10 Ocak 2010 Pazar

Sanal alem gerçekleri

İnternet, bilgisayar güvenliği, google gmail, internet güvenliği, veri koruma, veri saklama

Birçoğumuzun en azından bir mail adresi vardır. Ve hemen her fırsatta bu maillerimizi kontrol eder, beğendiklerimizi bir klasör vasıtası ile mail kutusunda saklamaya çalışırız.  Normal şartlarda somut olarak hiç kimse bilgisini bir başkasına vermek istemez. Ama internete güven bunalımı bulunan kimseler bile ne hikmettir ki bunu görmezden gelerek tüm bilgilerini kolayca veriverir. Aklına bile gelmez bu bilgilerin kullanılabileceği. Ama en sevdiği dostuna kredi kartı numarası bile vermeye korkan insanlar internette şifresini bile kendi elleri ile tuşlarlar.
Ne kadar komik değilmi. Kendi ellerimizle bilgilerimizi paylaşmak.   İnternet çok eski dönemlere dayanmasa da bir çok kullanıcı bilgileri yüklemekten ve vermekten kaçınmaz. Bu hali ile ilerleme kaydedeceği düşünüldüğünde internetin 10 yıl sonra gerçek yaşamın tamamen bir parçası durumuna geldiğini görmemiz içten bile değil gibi. Hatta sık sık netle haşır neşir olanlar şimdiden başladılar bile. Mesela kendimden örnek vereyim pc çökmesine karşı en güvenli dosya saklama alanım google docs. Bir çok örnek evrakım orada muhafaza ediliyor. Memnunmuyum? Elbette ki evet. Paylaşılmayacağına inandığım herşeyi saklamakta mahzur görmüyorum. Ben ve benim gibi düşünenler de zamanla sanal aleme bilgilerini daha fazla göndermekten çekinmeyecekler; korkularını yenerek depolama alanını kendi bilgisayarına değil nete yükleyeceklerdir.
Her ne kadar teknoloji ile beraber sınırları zorlayan hafızalar çıkmış olsa da, aranılan bilgiye heryerden ulaşabilme ihtiyacı insanları bu yöne doğru kaydırmaktadır. Yakın gelecekte bir çok bilgimizi internette saklayabileceğimizi düşünmekten kendimi elıkoyamıyorum. Buna mecbur olduğumuzu, gelişen teknolojinin bunu getirdiğini görmekteyim. Bilgisayarımızı veya bilgisayarımızdan yüklediğimiz bilgileri taşıyan makinemizi sürekli yanımızda taşıma şansımız olmadığı ve hergün onlarca kilometre yolculuk yaptığımızı düşünürsek; Birde zamanla heryerde internete kolayca bağlanma şansı olacağını varsayarsak neden kendimize hamballık yaptıralım ki.
Zaten bir mail adresi alarak bilgimizi veriyoruz. Birçok bilginin istendiği ilk girişte hiç bir tereddüde kapılmadan yaptığımız bu işlemi zamanla kimbilir ne derece ilerilere götüreceğimiz de bunun göstergesi. Sözün özü gerçek yaşamda yaşamaya lazım olan bilgilerimizi azar azar nete yüklemenin zamanının geldiğiniz söylemek istemekteyim. 7 Gb alan adı veren google bunun bir parçası olarak bu işe birkaç yıl önce başladı. Çoğumuz zaten resimlerimizi, word dosyaları ile excel dosyalarını online olarak buraya yüklemekte ve her yerden bir şifre ile ulaşabilmekte. Ne kadar güzel değilmi. Hele bu bir de bunun başkası eline geçmeyeceğini düşünerek rahatça yapabilmek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzun silinmemesi için lütfen konu ile alakalı yorumlar yapınız.Ayrıca argo,küfür,reklam içeren,Türkçe yi düzgün kullanmayan ve kelimeleri uzatan yorumlar silinecektir.