uzunlukları şu şekilde:
High Power RockSolid Power 1200 W kablo uzunlukları
- 24 pin anakart güç kablosu: 55 cm
- 8 ve 4+4 pin 12 V CPU güç kabloları: 55 cm
- PCIe güç kabloları: 55 cm
- SATA kabloları: 75 cm, konnektörler arasında 15'er cm
- 4 pin MOLEX'ler: 75 cm, konnektörler arası 15'er cm
- 4 pin MOLEX + disket sürücü konnektörlü kablolar: 90 cm, konnektörler arası 15'er cm
Hepsini takarsanız… :)
Bu kadar kabloyla birlikte bir mini-tower kasada kullanmanızı önermiyoruz demeye gerek var mı?
İç yapı
Bu güç kaynağının da garantisini mundar ettik.İç yapı oldukça dolu gözüküyor. Bu bileşenleri zaten "normal" boyutlarda bir güç kaynağı kasasına sığdıramazlardı.
Üstten bakışla hemen çift trafo dikkat çekiyor.
İbret olsun diye High Power Absolute 650 Watt incelemesinden o modelin iç yapısını aldık. Boyut farklı elbette, fotoğrafların çekim açısından dolayı aynı gözüküyor. Tek trafo ve giriş katında tek iri kapasitör dikkatinizi çekmeli.
Trafolara yakından bakış.
Bol miktarda kablo politikası içeride de devam ediyor.
Soğutucularda bol kanatlı yapının yanısıra renklendirme de tercih edilmiş. Siz alsanız hayatınızda kaç kere göreceksiniz bilmiyoruz bir şey demeyelim ama biz bu özenli hareketleri seviyoruz.
13.5 cm fan devre kartına iki pinli bir konnektörle bağlanıyor. Fanlar sıcaklığa göre kendiliğinden (otomatik) hız ayarına sahip. Ayrıca gecikmeli kapanma işlevi, bilgisayarınızı kapattıktan sonra da fanların iç sıcaklık 50 derecenin altına düşene kadar çalışmalarını sağlıyor. Bu da güç kaynağının ömrünün uzamasına katkıda bulunacaktır.
Diğer kablo PSU'nun dışına çıkıyor. Anakarın bir fan yuvasına bağlayabiliyorsunuz. Bağlamazsanız da fan çalışıyor ama bağlayıp fan hızını izleyebilirsiniz ve isterseniz (ya da bulursanız) fanın durması durumunda sistemde alarm verilmesini, hatta sistemin otomatik kapanmasını sağlayan bir program da kullanabilirsiniz. Böylece güç kaynağının kendi aşırı sıcaklık koruması devreye girip sistemi "küt diye" kapatmadan, en azından dosyalarınızı kaydetme şansınız olur. Gerçi bu durum henüz bizim bile başımıza gelmedi. :) Fanların hızları ise bu bağlantıya bağlı değil; High Power RockSolid Power 1200'ün içinde kendi devresi tarafından, sensöründen okunan sıcaklığına bağlı olarak ayarlanıyor.
CM6800G PFC/PWM denetleyici için veri sayfasını bu adreste bulabilirsiniz (PDF). "Boost-tipi" güç faktörü düzeltmesi sağlayan tümleşik(entegre) devrede temel koruma mekanizmaları da var.
Fan bağlantıları.
Şu meşhur kapasitörler 450 V. :)
Kablo uçları giydirilmiş.
Kaplama şık olmasına karşın çizilmelere çok müsait. Fotoğraf çekimi sırasında bile çizikler oluştu.
Kullanım deneyimi ve testler
Bu kadar güç kime gerek?Üst uç PC
- Anakart: Asus Rampage II Extreme
- İşlemci: Intel Core i7 920 @3600 MHz
- Bellek: Patriot 3 kanal DDR3-1600
- Ekran kartı: Zotac GeForce GTX 295
- Sabit disk: 4x Western Digital Caviar Black 500 GB
- Diğer: Bol bol fan, USB aygıt, FireWire aygıt
- Güç kaynağı önerisi: 610 W
Ancak daha önemli bir nedeni olabilir bu kadar "kallavi" bir güç kaynağı istemeniz için: Sessiz ve serin çalışma. Güç kaynağınızdan daha fazla güç çekmek aynı zamanda onun daha fazla ısınmasına neden olacaktır ve çektiğiniz gücün beslenebilen güce oranı güç kaynağının sınırlarına yaklaştıkça sıcaklık da artacak, fanlar deli gibi dönmeye başlayacak. Bunun üzerine bu kadar güç çekebilecek sayıda bileşenin kasa içinde yarattığı sıcaklığı ekleyin. Hepinizin bu kadar büyük güce ihtiyacı yok, ama bazıları istiyor, ne yapalım. :)
Bir de gizli sebebi var bu işin. High Power Absolute Power'ın 80+ sitesinden aldığımız verim tablosuna gözatarsak:
High Power RockSolid Power 80+ sertifikasına sahip(PDF) bu arada. :) Herneyse, yukarıdaki grafikte %50'den sonrası için tipik güç kaynağı verim eğimini görüyorsunuz. Çoğu güç kaynağı yaklaşık %50 yükten fazlasını çektikçe verimliliklerinden yavaş yavaş kaybederler. Zaten 80+ sertifikası da özellikle bunu test eder ve belirler; "verimliliği en kötü durumda %80" demek o sertifika. Bir ekstra bilgi olarak pek çok güç kaynağının verimliliğinin %50'nin altında azalmaya başladığını verelim.
Üst düzey bir sistemde en yüksek güç değerine yakın bir güç kaynağını yük altında kullanıma aldığınızda sıcaklık sadece bileşenlerden dolayı artmayacak, bir taraftan da düşen veriminizden dolayı artacak. High Power Absolute serisinin 650 Watt modeline 600 W gibi bir yük, prizden hemen hemen 750 W çekmesine neden olurken aynı yükü RockSolid Power 1200 W modeline verdiğinizde 700 Watt çekiyorsunuz (yaklaşık). Bütçesel açıdan, o kadar parayı sisteme yatıran için çok önemli olmayabilir ama çevre açısından bir şey ifade edebilir.
Daha önemli nedeni ise gürültü. Güç kaynağının en az sesle çalışması için verilen bir güç düzeyinde en az ısınmaya neden olmak gerekiyor. Bunun anahtarı ise verimliliğin yüksek olduğu noktada çalıştırmak mümkün olduğu kadar. Çift fanın desteği ile birlikte High Power RockSolid 1200 W üst uç bir sistemde bile sessiz çalışmaya olanak tanıyacaktır; 600 Watt güç çekerken verimliliği en üst noktasında.700 W mertebesinde bir güç kaynağı daha fazla ısınacaktı muhtemelen.
Verimlilikten girmişken oradan devam edelim. RockSolid Power 1200 W modelinin 80+ sitesindeki sertifika test sonuçlarına baktığımızda şunları görüyoruz:
High Power RockSolidPower 1200 W verim bilgileri
- Düşük yük: %20 yük, 0.95 Güç Faktörü (PF), %85.56 verimlilik
- Tipik yük: %50 yük, 0.99 Güç Faktörü (PF), %85.71 verimlilik
- Tam yük: %100 yük, 0.99 Güç Faktörü, %80.33 verimlilik
High Power RockSolidPower 1200 W kanal akım dağılımı
- 5V: 30 A
- 3.3 V: 30 A
- 5 V ile 3.3 V toplam: 200 W (16.67 A)
- 12 V1: 20 A
- 12 V2: 20 A
- 12 V3: 25 A (pik 30 A)
- 12 V4: 25 A (pik 30 A)
- 12 V kanallarında toplam: 1080 W (90 A)
Ayrıca 12 V kanallarını ayrı ayrı toplayıp 12 V kanallarından çekilebilecek toplam güce oranını hesapladığınızda, ayrık değerlerin pik değeri alırsanız %90 civarı, sürekli değerlerin de %100 doğru olduğunu göreceksiniz. Güç kaynaklarında popüler bir pazarlama faaliyeti burada yatar. :) Üretici her 12 V kanalı için birer akım değeri biçer, sonra bu kanallardan çekilebilecek toplam değeri verir. Toplayıp baktığınızda, aslında o 12 V kanallarının herbirinden tek tek üstünde yazan akım çekebilmenize rağmen, hepsinden aynı anda çekmeye kalktığınızda toplam güç sınırını geçtiğinizi görürsünüz. Bu toplam güç sınırının, kanallara ayrı ayrı verilen değere oranı %60 gibi seviyelerde olabilir; yani dört kanalın herbirinde 25'er amper yazıyordur ama siz toplamda bu kanallardan 60 Amper çekebiliyorsunuzdur. :) High Power bu pazarlama hamlesine ihtiyaç duymamış. Ayrıca Çizgi Elektronik'te yaptığımız test sonuçlarında göreceğiniz üzere aşırı akım koruma devresinin toleransları da yüksek tutulmuş.
Buradan da Çizgi Elektronik'teki testlere geçiyoruz. Çizgi Elektronik Fast Auto FA-4200ATE aygıtını bizim kullanımımıza açtı ve böylece Türkiye'de doğru düzgün güç kaynağı testi görebildiniz. :) High Power RockSolidPower 1200 W güç kaynağını alıp Çizgi'ye götürdük. Bizimle ilgilenen Uğur Bey'e de buradan teşekkür ediyoruz.
Her şey böyle başladı. Sağ kenarda editörünüzün emektar Casio FX3600'ünü görüyorsunuz. :)
High Power RockSolid 1200 W güç testlerini kolaylıkla geçmeyi başardı. Aslında, baktık zorlanma belirtisi yok, biraz daha yüklendik.
12 V kanallarından birini 30 A yükleyince 1344 W güç çekmişiz; hala zangırdama, titreme vs. yok.:)
Sonunda 1500 W değerine kadar çıktık. Tabii bu testi yarıda kestiğimiz için bunu anlık yük olarak okumalısınız. Hata imajı veren kırmızı onay kutusu testi yarıda kestiğimiz için orada.
Bu değere çıkabilmemizin anlamı aslında çekilebilecek akım tolerans değerlerinin yüksek tutulması. Yani üstünde 25 A yazmasına rağmen 12 V kanallarında yazanın üstünde akım çekebiliyorsunuz. Bazı kullanıcılar bunu hoş karşılamıyor; o akım değerlerinin amacı üstünde yazdıkları kanaldaki akımı limitlemek ve bu tolerans çok yüksekse limit koyulmuyor demektir. Başka bazı kullanıcılar ise bunu bonus olarak görüyorlar. Editörünüze sorarsanız kısadevre koruması, aşırı sıcaklık koruması ve voltaj korumaları olduktan sonra bu limitlerin sıkı tutulmasından daha tercih edilebilir bir durum. Böylece sırf kanalları tutturamadınız diye stabiliteyi kaybetme şansınız azalıyor.
Aynı durumu High Power'ın başka güç kaynaklarında da görmüştük; hatta 650 W yazan Absolute 650 W güç kaynağından çift Leadtek GeForce GTX 295 ile 600 Watt'ın üzerinde güç çekmiştik ve o halde benchmark'a sokmuştuk. Gerçi çok kullanmadık ama en azından stabil şekilde çalıştı.
Güç kaynağının kablo yönetiminin başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Uzunluğundan dolayı, eğer ek modüler kabloları da kullanacaksanız en azından Akasa Zen gibi derin bir kasaya takmanızı öneriyoruz. Yoksa 5.25 yuvaları civarına sıkışan kabloları yerleştirmek zorlaşabiliyor. Bunun dışında kablolama yeterli. Sessiz çalışmasına ise diyecek yok; gerçi uzun süreli olarak test etmek amacıyla o kadar yüksek güç çeken bir şey kullanmadık. Çift fan çözümünün efektif olduğunu ise rahatlıkla söyleyebiliriz.
Sonuç
High Power RockSolid 1200 W galiba şimdiye kadar test ettiğimiz en yüksek performanslı güç kaynağı. Sınıfı gereği kendisini diğer güç kaynaklarından (High Power'ın kendi güç kaynaklarından bile) ayrı tutmak gerekiyor ki satıcılar da bunu yapıyor. :) Teknofiyat'a göre 280-300 ABD Doları gibi bir fiyatı var bu güç kaynağının. Güç ve özellik listesine göre fiyat normal.Performans olarak, üstünde yazanı neredeyse tam olarak vermesi kesin bir artı. Özellikle 12 V kanallarında yazan değerlerin, toplam değerle aynı olması High Power'a geleneksel pazarlamacı cingözlüklerine başvurmamış olması gerekçesiyle tebrikleri iletmemize itiyor. Ayrıca toplam gücün çok büyük kısmı 12 V kanallaırnda kullanılıyor ki zaten biz de en çok gücü bu kanallardan çekebiliyoruz. Piyasada üstünde epeyce büyük değerler yazıp, bunun sadece birkaç yüz Watt kısmını 12 V kanalından sağlayabilen güç kaynakları varken bu da takdire değer bir davranış. Biz akım sınırlayıcıların limit değerlerinin yüksek tutulmasını da destekliyoruz. Tüm bunların üstüne yapı kalitesi gibi etkileri eklediğinizde High Power RockSolid 1200 W, Editörün Seçimi ödülüne hak kazanıyor.