6 Mart 2010 Cumartesi

USB Flash Bellek den Windows 7 Kurmak

usb den windows 7 kurmak, cd sürücüsüz windows 7 kurulumu, flash bellek ile windows 7 kurulumu, resimli anlatım, USB Disk'ten Windows 7 Kurma - USB den windows 7 Kurulumu - USB win 7 Kurulumu,usb den windows 7 install,usb disk 7 kurulumu,usb memory windows 7 win7 kurulumu, vista xp, windows 2007 full indirMicrosoft' un yeni gözdesi Windows 7, zamanla Windows Xp' yi tahtından edecek gibi görünüyor.Özellikle netbooklarında piyasadaki yerini artırmasıyla DVD ve CD oynatıcılar ikinci plana geçmiş oldu.Bu değişimleri göz önünealdığımızda windows kurulumlarımız biraz daha kolaya indirgemek için Windows 7' yi usb disk ile nasıl kuracağımızı anlatacağız.



Daha önceki makalelerimizde Windows Xp' yi usb diskten nasıl kuracağımızı anlatmıştık.Bu makalemizdede aynı şekilde usb diskten Windows 7' yi nasıl kuracağımızı anlatacağız. İlk olarak bilinmesi gerekenler öncelikle Windows 7' yi kuracağımız sistemin anakartının usbden boot etme özelliği olması gerekmektedir. Bununla birlikte hazırlayacağımız usb diskimiz minumum 4 GB büyüklüğünde olması gerekmektedir. Kurulum yapacağımız Windows 7' nin DVD si veya İSO imajınada sahip olmamız gerekmektedir. Son olarakta size sunduğumuz yardımcı araçlara sahip olmanız gerekmektedir. Gerekli dosyaları burdan indirebilirsiniz.


Gerekli dosyalara sahip olduktan sonra bilmemiz gereken konu işletim sistemimize göre usb diskimizi hazırlayıp, kurulum işlemi yapacağız. 2 farklı yöntem ile Windows 7'yi usb den nasıl kuracağımızı anlatmaya çalışacağız. İlk anlatacağımız yol Windows XP kullanıcıları için geçerlidir. İkinci yol ise Windows Vista ve 7 kullananlar kullanıcılar için geçerlidir.


WİNDOWS XP KULLANICILARI

İlk olarak flash diskimizi açılışda boot edecek şekilde hazırlıyoruz. Bunun için ihtiyacımız olanlar;


* Ultra İso ( farklı bir sanal cd emulatöride olabilir) İndirmek İçin Tıklayın
* Hp USB Biçimlendirme aracı
* MBRWizard


HP USB Biçimlendirme aracı ve MBRWizard İndirmek İçin Tıklayın   


Gerekli dosyaları temin ettikten sonra flash diskimiz bilgisayara takıyoruz. Hp USB Biçimlendirme aracını çalıştırıyoruz. Flash diskimizi seçiyoruz. Dosya sistemi kısmını, "NTFS" olarak işaretliyoruz. "Quick Format" kısmının yanındaki kutucuğu işaretliyoruz. Son olarak "Start" tuşuna basarak biçimlendirme işlemini başlatıyoruz.




*** Eğer bu kısımda biçimlendirme ile ilgili sorun yaşarsanız, ilk olarak windows'un biçimlendirme aracını kullanarak flash diskinizi biçimlendirin, daha sonra tekrar aracımızla biçimlendirmeyi deneyiniz. Biçimlendirme işlemini gerçekleştirdikten sonra daha önce indrimiş olduğumuz "MBRWiz" isimli dosyayı sağ tıklayıp "klasöre çıkart" seçeneğiyle masaüstünde bir yere açıyoruz. Masaüstünde "mbrwiz" isimli klasörümüz oluşacaktır. Daha sonra sırasıyla Başlat > Çalıştır ' a "cmd" yazarak tamam diyoruz. Karşımıza aşağıdaki gibi MS-Dos Komut ekranı gelecektir.



Karşımıza gelen bu ekranda sırasıyla şu komutları yerine getirerek aracımızı çalıştıracağız.

cd desktop

cd mbrwiz

Yukardaki komutları gerçekleştirdiğimizde "MBRWiz" aracımızın olduğu dizine ulaşmış olacağız. Bu aşamadan sonra ilk olarak;



mbrwiz /list

yazarak enter'a basıyoruz. Karşımıza gelen uyarı mesajını devam diyerek geçiyoruz. Karşımıza bilgisayarımıza bağlı olan disk bilgileri gelecektir. Biz mevcut diskimizin bilgilerini bir kenera not ediyoruz. Aşağıda kırmızı ile işaretlediğimiz 2 numaralı disk işlemimizi yapacağımız flash diskimizdir. Bu sizin bilgisayarınızda farklı bir numara olabilir. Bilgileri doğru kontrol ettikten sonra emin olunuz. Aksi durumda veri kaybı yaşayabilrisiniz. Doğru diski seçtiğinizden emin olunuz. Ekranımız açık kalıyor ve devam ediyoruz.



Diskmizin numarasınıda öğrendikten sonra yapacağımız işlem aşağıdaki komutu yazmak olacaktır.



mbrwiz /disk=2 /active=1

ve entera basarak devam ediyoruz.(Bizim diskimiz 2 numaralı disk olduğu için disk=2 komutunu kullandık, siz disk numaranıza göre bu alanı değiştirmelisiniz. örneğin mbrwiz /disk=1 /active=1 )




Komutumuzu yazıp enter'a bastığımızda bize "Are you sure you want to set the partitions(s) active(s) ? " şeklinde disk bölümümüzün aktif olması için onay soru soracaktır.



Onaylamak için "Y" harfine basmamız yeterli olacaktır. İşlemi onayladıktan sonra bize işlemin başarılı olduğuna dair
"Partition successfully set to active" şeklinde bir mesaj verecektir. Bu mesajı görmüyorsanız yaptıklarını kontrol ederek tekrar deneyiniz.




Bu aşamayıda başarılı bir şekilde geçtikten sonra var olan Windows 7 DVD' mizi Dvd Rom' a yerleştiriyoruz. Yada daha evvel indirdiğimiz Windows 7 İSO dosyasını Sanal Sürücümüze ekliyoruz.





Açılan ekranda "Ekle" butonunu tıklayarak iso dosyamızı sanal sürücü olarak bilgisayarımıza ekliyoruz.



Ultraİso vasıtasıyla Windows 7 iso dosyamızı bilgisayarımıza sanal sürücü olarak ekleme işlemimiz gerçekleşti. Bilgisayarımızıdaki "D" harfli (sanal) cd/dvd rom artık Windows 7 cd'si olarak görünecektir. Burdaki "D" harfi yine sizin bilgisayarınıza göre değişir.
Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra Bilgisayarıma girdiğimizde Windows 7 DVD sinin harfini görebiliriz. Görüldüğü gibi bizim bilgisayarımızda "D" harifini almış durumdadır. Windows 7 dosyalarımızın olduğu sürücümüzün harfini not ediyoruz. Daha sonra ise flash diskimizin harfini not ediyoruz. Göründüğü gibi Windows 7 olan sürücümüz "D" harfini, flash diskimiz "H" harfini ile harflendirilmiştir. Daha sonra Başlat > Çalıştır' a cmd yazarak MS-Dos Komut istemini açıyoruz. Komut satırını açtıktan sonra az evvel not aldığımız sürücü harflerini dikkate alarak;

D:\boot\bootsect /nt60 H:

komutunu yazıyoruz ve entar'a basıyoruz.Burdaki "D" harfi cd rom sürücümüzün, "H" ise flash diskimizin harfleridir.



Komutumuzu yazıp enter'a bastıktan sonra doğru sürücü harflerini yazmamız halinde işlemin başarılı olduğuna dair "Bootcode was successfully updated on all targeted volumes" şeklinde ekranımıza mesaj gelecektir.



Gerekli işlemlerimizi yaptık. Şimdi sıra dosyalarımızı flash diskimize kopyalamaya geldi. Bilgisayarıma giriyoruz, Windows 7 dosyalarımızın olduğu "D" sürücümüzün içine girerek bütün dosyları seçerek "kopyala" diyoruz. Daha sonra flash diskimizin içine girerek yapıştır diyerek tüm dosyalarımızı flash diskimize kopyalamış oluyoruz. *** Eğerki Windows 7 sürücümüzün içine girdiğimizde "boot" klasörünü görmüyorsak yada sürücünün içinde herhangi bir klasör görmüyorsak Windows 7 İso dosyamızı Ultraİso ile açarak flash diskimize kopyalamamız gerekmektedir. Aynı şekilde tüm dosyaları seçerek flash diskimizin içine sürüklüyoruz yada flash diskimizin olduğu sürücüye gönder diyoruz. Bu şekilde kurulum dosyalarımızı kopyalarak flash diskimize yapıştırıyoruz.



Dosyalarımızın kopyalama işlemide bittikten sonra artık flash diskimiz kurulum için hazırdır. Unutmayınızki buraya kadar yaptığımız işlemler Windows Xp/2K3/PE versiyonlarında yapılabilmektedir. Yazımızın başındada belirtiğimiz gibi şimdide Windows Vista ve 7 kullanan için flash diskimizi nasıl hazırlayacağımızı anlatacağız. Daha sonra kurulum işlemine geçeceğiz.

WİNDOWS VİSTA VE 7 KULLANICILARI

İhtiyacımız olanlar;
Windows 7 Dvd veya İso dosyası,
Ultra İso veya benzeri bir sanal uygulama aracı,
Minumum 4 Gb büyüklüğünde bir flash disk,

Burdada benzer işlemleri yapacağız. Fakat Windows Xp' yi destekleyen MBRWiz aracımız Windows Vistayı desteklememektedir. Windows Vistada çalıştıracağımız Diskpart hizmeti ise Windows Xp'de flash diskleri desteklememektedir. Bu nedenden dolayı aynı işlemleri farklı yöntemlerle yapmaktayız. Fakat sonuç olarak aynı sonuca ulaşmaktayız.

İlk olarak yine flash diskimizi bilgisayarımıza takıyoruz. Başlat>tüm programlar>donatılar< komut istemini buluyoruz ve daha sonra sağ tıklayıp "yönetici olarak çalıştır'ı" seçiyoruz. Eğerki kullanıcı hesabımız yönetici hesabı ise direk tıklayarakda açabiliriz.



Karşımıza aşağıdaki gibi komut ekranı gelecektir.



Komut ekranına geldikten sonra ekrana diskpart yazdıktan sonra enter'a basıyoruz. Karşımıza gelen "kullanıcı hesabı denetimi" ekranına devam diyerek geçiyoruz.


Diskpartımız açıldı. İlk olaraka list disk disk yazarak enter' a basıyoruz. Bu şelilde bilgisayarımıza bağlamış olduğumuz tüm diskleri görüntüleyecektir.


"list disk" komutunu yazıp enter'a bastıktan sonra aşağıda göründüğü gibi bilgisayarımızdaki diskleri listeliyor. Bu listeden flash diskimizin hangi numaraya sahip olduğunu bir kenera not ediyoruz. Göründüğü gibi bizde "Disk 1" olarak numaralandırışmıştır. Disk numarasını iyice kontrol ederek alınız. Çünkü bir sonraki adımlarda yapacağımız işlemlerde diskinizdeki tüm veriler silinecektir.



Biz disk numaramızın 1 numaralı disk olduğundan emin olduktan sonra devam ediyoruz. Bu adımda sırasıyla aşağıdaki komutları yazarak enter'a basıyoruz.

select disk diskno ( bizim diskimiz 1 nolu olduğu için select disk 1 olarak yazdık)

clean

create partition primary

select partition 1

active

format fs=ntfs ( hata vermesi durumunda başta verdiğimiz hp format tool ile biçimlendirdikten sonra tekrar deneyin yada format fs=fat32 komutunu kullanın)

assign

Sırasıyla komutlarımı yazdıktan sonra başarılı olması halinde aşağıdaki gibi bir ekranı görmemiz gerekmektedir.



ve son olarak exit yazıyoruz ve burdaki işlemimiz bitiyor.

Flash diskimize bu işlemlerden sonra dosyaları kopyalama işlemini gerçekleştireceğiz. Yazımızın başındada anlattığımız şekilde yapacağız. Windows Xp ile Windows vista arasında bu aşamada fark yoktur. Bunun için Ultraİso aracımızı kullanacağız.

Bu aşamayıda başarılı bir şekilde geçtikten sonra var olan Windows 7 DVD' mizi Dvd Rom' a yerleştiriyoruz. Yada daha evvel indirdiğimiz Windows 7 İSO dosyasını Sanal Sürücümüze ekliyoruz.



Açılan ekranda "Ekle" butonunu tıklayarak iso dosyamızı sanal sürücü olarak bilgisayarımıza ekliyoruz.



Ultraİso vasıtasıyla Windows 7 iso dosyamızı bilgisayarımıza sanal sürücü olarak ekleme işlemimiz gerçekleşti. Bilgisayarımızıdaki "D" harfli (sanal) cd/dvd rom artık Windows 7 cd'si olarak görünecektir. Burdaki "D" harfi yine sizin bilgisayarınıza göre değişir.

Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra Bilgisayarıma girdiğimizde Windows 7 DVD sinin harfini görebiliriz. Görüldüğü gibi bizim bilgisayarımızda "D" harifini almış durumdadır. Windows 7 dosyalarımızın olduğu sürücümüzün harfini not ediyoruz. Daha sonra ise flash diskimizin harfini not ediyoruz. Göründüğü gibi Windows 7 olan sürücümüz "D" harfini, flash diskimiz "H" harfini ile harflendirilmiştir.



Harflerimizden emin olduktan sonra daha evvelde açtığımız "Komut İstemini" Başlat >tüm programlar<donatılarda bulunduğu yerden açıyoruz. Komut satırını açtıktan sonra az evvel not aldığımız sürücü harflerini dikkate alarak sırasıyla;

d:
cd boot
bootsect.exe /nt60 H: komutunu yazıyoruz ve entar'a basıyoruz.Burdaki "D" harfi cd rom sürücümüzün, "H" ise flash diskimizin harfleridir. İşlemimizin başarılı olduğuna dair "Successfully updated NTFS filesystem bootcode." şeklinde mesaj gelecektir.



Bu işlemide gerçekletirdikten sonra son işlem olarak dosyaları flash diskimizin içine kopyalıyoruz. Bunu yazımızın başında anlatmıştık. Tekrar edelim;
Gerekli işlemlerimizi yaptık. Bilgisayarıma giriyoruz, Windows 7 dosyalarımızın olduğu "D" sürücümüzün içine girerek bütün dosyları seçerek "kopyala" diyoruz. Daha sonra flash diskimizin içine girerek yapıştır diyerek tüm dosyalarımızı flash diskimize kopyalamış oluyoruz.
*** Eğerki Windows 7 sürücümüzün içine girdiğimizde "boot" klasörünü görmüyorsak yada sürücünün içinde herhangi bir klasör görmüyorsak Windows 7 İSO dosyamızı Ultraİso ile açarak flash diskimize kopyalamamız gerekmektedir. Aynı şekilde tüm dosyaları seçerek flash diskimizin içine sürüklüyoruz yada flash diskimizin olduğu sürücüye gönder diyoruz. Bu şekilde kurulum dosyalarımızı kopyalarak flash diskimize yapıştırıyoruz.



Kopyalama işlemi bittikten sonra flash diskimiz artık kurulum yapmak için hazırdır.

Windows Xp yada Windows Vista ile hazırladığımız flash diskimiz ile kuruluma geçiyoruz....

Bu adımdan sonra usb boot özelliği olan bir anakartı olan bilgisayara ihtiyacımız olacaktır. Sön dönemde çıkan anakartların hemen hemen hepsinin usb boot özellliği vardır.Flash diskimiz hazır olduktan sonra bilgisayarımızı yeninden başlatıyoruz. Anakartımızın Biosuna girerek boot özelliklerinden flash diskimizi birincil boot olacak şekilde ayarlıyarak kaydedip çıkıyoruz. 



Windows 7'nin kurulumu gayet basittir. Bilgisayarımızı usb diskimizden boot ediyor. Ve ilk ekran aşağıdaki gibi olacaktır...



Dil ayarlarını yapıyoruz...



"İnstall Now'ı" tıklıyoruz....




Kullanıcı sözleşmesini onaylayıp, next ile devam ediyoruz...



"Custom (advanced)" seçeneğini seçip devam ediyoruz...



Bu ekranda disk seçeceneklerini belirliyoruz. Bilgisayarımızda bulunan diskler görünecektir. Yükleme yapacağımız diski seçerek "Disk options (advanced)" seçeneğini tıklıyoruz. Hemen yanına "format" bölümü gelecektir,burayı tıklayarak diskimizin boyutunu belirtiyoruz ve "apply" diyerek uyguluyoruz. Daha sonra "next" ile devam ediyoruz....



Dosyalar diskimize açılıyor...





Yükleme devam ediyor...



Bİlgisayarımız yeniden başlıyor ve kuruluma devam ediyoruz...







Kullanıcı ayarlarını yapıyoruz...











Ve artık Windows 7'miz kurulmuş durumdadır. Microsoft'un son işletim sistemi olan Windows 7'yi flash diskimiz ile kurmuş olduk. İyi günlerde kullanmanız dileğiyle....


kaynak

3 yorum:

  1. dostum harika bir paylaşım cıkarmışsın emeğine sağlık .fakat benim bi sorunum var windows 7 32x-64x 7600 sürümünü 4gb flaşh bellege atıcaktım sıgmadı ne yapmam gerek içerisindeki hangi güncelleme veya walperlare silersem sığdırabilirim bu benım kendi düşüncem tabi sizin bi fikriniz varmı aydınlatırmısınnız...

    YanıtlaSil
  2. Çok dolo bir blog. Faydalı olabilecek bu paylaşımınız için teşekkürler :).
    Windows 7'yi önce bir alalım bakalım...

    YanıtlaSil
  3. Bir hayli uğraşmışsın yazı için. Emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil

Yorumunuzun silinmemesi için lütfen konu ile alakalı yorumlar yapınız.Ayrıca argo,küfür,reklam içeren,Türkçe yi düzgün kullanmayan ve kelimeleri uzatan yorumlar silinecektir.