4 Mart 2010 Perşembe

Telefon Mülakatlarında İşinize Yarayabilecek 19 İpucu

telefon mülakatı, telefon mülakatları
Telefon Mülakatlarında İşinize Yarayabilecek 19 İpucu

Son dönemde iş dünyasında telefon mülakatları daha yaygın bir şekilde kulanılmaya başlandı. Bu yolla şirketler hem ilgili maliyetleri düşürme hem de kısa sürede daha fazla adaya ulaşma şansı buluyor.


İşte bir telefon mülakatı talebiyle karşılaştığınızda işinize yarayabilecek bazı ipuçları:

· Konuşurken gülümseyin. Size saçma gelse de konuşmanız esnasında, yeri geldiğinde tebessüm edin. Sesinizden gülümsediğiniz hissedilecektir.

· Ayakta durun. Ayaktayken diyaframınızda daha az baskı olur, bu nedenle sesiniz daha doğal ve daha güçlü çıkar.

· Görüşme için sessiz bir oda ayarlayın. Fonda televizyonun, mızmızlanan bir çocuğun veya havlayan bir köpeğin sesi olmasın.

· CV’niz’le birlikte, başarılarınızı, güçlü yönlerinizi not aldığınız post-it’ler önünüzdeki masada hazır olsun.

· Yanınızda mutlaka bir kağıt-kalem bulundurun. Ajandanızı da yanınızda bulunsun. Söylenen bir şeyi not etmeniz ya da bir sonraki mülakat tarihini belirlemeniz gerekebilir.

· Not almanız gerekirse duraksamalar olabilir. Bu duraksamaların getireceği sessizliklerin ortamda stres yaratmasına izin vermeyin. Not almadan önce “bir saniye, bunu not alıyorum” diyebilirsiniz.

· Sizi görüşmeyi yapacağınız kişiye bir sekreter ya da bir operatör bağlayabilir. O kişilere karşı da sıcak davranın. Herhangi bir sebeple bir gerginlik olursa konu ilgili kişilerin kulağına gidebilir.

· Ev ya da cep telefonu kullanacaksanız, görüşme öncesinde hattınızın sağlıklı çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Cep telefonunuzun şarjını ayarlayın. Görüşmenizde headset ya da speaker kullanacaksanız, konuşurken fazla bağırmadığınızdan emin olun.

· Bir arkadaşınızla mülakat antremanı yapın. Konuşurken “eee…”, “hmm…” gibi ifadelerden kaçının. Bu “eee”lemeler telefonda daha rahatsız edicidir. Arkadaşınız çok hızlı ya da yavaş, çok yüksek veya alçak sesle konuşup konuşmadığınızı kontrol etsin. Konuşmanızın kulağa nasıl geldiğini merak ediyorsanız basit bir kayıt cihazı bu merakınızı giderebilir.

· Konuştuğunuz oda da bir ayna bulunması ve telefon görüşmenizi bu aynaya bakarak yapmanız işinizi kolaylaştırabilir. Bu fikir ilk başta saçma gelse de telefonda konuşurken karşınızda bir insan yüzü görmek konuşma enerjinizi artıracaktır. Deneyin, görün! :-)

· Vaktiniz olursa görüşme öncesinde derin nefesler alın. Ses tonunuzu ayarlamaya çalışın. Yanınızda bir bardak su hazır bulunsun. Görüşmeniz esnasında sesinizi ayarlamanıza yardımcı olabilir.

· Görüşme için belirlediğiniz saatten 15-20 dk. önce hazırlanmış olun. Unutmayın telefon mülakatınızı yapacağınız kişi erken arayabilir. Birden eliniz ayağınıza dolansın istemezsiniz.

· Mümkünse görüşmenizin sonunda yüzyüze görüşme isteyin. Eski satış teknikleri eğitimlerinde anlatıldığı gibi, “satışı istemek” faydalı olabilir.

Yapmanız gerekenlerin yanı sıra kaçınmanız gerekenleri de hatırlamakta yarar var:

· Görüşme esnasında sigara içmeyin. Sigara içerken nefes alıp verişiniz rahatsız edici olabilir. Aynı şekilde sürekli burnunuzu çekmeniz, ses çıkartacak şekilde devamlı bir şey içmeniz, elinizle veya kaleminizle ritmik sesler çıkarmanız karşınızdaki kişinin dikkatini dağıtabilir.

· Başka bir telefon gelirse, hiçbir koşulda, görüşmecinizi beklemeye almayın.

· Odadaki bir başka kişiyle konuşmayın. Mümkünse göüşme sırasında yalnız olun.

· Konuşmayı, sohbeti ele geçirmeyin. Karşınızdaki kişi araya girip sorusunu genişletme ya da açıklama ihtiyacı duyarsa ve buna fırsat bulamazsa durum rahatsız edici olur. Bu öneri yüzyüze mülakatlar için de geçerlidir. Bununla birlikte, telefon mülakatları sırasında karşınızdaki kişinin mimiklerini, konuyu takip edip etmediğini göremeyeceğiniz için bu hataya düşmeniz daha kolaydır.

· Heyecanlanıp görüşmenizi yapan kişinin sözünü kesmeyin. Olur da araya girerseniz, farkettiğiniz anda durun, kişinin cümlesini tamamlamasına izin verin.

· Telefon mülakatlarının da en az yüz yüze mülakatlar kadar formal, resmi görüşmeler olduğunu unutmayın. Görüşmenin telefonda olması sizde bir “rahat”lık yaratmamalı. Görüşmeniz süresince o anda değerlendiriliyor olduğunuzu unutmayın. Profesyonel yaklaşımınızı korumanıza yardımcı olacaksa, telefon mülakatınızı iş kıyafetinizle yapmanız psikolojinize yardımcı olabilir.
kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzun silinmemesi için lütfen konu ile alakalı yorumlar yapınız.Ayrıca argo,küfür,reklam içeren,Türkçe yi düzgün kullanmayan ve kelimeleri uzatan yorumlar silinecektir.