DİL NEDİR?
Üniversiter seviyede baktığımız zaman dilin çok tesirli bir anlaşma ve iletişim aracı olduğunu görürüz. Çünkü bu seviyedeki bir konuşmayı veya bir yazılı metni incelediğimizde düşüncenin bütün inceliklerini bulabiliriz.
Dil gelişen, zenginleşen canlı bir varlıktır. Fizik yapı olarak canlıdır, fonksiyonel yapı olarak canlıdır. Tıpkı insanın her hangibir yerine batan bir cismi, vücut organizması nasıl ki dışarıya atmak için hemen bir mücadele başlatır, bunun gibi dil de bünyesine uymayan her hangibir kelimeyi dışlamaya çalışır. Dilin kendine has eğilimleri ve kuralları vardır. Bu eğilim ve kurallara uymayan yapılar dili rahatsız eder. Bilgi akışı zorlanır. Mesajlar, açık ve net olarak iletilemez.
Tabii ve sosyal bir vasıta olan dilin eğilim ve kuralları zorlanırsa bünyesinde bozulmalar meydana gelir. Dilin geleceği tehlikeye girer. Yabancı kelimeler bir dili çöküntüye götürmez. Yabancı kurallar dili yıkıma sürükler. Nitekim Arapça ve Farsça kurallar on altıncı yüzyılda güçlü bir eğilim haline geldiği zaman tabii bir reaksiyon olarak Türkçe konuşup yazma cereyanı doğmuştur. Sade Türkçeye doğru ciddi bir yönelme ihtiyacı doğmuştur. Ancak dil zengin, güçlü bir dilse kurallarını bütün gücüyle korur. Başka dillerden gelen kelimeler eğer eğilim ve kurallarına uygun düşerse onları asimile eder ve zenginleşir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuzun silinmemesi için lütfen konu ile alakalı yorumlar yapınız.Ayrıca argo,küfür,reklam içeren,Türkçe yi düzgün kullanmayan ve kelimeleri uzatan yorumlar silinecektir.