20 Ekim 2013 Pazar

Çalışmadan Emekli Olmak - Boşuna GSS ödemeyin - isteğe bağlı tarım sigortalı olup emekli olun

isteğe bağlı tarım sigortası, isteğe bağlı tarım sigortası 2013, isteğe bağlı tarım sigortası nasıl yapılır, isteğe bağlı tarım sigortası primi, isteğe bağlı tarım sigortası şartları, isteğe bağlı tarım sigortası emeklilik, isteğe bağlı tarım sigortası hizmet dökümü

Ekşi sözlükte Genel Sağlık sigortası hakkındsa bir entry de çok önemli bir bilgiye rastladım. İşsiz bir adamdan para isteyen hükümetimizin çıkarmış oldugu herkesi sağlık sistemine sokacağız isimli sistemde nekadar koparırsam kardır mantıgı ile yolunmuş kaza çevrilen vatandaşların havaya parasını atmaması hemde madem o para havaya gidecek bari yatırdığınız paranın sizi emekli edebileceği bir sistemden bahsetmiş bir yazar arkadaşımız Entry içeriği şu şekilde kendisine buradan teşekkür ediyor ve genel bilgileri konuya ekliyorum
Daha evvelki entrlerde saçmalığın daniskası olduğu zaten söylenmiş ve hemen hemen yapılabilecek tüm eleştiriler yapılmış. ben ise işinize yaraması ve ödediğiniz paranın biraz olsun bir amacı olabilmesi adına tavsiye vermek için buradayım.
başlık içinde arattım ancak göremedim, daha önce kimsenin yazmamış olmasına hem şaşırdım, hem de bu nispeten iyi sayılabilecek tüyoyu ben vereceğim için sevindim. umarım faydası olur;

şimdi öncelikle bu 213 tl ödeme zorunluluğu neydi onu bir hatırlayalım, zaten bilenler direkt tavsiye kısmına atlayabilirler;

efendim, erkek çocuğu iseniz, 25 yaşına kadar, okul okuyor olmanız halinde babanızın sağlık priminden faydalanabiliyorsunuz.okumuyor ve çalışmıyorsanız 18 yaşından itibaren sistem sizi yakalıyor,ancak 25 yaşını geçtikten sonra okusanız bile fark etmiyor.

kız çocukları ise okusun okumasın 25 yaşına kadar babası üzerinden sağlık primi alabiliyor, ancak 25 yaşından sonra kız çocukları da eğer işsiz ise, yani sigortasız ise sisteme yakalanıyor ve borçlanmaya başlıyor. eğer 25 yaşından önce evlenirlerse sorun yok, kocaları üzerinden sağlık primi almaya devam ediyorlar.

yani bizim bu entrydeki hedef kitlemiz, 25 yaş üzeri bekar ve işsiz kadın vatandaşlarımız ve 18 yaş üzeri okumayan-çalışmayan erkek vatandaşlar ile 25 yaş üzeri işsiz erkek vatandaşlar. *

sistem sizin bu özelliklerinizi tespit ettikten sonra sizden gelir testi yaptırmanızı istiyor ve çıkan sonuca göre sizi her ay g1-g2-g3 vesaire gibi kategorilere sokup borçlandırıyor.
nedir bu g1-g2 vb.?
eğer gelir testi sonucu düşük gelirli olarak tespit edildiyseniz g1 klasmanına giriyorsunuz ve sağlık priminiz için her ay 35 tl gibi bir meblağ ödemek zorunda kalıyorsunuz.

g2 için bu rakam 105 tl ye yükselirken, g3 için başlıkta belirtildiği gibi 213 tl. internet aratırsanız zaten detaylı rakamlara ve bu rakamların nasıl hesaplandığına ulaşabilirsiniz. şurada da yazıyor mesela.

şimdi burada sorun şu, bu parayı ödediğiniz zaman, sadece ama sadece sağlık sigortası priminizi ödemiş oluyorsunuz ve ödediğiniz paralar size emeklik günü saydırma açısından bir fayda sağlamıyor, bakın mesela şu enrty de de bir arkadaşımı bu durumdan sitem etmiş. (bkz: #36878598)

zaten bu tavsiyeyi yazmak da onun üzerine aklıma geldi, şimdi gelelim tavsiye kısmına;

--- tavsiye ---

g1 kapsamında olan, yani 35 tl ödemekle mükellef olan arkadaşlarımızın işine yaramayacaktır bu tavsiye ancak g2 kapsamında 105 tl ve özellikle de g3 kapsamında 213 tl yi boşu boşuna, sırf sağlık primi alabilmek için ödeyen arkadaşlarımızın ciddiyetle düşünmesinde fayda var,

olay şu, isteğe bağlı tarım sigortası denilen bir hede var, tarım bağ-kur'u ile karıştımayın yalnız, ikisi farklı, farkını anlatacağım.

bu isteğe bağlı tarım sigortalılığına başvurursanız, sigorta kapsamında 240 tl gibi bir ücret ödemeniz gerekiyor ancak emeklilik adına gün saydırmış oluyorsunuz. yani sırf sağlık primi için, gün saymadan 213 tl vermektense, `20-30 lira daha fazla ödeyerek gün de kazanmış olacaksınız`.

peki bunun için ne yapmak gerekiyor? ihtiyacınız olan şey, sgk şubelerinden alacağınız isteğe bağlı tarım sigortası formunu doldurduktan sonra muhtardan ve ilçe tarım müdürlüğünden tasdik ettirmek ve sgk müdürlüğüne tekrar teslim etmek.

bu kadar yani. şimdi aklınıza şu soru gelebilir, "hacı, tarım marım diyorsun da, benim işim olmaz tarımla? hem üzerime arsa, tarla filan da yok?"

doğrudur, ama zaten tarım ile ilgili olmanıza gerek yok, üzerinize kayıtlı herhangi bir arazi, tarla, bağ, bahçe olmasına da gerek yok. işte isteğe bağlı tarım sigortasının tarım bağkurundan farkı bu. tarım bağkuruna başvururken çiftçi olduğunuzu kanıtlamanız gerekiyor gibi bir şey, ancak isteğe başlı sigortada böyle bir zorunluluk yok.

misal ben, okulumu bitirdikten 2 ay sonra babam emekli oldu ve ben hem okulsuz, hem işsiz hem de emekli bir babanın evladı olduğum için onun üzerinden düştüm, sağlık primi alamamaya başladım ve sistem beni gelir testine çağırdı. eğer gitsem bana da aylık 213 tl hava parası çıkaracaklardı ve ben sırf olur da hastalık-kaza geçirirsem hastanede ücretsiz bakılabileyim diye bu parayı vermek zorunda kalacaktım..hani şu suriyeli arkadaşlara komple bedava olan şeyi için yani..neyse..

213 tl yi boşu boşuna gömmekten ise, yukarıda anlattığım gibi, isteğe bağlı tarım sigortalısı yaptık beni ve ben işe girene kadar geçen 4 aylık boş zaman diliminde 240 tl ödeyerek hem sağlık priminden faydalandım hem de 4 ay kazanmış oldum, yani işe girdiğimde zaten 4 aydır sanki bir yerlerde çalışıyor gibiydim ve işe girince de isteğe bağlı tarım sigortamı kapatıp, iş yerinin bana yaptığı sigortayı onun üzerinden devam ettirdim.

tavsiye- tüyo filan denince, parayı komple ödememek gibi bir seçenek sunacağımı düşünen arkadaşlar hayal kırıklığına uğramamıştır inşallah diye umuyorum, ama bu yöntem de en azından parayı sokağa atıyormuş hissini yaşamanıza engel olup biraz olsun teselli yaratır diye düşünüyorum. öbür türlüsü için suriyeli mülteci olmanız gerekiyor arkadaşlar, vatandaşlıktan çıkma ve suriye vatandaşı olma işlemleri nedir-nasıldır o konuda inanın bilgim yok *

--- tavsiye ---

yardımcı olabildiysem ne mutlu.

mesajla gelen edüt: daha önce yazılmış verdiğim tavsiye. yalnız ben "tarım" diye arattığım için çıkmadı,"isteğe bağlı" diye aratınca çıkıyor bir kaç tane. neyse yine de yeniden gündeme gelmiş oldu en azından, bilmeyen görmeyen varsa görmüş, öğrenmiş olur. şuku filan vermeyin la istemem, ilk kim yazdıysa ona verin. *

link editi: ayrıca şu linkten durumunuzu sorgulayabilirsiniz. internet kafelerde bir ara 1 tl istiyorlardı bu ekrana girip çıktı almak için. * linkte problem yaşayanlar sondaki sılaşı silerek ya da googleden sgk sorgulama şeklinde aratarak da ulaşabilirler bilgilerine.
İsteğe bağlı ek 5 tarım sigortası formu hakkında bilgiler

Yeni çıkan yasaya göre adına hiç bir şekilde tarla arsa vb şeyleri bulunmayan kişiler, 2013 yılının haziran ayına kadar 159,02 TL haziran ayından sonra yani 2013 yılının sonuna kadar ise 165,99 TLödeyerek otomatik olarak sigortalı olabilecekler. Bu sigortalılık süresi 30 gün üzerinden kişinin emekliliği için yansıyacaktır. Tarımsal bir faaliyetiniz olsun yada olmasın tarım sigortalısı olabilir, tüm sağlık hizmetlerinden yararlanabilir, emekli de olabilirsiniz.

Başvuruda bulunacak kişiler için aşağıdan EK 5 TARİM SİGORTALILIĞI FORMU indirme linkini vereceğiz. Aşağıda sizler için verilen linkten ilgili evrağı indirerek doldurup, muhtarlıktan onaylattıktan sonra, ilgili şehrinizdeki Tarım İlçe Müdürlüğü’ne kaşeletip gerekli işlemleri yaptırdıktan sonra SGK’ya teslim edeceksiniz.

EK 5 TARIM SİGORTASI FORMU İNDİR


kaynak
Eğer sizde bu bilgiyi faydalı buluyorsanız yorum olarak bizlere iletin