1 Mart 2010 Pazartesi

tarih dil ilişkisi

TARiH-DİL İLİŞKİSİ
Türk Dili, tarihi dillerdendir. Yaşdaşı pek çok dil tarihten silinmiştir. Türkçe, yazı dili olarak iki bin yıllıktır. Türkler, tek bölgede yaşamış, sürekli aynı yerde kalmış bir millet olmayıp, üç eski kıtada varlık göstermişler, kendi dil ve dinlerini buralara taşımışlardır.

Bu nedenle Türkçenin pek çok lehçe, şive ve ağızları oluşmuştur. Bu kollar arasındaki farklılık zamanla çok olduğu için, bazı dilbilimciler, bunları ayrı dil sayarlar.

Türkçe, anadil açısından dünyanın beşinci büyük dilidir. Eğer, Türkler yönettikleri, devlet kurdukları ülkelerde ve bölgelerde kendi dillerini öğretselerdi bugün daha büyük toplumlar Türkçe konuşuyor olurlardı. Ancak, bütün Türk Devletleri, yönettikleri kültürlere saygı göstermişlerdir.

Türk dHinde l0’dan fazla alfabe kullanılmıştır. Sık sık aifabe değiştirmek hem dilbirliğini önlemiş hem de yazılı kaynaklar bir sonraki aifabeyi kullananlarca öğnerilememiştir.

Göktürk Alfabesi, Uygur Aifabesi, Arap köklü Türk Aifabesi, Latin kökenli Türk Aifabesi, Rus Aifabesi Türklerin kullandığı alfabelerdir.

Dünyanın bir çok üniversitelerinde Türk Dili ile ilgili kürsüler vardır. Hem tarih açısından, hem dil vekültür açısından pek çok ülkeyi etkileyen Türk dili, inceleme, araştırma konusu yapılmaktadır. Türkçenin Çuvaşça, Yakutça olarak iki büyük lehçesi ve 50 kadar şi- vesi vardır. Bunlardan birkaçı şunlardır: Altay, Uygur, Karakaipak, Özbek, Kırgız, Kazak, Türkmen, Karaçay, Balkar, Azeri, Afşar, Kazan, Tatar, Başkırt, Kırım, Gagavuz, Oğuz... Yeryüzünde Türkçenin Konuşulduğu Yerler: Bugün Türkçe, nüfus ve toprak büyüklüğü dolayısıyla başta Türkiye olmak üzere, Azerbaycan (Bakü, 7,5 milyon), Rusya, Özbekistan (Taşkent 19,5 milyon), Kazakistan (Almatı, 16,5 milyon), Tacikistan (Duşanbe, 5,5 milyon), Kırgızistan (Frunze, 4,5 milyon), Türkmenistan (Aşkabat, 4 mil- yon), Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Doğu Türkistan, Çin, Iran, İrak, Suriye ve Kıbrıs gibi bir çok ülkede (bazılarında devlet dili olarak) konuşulmakta ve yazılmaktadır.

Ayrıca dünyanın bir çok tanınmış üniversitesinde Türkoloji kürsüleri kurulmuş bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzun silinmemesi için lütfen konu ile alakalı yorumlar yapınız.Ayrıca argo,küfür,reklam içeren,Türkçe yi düzgün kullanmayan ve kelimeleri uzatan yorumlar silinecektir.