Merhaba yine güzel bir konu ile beraberiz.
online bir ürün aldınız ve ürün kusurlu çıktı hatta ürün garanti süresinin son günü kusurlu çıktı hemen tedirgin olmayın çözüm için bir yolu var paranızı ve hakkınızı sonuna kadar alabilirsiniz nasılmı
Ekşi sözlük yazarlarından karacigerim vur kadehlere nin yazmış oldugu LG G4 modelinde yaşamış oldugu sıkıntı ile ürünün ücret iadesini nasıl aldıgını anlattıgı bilgi bombası entry ile
Lütfen hakkınızı 1 kuruş dahi olsa kimseye bırakmayın..
Şimdi gelelim sayın tüketiciler nasıl hakem heyeti ile işimizi çözebiliyoruz bunu öğrenmeye
-----------------------
toplanın yamacıma pampalar. garanti süresi dahilinde arızalanan her türlü elektronik alette daha doğrusu özellikle telefonlarınızda servisin 20 iş gününü beklemeden parayı nasıl iade isteyeceginizi ve akabinde alacağınızı, haklarımız dahilinde yazacağım.
sadece lg g4 icin degil genel olarak arıza, servis ve para iadesi konusunda yardımcı olmaya çalışayım.
herhangi bir ürünün(telefonlardan bahsediyorum) arıza servis-sürecinde öncelikle hiçbir şekilde servisin ve satıcının dediklerini ciddiye almıyoruz, bu ilk kural. "yok efendim servis karar verir, servis tamir eder, servis degisim karari alirsa para iade edemeyiz." filan bunlar külliyen yalan.
servis nedir, gelin anlatayım:
servis istasyonlarının görevi esasen ürünün arızasını tespit etmek ve bununla ilgili bir rapor düzenlemek (veya bu raporda yer alması beklenen bilgileri servis fişine işlemek), ardından tüketicinin talebi doğrultusunda hareket etmektir. bu raporun düzenlenmesine ilişkin yasal süre de 20 iş günüdür, fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta sizin "ücretsiz onarım" hakkınızı değil "bedel iadesi" hakkınızı kullandığınızın ispatlanabilir şekilde belli olmasıdır (servise bir nüshası onaylı şekilde sizde olmak üzere verdiğiniz belgede ürüne ilişkin şikayet ve taleplerinizi belirtirken bedel iadesi hakkınızı kullandığınızı belirtmelisiniz, buna ek olarak iadeli taahhütlü posta ile bu talebinizi iletebilirsiniz). bu durumda ürünü 20 iş günü içerisinde tamir etseler dahi bunun sizin talebinizle olmadığı ortada olacak, bedel iadesi alma hakkınız hâlâ saklı kalacaktır.
ikincisi, ayıplı mal olabilmesi için ilk 30 gün, aman efendim 6 ayda arızalanması şartı filan yok. kullanıcı hatası olmadıktan sonra arızalanan her telefon ayıplıdır veayıplı mal olabilmesi için garanti süresinde sizden kaynaklanmayan bir arıza ortaya çıkmalıdır, yeterlidir. aşağıda açıklayacağım bunu. 4077 yerine 6502 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanun ile gelen bir hakkımız bu. yok efendim 2 kere arızalanması gerekirmiş yok aynı arızadan şu kadar olması gerekirmiş, geçiniz. onlar 4077de eski kanunda idi.
biliyorsunuz bu telefonlarda islemcinin anakarti yakmasi sonucu bootloop sorunu var ve burnumuzdan geldi. aylardir telefonsuz kalanlar oldu. bir de lg nin müşterilerine küstah muaemelelerini tecrube ettik, gördük.
asla ve kat'a telefonun yenisiyle, g5 veya g5se ile değişmesini, para iadesi kesintilerini kabul etmeyin, istemeyin. bunlar kandırmaca. yepyeni g4 size çekici gelebilir yeni serileri. aman diyim, lgnin tek yaptığı yeni seri ile aynı anakartı işlemciyi itelemek. keza yeni en son serilerde de bootloop mevcut çünkü lg revizyona gitmedi anakart veya işlemci tarafında. tek yol para iadesi ve bunu anlatacağım. g5'te de ghost screen sorunları devam ediyor. para iadesinde de kesinti yapma hakları yok. faturada kaç liraysa şak diye verecekler. isterse 2. yılın sonunda olsun bu arıza. bu kısım lg g4 ile alakalıydı.
--------------------------------------------------------
1-=> telefon açılmadı bir şeyler oldu, muhtemelen bootloop. ya da ekranda iz kalma durumu denilen ghostscreen var. arızalandı alet. ne yapıyoruz telefonu servise veriyoruz. bu durumda 20 iş günü beklemenize gerek yok. başta ne dedik, servisin görevi; arızanın tespit edilmesi, tespit edilen bu arıza eğer tüketiciden kaynaklanmıyorsa, tüketicinin ayıplı mal gereğince kanundan doğan seçimlik hakkına göre arızayı gidermek, yeni misliyle değiştirmek ya da para iadesi yapmak için harekete geçmektir. ve bu raporu sizinle paylaşmaktır. (siz de bu raporu alıp satın aldığınız yere giderek/göndererek para iadesini istersiniz. normalde böyle işler. kendileri, haklarımızı bilmediğimizden ve bedel iadesi istediğinizi kanıtlamadığımızdan tamir edip gönderiyorlar. milleti kandırıyorlar bir nevi.)
telefonu servise verirken, sorununuzu ve arıza tespitinden sonra onarım değil para iadesi istediğinizi servis fişine ekletin. (bir paragraf aşağıda servis fisine ekleteceginiz metni de yazdım) yazdırın bunları. ha problem mi oldu yazmadılar mı savunun hakkınızı geri adim atmayin çünkü terbiyesiz kendileri biliyorsunuz, onlar bir terbiyesizse siz iki dik durun, yine de yazmazlarsa hiç önemli değil. hatta servis raporunu paylaşmadılar mı ilerleyen birkaç günde. olsun, lg türkiye'nin onarım takip kısmından takip etmeye başlıyoruz. muhtemelen birkaç gün içinde (gün gün takip edin.) , "arıza tespit edildi şu işlem yapılıyor, yedek parça bekleniyor, değişim onayı bekleniyor, değişim için stok bekleniyor." gibi arızanın tespit edildiğini bildiren herhangi bir ifadeyi gördüğünüz an, ptt iadeli taahhütlü posta ile para iadesi talebinizi gönderin servise. servisin arıza takip imkanı da mı yok? servise gidiyorsunuz, ertesi gün ya da her gün "telefonum ne alemde?" diyorsunuz, muhtemelen sözlü olarak, "şu şu işlemi yapılıyor şu işlemi bekliyor." diyecekler. siz de, "şifahen söyledikleriniz yeterli değil bana telefonun durumu hakkında yazılı servis fişi verin ipneler!" diye biraz olay çıkartıyorsunuz çirkefleşiyorsunuz ve o fişi de alıyorsunuz. (burada türkiye garantili cihaz almanın faydaları görülüyor.). lg türkiye'nin web sayfası üzerinden arıza takip kısmı bölümünden alacağınız bu çıktılar ya da servisten alınan bu fişler neden önemli; çünkü bunlar telefonun ne alemde olduğu hakkında bize resmi olarak bilgi veren ve kanıtlayıcı bilgiler içeriyor, yani o rapor dediğimiz şeyler işte. ürünün servis tarafindan kabul edildiğini ve ayıplı mal olduğunu kanıtlayan belge (ondan sora ipneler kendi kafalarına göre değişim onarım anakart değişimi yapıp size gönderiyor.).
tamir etseler bile nafile, almayın asla. iadeli taahhütlü posta ile kanıtladınız onlardan bu talebi istediğinizi. vermezlerse, hakem heyetine giderek alacaksınız paranızı; fatura, servis fişi, iadeli taahhütlü posta gönderdiğiniz gosteren ptt posta alındısını dilekceye ek yapıp.
servis fişine ve servise daha sonra iadeli taahhütlü posta ile göndereceğinizdilekçenizde yer vereceğiniz metin:
"telefonumu kullanım talimatlarına sadık kalarak kullanmama rağmen ... şeklinde bir arıza baş gösterdi. bu arızanın 20 iş günü içerisinde düzenlenecek bir raporla belirlenmesi ve bu raporun bir nüshasının tarafıma iletilmesini talep ederim. seçimlik haklarımdan bedel iadesi isteme hakkımı kullanma niyetimin sabit olduğunu, dolayısıyla tercih etmediğim işlemler olan ayıp oranında bedel indirimi, malın onarılması ve malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi işlemlerinin gerçekleştirilmesi durumunda sorumluluğun benim tarafıma ait olmadığını tarafınıza bildiririm."
-----------------------------------
evet, haklarımızı bilmediğimizden birçok arkadaş telefonu servise vermiş ve ondan sonra uzun bir vakit geçmiş olduğundan onlara da yardımcı olalım, yani tamir hakkını seçmiş olanlara:
2-=> diyelim telefon servise verdiniz. 20 iş günü geçti. 20 iş günü geçmesi demek ikinci bir seçim hakkınızın doğması demek. nedir bu, tamir hakkınızı kullanmış oldunuz, 20 iş günü dolduğu için tekrar doğdu hakkınız demek. 20 iş gününecumartesiler dahildir. satıcıya ya da servise gönderdiğiniz andan itibaren hesaplayacaksınız. servis fişini kaybetmeyin. 21. iş günü ptt'ye gidip iadeli taahhütlü posta ile para iadesi istediğinizi, telefonun onarılsa veya yenisiyle değiştirilse dahi teslim almayacağınızı belirten güzel bir dilekçe yazın ve satıcıya gönderin.
ertesi gün de tüketici hakem heyetine gideceksiniz. telefonun faturası, satıcıya iadeli taahhütlü posta gönderdiğinize dair ptt posta alındısı, servise verdiğiniz günü gösteren servis fişini ekleyerek bir dilekçe de oraya yazacaksınız. o dilekçe de bedel iadesi istediğinizi anlatan bir dilekçe olacak.
bu dilekçe ornekleri bende mevcut yazamayacak ve hic bilmeyenler ile mail adreslerini paylasanlara gonderebilirim, kendinize göre duzenlersiniz. ama kocaman adamlarsiniz amk yaziverin bi dilekce. :)
anlaşmazlık:
2320 tl altıysa ilçe hakem heyeti, üstüyse il hakem heyeti.
satıcının iadeli taahhütlü postayı aldıktan sonra 10 gün süresi var, iş günü değil. fakat genelde büyük bi firma değilse çok umursamayabilirler, o sebeple iadeli taahhütlü postadan sonra direkt hakem heyeti dedim, zaten paranızı iade ederlerse geri çekersiniz hakem heyetinden dilekçeyi. hakem heyetinde de 3 ayda çıkar sonuç en fazla.
hepsiburada, vatan bilgisayar gibi bir nebze büyük firmaların aklı, iadeli taahhütlü postayi yiyince başına geliyor. hakem heyeti kararını beklemeden veriyorlar parayı. tabi o sürece kadar türlü kurnazliklari sürüyor, hakkınızı gasp etmekte beis görmüyorlar. hepsiburada bana 2 sefer yeni telefon gönderdi, defalarca sadece para iadesi istedigimi belirtmeme ragmen. ha ne oldu teslim almadim, iadeli posta ellerine geçince akillandilar.
tekrar ediyorum:
malda kullanım hatasından kaynaklanmayan bir kusur bulunur/daha sonra ortaya çıkar ise, yani malın ayıplı olduğu anlaşılırsa tüketicinin seçimlik hakkı doğar. bedel iadesi, bedelden indirim, ayıpsız misli ile değişim veya ücretsiz onarım haklarından herhangi biri tüketici tarafından tercih edilebilir (parça varsa tamiri yapılır gibi bir durum söz konusu değildir, tüketici onarım hakkını seçmek zorunda değildir). 20 iş günü beklemek seçimlik haklarından ücretsiz onarım hakkı seçildi ise bir anlam ifade eder, bu durumda 20 iş gününün sonunda veya tamirinin mümkün olmadığının anlaşılması durumunda tekrar seçimlik hakkı doğar.
--------------------------------------------------------
3-=> telefonunu bootloop ya da ghostscreen olduğundan eminseniz (ki bu kullanıcı hatası arızası olmadığı gösterir) servisle uğraşmadan en kısa yol: eğer telefonun kullanıcı hatasından kaynaklanmayan bir arıza olduğuu biliyorsanız(ki biliyoruz) telefonu servis istasyonuna teslim edip beklemek zorunda değilsiniz. sorduğunuzda "bedel iadesi yapamayız!" derlerse telefonu onlara emanet etmek yerine, ihtarname çekip bu talebinizi kayıt altına alarak tüketici hakem heyetine başvuruda bulunabilir ve bilirkişi incelemesi sonucu telefonun ayıplı olduğunu kanıtlayarak bedelini yasal yollardan geri alabilirsiniz. bu yol, genelde tercih edilmiyor, çünkü bilinmiyor. insanlar servise veriyorlar. arızanın ne olduğundan emin de olamıyorlar. bu yöntemi tecrübe edenler varsa yazabilirler. bilirkişi durumlari oldugundan bayağı uzun sürdüğü söyleniyor bu yöntemin. fakat daha genel anlamda servis raporu üzerinden işlem yapilmasi tavsiye ediliyor.
--------------------------------------------------------
şimdi bunların dayanakları olan kanunu ve yönetmeliği inceleyelim.
6502 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanunda (tkhk) "ayıplı mal" neymiş bir bakalım:
ayıplı mal
madde 8 – (1) ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır.
(2) ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda, internet portalında ya da reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinden bir veya birden fazlasını taşımayan; satıcı tarafından bildirilen veya teknik düzenlemesinde tespit edilen niteliğe aykırı olan; muadili olan malların kullanım amacını karşılamayan, tüketicinin makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar da ayıplı olarak kabul edilir.
(3) sözleşmeye konu olan malın, sözleşmede kararlaştırılan süre içinde teslim edilmemesi veya montajının satıcı tarafından veya onun sorumluluğu altında gerçekleştirildiği durumlarda gereği gibi monte edilmemesi sözleşmeye aykırı ifa olarak değerlendirilir. malın montajının tüketici tarafından yapılmasının öngörüldüğü hâllerde, montaj talimatındaki yanlışlık veya eksiklik nedeniyle montaj hatalı yapılmışsa, sözleşmeye aykırı ifa söz konusu olur.
işbu kanunda ayıplı mal için ispat yükü şu şekilde ifade edilmiştir:
ispat yükü
madde 10 – (1) teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. bu durumda malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya aittir. bu karine, malın veya ayıbın niteliği ile bağdaşmıyor ise uygulanmaz.
(2) tüketicinin, sözleşmenin kurulduğu tarihte ayıptan haberdar olduğu veya haberdar olmasının kendisinden beklendiği hâllerde, sözleşmeye aykırılık söz konusu olmaz. bunların dışındaki ayıplara karşı tüketicinin seçimlik hakları saklıdır.
(3) satışa sunulacak ayıplı mal üzerine ya da ambalajına, üretici, ithalatçı veya satıcı tarafından tüketicinin kolaylıkla okuyabileceği şekilde malın ayıbına ilişkin açıklayıcı bilgiyi içeren bir etiket konulur. bu etiketin tüketiciye verilmesi veya ayıba ilişkin açıklayıcı bilginin tüketiciye verilen fatura, fiş veya satış belgesi üzerinde açıkça gösterilmesi zorunludur. teknik düzenlemesine uygun olmayan ürünler ise hiçbir şekilde piyasaya arz edilemez. bu ürünlere, ürünlere ilişkin teknik mevzuatın hazırlanması ve uygulanmasına dair kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
işbu kanunda ayıplı maldan sorumluluk zamanaşımı şu şekilde belirlenmiştir:
zamanaşımı
madde 12 – (1) kanunlarda veya taraflar arasındaki sözleşmede daha uzun bir süre belirlenmediği takdirde, ayıplı maldan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir. bu süre konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallarda taşınmazın teslim tarihinden itibaren beş yıldır.
yani bu kanuna göre ilk altı ay içerisinde ortaya çıkan ayıplar için malın ayıplı olmadığını ispat etme sorumluluğu satıcıya ait iken, altı aydan sonraki on sekiz ay içerisinde ortaya çıkacak sorunlarda malın ayıplı olduğunu tüketici ispatlamalıdır. servis istasyonu tarafından ücretsiz onarımı kabul edilen bütün sorunlar malın ayıplı olduğunun ispatıdır. ancak siz, tüketici olarak, ücretsiz onarım yerine bedel iadesi, bedelden indirim, ayıpsız misli ile değişim haklarınızdan herhangi birini kullanabilirsiniz, bu tamamen size bağlıdır, yetkili servis istasyonuna veya satıcıya bağlı değildir. bu seçimlik hakları kanunda şu şekilde sıralanmıştır:
tüketicinin seçimlik hakları
madde 11 – (1) malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici;
a) satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,
b) satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,
c) aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,
ç) imkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme,
seçimlik haklarından birini kullanabilir. satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.
(2) ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi hakları üretici veya ithalatçıya karşı da kullanılabilir. bu fıkradaki hakların yerine getirilmesi konusunda satıcı, üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur. üretici veya ithalatçı, malın kendisi tarafından piyasaya sürülmesinden sonra ayıbın doğduğunu ispat ettiği takdirde sorumlu tutulmaz.
görüldüğü üzere kanun, ayıplı malı ve seçimlik haklarını açık bir şekilde tanımlamıştır. normlar hiyerarşisine göre yönetmelikler kanunlara aykırı olamaz (aykırılık durumunda kanun esas alınır); dolayısıyla garanti belgesi yönetmeliği, bağlı olduğu tüketicinin korunması hakkında kanuna aykırı değildir.
gelin o hâlde tüketicinin korunması hakkında kanunun 56'ıncı maddesine ve bu maddeye (bunun yanında 84'üncü maddeye) dayanılarak yazılmış garanti belgesi yönetmeliğinin (gby) 8'inci maddesine bakalım:
tkhk
garanti belgesi
madde 56 – (1) üretici ve ithalatçılar, tüketiciye yönelik üretilen veya ithal edilen mallar için içeriği yönetmelikle belirlenen bir garanti belgesi düzenlemek zorundadır. bu belgenin tekemmül ettirilerek tüketiciye verilmesi sorumluluğu satıcıya aittir.
(2) garanti süresi malın teslim tarihinden itibaren başlamak üzere asgari iki yıldır. ancak, özelliği nedeniyle bazı malların garanti şartları bakanlıkça başka bir ölçü birimi ile belirlenebilir.
(3) tüketici bu kanunun 11 inci maddesinde belirtilen seçimlik haklarından onarım hakkını kullanmışsa, malın garanti süresi içinde tekrar arızalanması veya tamiri için gereken azami sürenin aşılması veya tamirinin mümkün bulunmadığının anlaşılması hâllerinde 11 inci maddede yer alan diğer seçimlik haklarını kullanabilir. satıcı tüketicinin talebini reddedemez. bu talebin yerine getirilmemesi durumunda satıcı, üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur.
(4) hangi malların garanti belgesi ile satılmak zorunda olduğu ile diğer uygulama usul ve esasları yönetmelikle belirlenir.
haziran 2014 tarihli garanti belgesi yönetmeliği
ücretsiz onarım isteme hakkı
madde 8 – (1) tüketicinin, kanunun 11 inci maddesinde yer alan seçimlik haklarından ücretsiz onarım hakkını seçmesi durumunda satıcı; işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep etmeksizin malın onarımını yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür.
(2) tüketici, ücretsiz onarım hakkını üretici veya ithalatçıya karşı da kullanabilir. satıcı, üretici ve ithalatçı, tüketicinin bu hakkını kullanmasından müteselsilen sorumludur.
--------------------------------------------------------
ilgili kanunda ve yönetmelikte belirtildiği üzere, ayıplı mal (yani kullanıcı hatasından kaynaklanmayan bir arızası olan ürün) ancak tüketicinin ücretsiz onarım hakkını seçmesi durumunda servis istasyonu tarafından onarılır; tüketici ücretsiz onarım yerine bedel iadesi talep ederse servis istasyonu (veya yine tamamen tüketicinin tercihine bağlı olmak üzere satıcı) fatura üzerinde yazan bedeli kuruşu kuruşuna geri ödemek zorundadır. servis istasyonunun "ürünü tamir ettirmekten başka şansınız yok.", "ben ürünü ücretsiz onarırım ama bedel iadesi veya değişim yapmam." deme hakkı yoktur, bu seçim hakkı tamamen tüketiciye aittir.
özet: tüketiciden kaynaklanmayan her türlü arıza garanti süresi dahilinde meydana geldiyse o mal ayıplıdır. ilk 6 ayda meydana geldiyse bunun ispat yükü sizde değil. altı aydan sonra meydana gelen arızalar için ispat yükü bizde. biz de telefonu servise verdiğimizde ve servis bunu kabul ettiği anda o mal ayıplı mal kategorisine girer. diğer bir deyişle, servis istasyonunun "bu, kullanıcı hatasıdır." diyerek onarım için ücret talep etmediği her arıza kanunda "ayıplı mal" tanımı olduğu için ücretsiz olarak onarılır. o andan itibaren seçimlik haklarınız doğar. bu sebeple servisler size sormadan onarma işlemine başlarlar.
taleplerinizi her daim iadeli taahhütlü ptt posta hizmeti ile yapın. bu sizin talebinizin karşı tarafa iletildiğini kanıtlayıcı en ucuz ve pratik yol.
burada da hurriyette yayinlanan ve söylediklerimi dogrulayan haber:
http://www.hurriyet.com.tr/…-27983243?nomobile=true
-------------------------------------------------------
bunları öğrenmemde https://forum.donanimhaber.com/ internet sitesindekontraatak nickli arkadaşa çok şey borçluyum. hatta bazı yerleri ondan alıntıladım. sağ olsun var olsun. şuradan kendisinin konu hakkında bizi bilgilendiren mesajlarını okuyabilirsiniz:
https://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=119634973
--------------------------------------------------------
bunun dışında internetten yaptığınız alışverişlerde 14 günlük iade hakkınızı düzenleyen cayma hakkı konusunda da para iadesi almışlığım mevcut. aklınızda bulunsun:
(bkz: cayma hakkı/#53886054)
tanım: rezil telefon.
online bir ürün aldınız ve ürün kusurlu çıktı hatta ürün garanti süresinin son günü kusurlu çıktı hemen tedirgin olmayın çözüm için bir yolu var paranızı ve hakkınızı sonuna kadar alabilirsiniz nasılmı
Ekşi sözlük yazarlarından karacigerim vur kadehlere nin yazmış oldugu LG G4 modelinde yaşamış oldugu sıkıntı ile ürünün ücret iadesini nasıl aldıgını anlattıgı bilgi bombası entry ile
Lütfen hakkınızı 1 kuruş dahi olsa kimseye bırakmayın..
Şimdi gelelim sayın tüketiciler nasıl hakem heyeti ile işimizi çözebiliyoruz bunu öğrenmeye
-----------------------
toplanın yamacıma pampalar. garanti süresi dahilinde arızalanan her türlü elektronik alette daha doğrusu özellikle telefonlarınızda servisin 20 iş gününü beklemeden parayı nasıl iade isteyeceginizi ve akabinde alacağınızı, haklarımız dahilinde yazacağım.
sadece lg g4 icin degil genel olarak arıza, servis ve para iadesi konusunda yardımcı olmaya çalışayım.
herhangi bir ürünün(telefonlardan bahsediyorum) arıza servis-sürecinde öncelikle hiçbir şekilde servisin ve satıcının dediklerini ciddiye almıyoruz, bu ilk kural. "yok efendim servis karar verir, servis tamir eder, servis degisim karari alirsa para iade edemeyiz." filan bunlar külliyen yalan.
servis nedir, gelin anlatayım:
servis istasyonlarının görevi esasen ürünün arızasını tespit etmek ve bununla ilgili bir rapor düzenlemek (veya bu raporda yer alması beklenen bilgileri servis fişine işlemek), ardından tüketicinin talebi doğrultusunda hareket etmektir. bu raporun düzenlenmesine ilişkin yasal süre de 20 iş günüdür, fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta sizin "ücretsiz onarım" hakkınızı değil "bedel iadesi" hakkınızı kullandığınızın ispatlanabilir şekilde belli olmasıdır (servise bir nüshası onaylı şekilde sizde olmak üzere verdiğiniz belgede ürüne ilişkin şikayet ve taleplerinizi belirtirken bedel iadesi hakkınızı kullandığınızı belirtmelisiniz, buna ek olarak iadeli taahhütlü posta ile bu talebinizi iletebilirsiniz). bu durumda ürünü 20 iş günü içerisinde tamir etseler dahi bunun sizin talebinizle olmadığı ortada olacak, bedel iadesi alma hakkınız hâlâ saklı kalacaktır.
ikincisi, ayıplı mal olabilmesi için ilk 30 gün, aman efendim 6 ayda arızalanması şartı filan yok. kullanıcı hatası olmadıktan sonra arızalanan her telefon ayıplıdır veayıplı mal olabilmesi için garanti süresinde sizden kaynaklanmayan bir arıza ortaya çıkmalıdır, yeterlidir. aşağıda açıklayacağım bunu. 4077 yerine 6502 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanun ile gelen bir hakkımız bu. yok efendim 2 kere arızalanması gerekirmiş yok aynı arızadan şu kadar olması gerekirmiş, geçiniz. onlar 4077de eski kanunda idi.
biliyorsunuz bu telefonlarda islemcinin anakarti yakmasi sonucu bootloop sorunu var ve burnumuzdan geldi. aylardir telefonsuz kalanlar oldu. bir de lg nin müşterilerine küstah muaemelelerini tecrube ettik, gördük.
asla ve kat'a telefonun yenisiyle, g5 veya g5se ile değişmesini, para iadesi kesintilerini kabul etmeyin, istemeyin. bunlar kandırmaca. yepyeni g4 size çekici gelebilir yeni serileri. aman diyim, lgnin tek yaptığı yeni seri ile aynı anakartı işlemciyi itelemek. keza yeni en son serilerde de bootloop mevcut çünkü lg revizyona gitmedi anakart veya işlemci tarafında. tek yol para iadesi ve bunu anlatacağım. g5'te de ghost screen sorunları devam ediyor. para iadesinde de kesinti yapma hakları yok. faturada kaç liraysa şak diye verecekler. isterse 2. yılın sonunda olsun bu arıza. bu kısım lg g4 ile alakalıydı.
--------------------------------------------------------
1-=> telefon açılmadı bir şeyler oldu, muhtemelen bootloop. ya da ekranda iz kalma durumu denilen ghostscreen var. arızalandı alet. ne yapıyoruz telefonu servise veriyoruz. bu durumda 20 iş günü beklemenize gerek yok. başta ne dedik, servisin görevi; arızanın tespit edilmesi, tespit edilen bu arıza eğer tüketiciden kaynaklanmıyorsa, tüketicinin ayıplı mal gereğince kanundan doğan seçimlik hakkına göre arızayı gidermek, yeni misliyle değiştirmek ya da para iadesi yapmak için harekete geçmektir. ve bu raporu sizinle paylaşmaktır. (siz de bu raporu alıp satın aldığınız yere giderek/göndererek para iadesini istersiniz. normalde böyle işler. kendileri, haklarımızı bilmediğimizden ve bedel iadesi istediğinizi kanıtlamadığımızdan tamir edip gönderiyorlar. milleti kandırıyorlar bir nevi.)
telefonu servise verirken, sorununuzu ve arıza tespitinden sonra onarım değil para iadesi istediğinizi servis fişine ekletin. (bir paragraf aşağıda servis fisine ekleteceginiz metni de yazdım) yazdırın bunları. ha problem mi oldu yazmadılar mı savunun hakkınızı geri adim atmayin çünkü terbiyesiz kendileri biliyorsunuz, onlar bir terbiyesizse siz iki dik durun, yine de yazmazlarsa hiç önemli değil. hatta servis raporunu paylaşmadılar mı ilerleyen birkaç günde. olsun, lg türkiye'nin onarım takip kısmından takip etmeye başlıyoruz. muhtemelen birkaç gün içinde (gün gün takip edin.) , "arıza tespit edildi şu işlem yapılıyor, yedek parça bekleniyor, değişim onayı bekleniyor, değişim için stok bekleniyor." gibi arızanın tespit edildiğini bildiren herhangi bir ifadeyi gördüğünüz an, ptt iadeli taahhütlü posta ile para iadesi talebinizi gönderin servise. servisin arıza takip imkanı da mı yok? servise gidiyorsunuz, ertesi gün ya da her gün "telefonum ne alemde?" diyorsunuz, muhtemelen sözlü olarak, "şu şu işlemi yapılıyor şu işlemi bekliyor." diyecekler. siz de, "şifahen söyledikleriniz yeterli değil bana telefonun durumu hakkında yazılı servis fişi verin ipneler!" diye biraz olay çıkartıyorsunuz çirkefleşiyorsunuz ve o fişi de alıyorsunuz. (burada türkiye garantili cihaz almanın faydaları görülüyor.). lg türkiye'nin web sayfası üzerinden arıza takip kısmı bölümünden alacağınız bu çıktılar ya da servisten alınan bu fişler neden önemli; çünkü bunlar telefonun ne alemde olduğu hakkında bize resmi olarak bilgi veren ve kanıtlayıcı bilgiler içeriyor, yani o rapor dediğimiz şeyler işte. ürünün servis tarafindan kabul edildiğini ve ayıplı mal olduğunu kanıtlayan belge (ondan sora ipneler kendi kafalarına göre değişim onarım anakart değişimi yapıp size gönderiyor.).
tamir etseler bile nafile, almayın asla. iadeli taahhütlü posta ile kanıtladınız onlardan bu talebi istediğinizi. vermezlerse, hakem heyetine giderek alacaksınız paranızı; fatura, servis fişi, iadeli taahhütlü posta gönderdiğiniz gosteren ptt posta alındısını dilekceye ek yapıp.
servis fişine ve servise daha sonra iadeli taahhütlü posta ile göndereceğinizdilekçenizde yer vereceğiniz metin:
"telefonumu kullanım talimatlarına sadık kalarak kullanmama rağmen ... şeklinde bir arıza baş gösterdi. bu arızanın 20 iş günü içerisinde düzenlenecek bir raporla belirlenmesi ve bu raporun bir nüshasının tarafıma iletilmesini talep ederim. seçimlik haklarımdan bedel iadesi isteme hakkımı kullanma niyetimin sabit olduğunu, dolayısıyla tercih etmediğim işlemler olan ayıp oranında bedel indirimi, malın onarılması ve malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi işlemlerinin gerçekleştirilmesi durumunda sorumluluğun benim tarafıma ait olmadığını tarafınıza bildiririm."
-----------------------------------
evet, haklarımızı bilmediğimizden birçok arkadaş telefonu servise vermiş ve ondan sonra uzun bir vakit geçmiş olduğundan onlara da yardımcı olalım, yani tamir hakkını seçmiş olanlara:
2-=> diyelim telefon servise verdiniz. 20 iş günü geçti. 20 iş günü geçmesi demek ikinci bir seçim hakkınızın doğması demek. nedir bu, tamir hakkınızı kullanmış oldunuz, 20 iş günü dolduğu için tekrar doğdu hakkınız demek. 20 iş gününecumartesiler dahildir. satıcıya ya da servise gönderdiğiniz andan itibaren hesaplayacaksınız. servis fişini kaybetmeyin. 21. iş günü ptt'ye gidip iadeli taahhütlü posta ile para iadesi istediğinizi, telefonun onarılsa veya yenisiyle değiştirilse dahi teslim almayacağınızı belirten güzel bir dilekçe yazın ve satıcıya gönderin.
ertesi gün de tüketici hakem heyetine gideceksiniz. telefonun faturası, satıcıya iadeli taahhütlü posta gönderdiğinize dair ptt posta alındısı, servise verdiğiniz günü gösteren servis fişini ekleyerek bir dilekçe de oraya yazacaksınız. o dilekçe de bedel iadesi istediğinizi anlatan bir dilekçe olacak.
bu dilekçe ornekleri bende mevcut yazamayacak ve hic bilmeyenler ile mail adreslerini paylasanlara gonderebilirim, kendinize göre duzenlersiniz. ama kocaman adamlarsiniz amk yaziverin bi dilekce. :)
anlaşmazlık:
2320 tl altıysa ilçe hakem heyeti, üstüyse il hakem heyeti.
satıcının iadeli taahhütlü postayı aldıktan sonra 10 gün süresi var, iş günü değil. fakat genelde büyük bi firma değilse çok umursamayabilirler, o sebeple iadeli taahhütlü postadan sonra direkt hakem heyeti dedim, zaten paranızı iade ederlerse geri çekersiniz hakem heyetinden dilekçeyi. hakem heyetinde de 3 ayda çıkar sonuç en fazla.
hepsiburada, vatan bilgisayar gibi bir nebze büyük firmaların aklı, iadeli taahhütlü postayi yiyince başına geliyor. hakem heyeti kararını beklemeden veriyorlar parayı. tabi o sürece kadar türlü kurnazliklari sürüyor, hakkınızı gasp etmekte beis görmüyorlar. hepsiburada bana 2 sefer yeni telefon gönderdi, defalarca sadece para iadesi istedigimi belirtmeme ragmen. ha ne oldu teslim almadim, iadeli posta ellerine geçince akillandilar.
tekrar ediyorum:
malda kullanım hatasından kaynaklanmayan bir kusur bulunur/daha sonra ortaya çıkar ise, yani malın ayıplı olduğu anlaşılırsa tüketicinin seçimlik hakkı doğar. bedel iadesi, bedelden indirim, ayıpsız misli ile değişim veya ücretsiz onarım haklarından herhangi biri tüketici tarafından tercih edilebilir (parça varsa tamiri yapılır gibi bir durum söz konusu değildir, tüketici onarım hakkını seçmek zorunda değildir). 20 iş günü beklemek seçimlik haklarından ücretsiz onarım hakkı seçildi ise bir anlam ifade eder, bu durumda 20 iş gününün sonunda veya tamirinin mümkün olmadığının anlaşılması durumunda tekrar seçimlik hakkı doğar.
--------------------------------------------------------
3-=> telefonunu bootloop ya da ghostscreen olduğundan eminseniz (ki bu kullanıcı hatası arızası olmadığı gösterir) servisle uğraşmadan en kısa yol: eğer telefonun kullanıcı hatasından kaynaklanmayan bir arıza olduğuu biliyorsanız(ki biliyoruz) telefonu servis istasyonuna teslim edip beklemek zorunda değilsiniz. sorduğunuzda "bedel iadesi yapamayız!" derlerse telefonu onlara emanet etmek yerine, ihtarname çekip bu talebinizi kayıt altına alarak tüketici hakem heyetine başvuruda bulunabilir ve bilirkişi incelemesi sonucu telefonun ayıplı olduğunu kanıtlayarak bedelini yasal yollardan geri alabilirsiniz. bu yol, genelde tercih edilmiyor, çünkü bilinmiyor. insanlar servise veriyorlar. arızanın ne olduğundan emin de olamıyorlar. bu yöntemi tecrübe edenler varsa yazabilirler. bilirkişi durumlari oldugundan bayağı uzun sürdüğü söyleniyor bu yöntemin. fakat daha genel anlamda servis raporu üzerinden işlem yapilmasi tavsiye ediliyor.
--------------------------------------------------------
şimdi bunların dayanakları olan kanunu ve yönetmeliği inceleyelim.
6502 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanunda (tkhk) "ayıplı mal" neymiş bir bakalım:
ayıplı mal
madde 8 – (1) ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır.
(2) ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda, internet portalında ya da reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinden bir veya birden fazlasını taşımayan; satıcı tarafından bildirilen veya teknik düzenlemesinde tespit edilen niteliğe aykırı olan; muadili olan malların kullanım amacını karşılamayan, tüketicinin makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar da ayıplı olarak kabul edilir.
(3) sözleşmeye konu olan malın, sözleşmede kararlaştırılan süre içinde teslim edilmemesi veya montajının satıcı tarafından veya onun sorumluluğu altında gerçekleştirildiği durumlarda gereği gibi monte edilmemesi sözleşmeye aykırı ifa olarak değerlendirilir. malın montajının tüketici tarafından yapılmasının öngörüldüğü hâllerde, montaj talimatındaki yanlışlık veya eksiklik nedeniyle montaj hatalı yapılmışsa, sözleşmeye aykırı ifa söz konusu olur.
işbu kanunda ayıplı mal için ispat yükü şu şekilde ifade edilmiştir:
ispat yükü
madde 10 – (1) teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. bu durumda malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya aittir. bu karine, malın veya ayıbın niteliği ile bağdaşmıyor ise uygulanmaz.
(2) tüketicinin, sözleşmenin kurulduğu tarihte ayıptan haberdar olduğu veya haberdar olmasının kendisinden beklendiği hâllerde, sözleşmeye aykırılık söz konusu olmaz. bunların dışındaki ayıplara karşı tüketicinin seçimlik hakları saklıdır.
(3) satışa sunulacak ayıplı mal üzerine ya da ambalajına, üretici, ithalatçı veya satıcı tarafından tüketicinin kolaylıkla okuyabileceği şekilde malın ayıbına ilişkin açıklayıcı bilgiyi içeren bir etiket konulur. bu etiketin tüketiciye verilmesi veya ayıba ilişkin açıklayıcı bilginin tüketiciye verilen fatura, fiş veya satış belgesi üzerinde açıkça gösterilmesi zorunludur. teknik düzenlemesine uygun olmayan ürünler ise hiçbir şekilde piyasaya arz edilemez. bu ürünlere, ürünlere ilişkin teknik mevzuatın hazırlanması ve uygulanmasına dair kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
işbu kanunda ayıplı maldan sorumluluk zamanaşımı şu şekilde belirlenmiştir:
zamanaşımı
madde 12 – (1) kanunlarda veya taraflar arasındaki sözleşmede daha uzun bir süre belirlenmediği takdirde, ayıplı maldan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir. bu süre konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallarda taşınmazın teslim tarihinden itibaren beş yıldır.
yani bu kanuna göre ilk altı ay içerisinde ortaya çıkan ayıplar için malın ayıplı olmadığını ispat etme sorumluluğu satıcıya ait iken, altı aydan sonraki on sekiz ay içerisinde ortaya çıkacak sorunlarda malın ayıplı olduğunu tüketici ispatlamalıdır. servis istasyonu tarafından ücretsiz onarımı kabul edilen bütün sorunlar malın ayıplı olduğunun ispatıdır. ancak siz, tüketici olarak, ücretsiz onarım yerine bedel iadesi, bedelden indirim, ayıpsız misli ile değişim haklarınızdan herhangi birini kullanabilirsiniz, bu tamamen size bağlıdır, yetkili servis istasyonuna veya satıcıya bağlı değildir. bu seçimlik hakları kanunda şu şekilde sıralanmıştır:
tüketicinin seçimlik hakları
madde 11 – (1) malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici;
a) satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,
b) satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,
c) aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,
ç) imkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme,
seçimlik haklarından birini kullanabilir. satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.
(2) ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi hakları üretici veya ithalatçıya karşı da kullanılabilir. bu fıkradaki hakların yerine getirilmesi konusunda satıcı, üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur. üretici veya ithalatçı, malın kendisi tarafından piyasaya sürülmesinden sonra ayıbın doğduğunu ispat ettiği takdirde sorumlu tutulmaz.
görüldüğü üzere kanun, ayıplı malı ve seçimlik haklarını açık bir şekilde tanımlamıştır. normlar hiyerarşisine göre yönetmelikler kanunlara aykırı olamaz (aykırılık durumunda kanun esas alınır); dolayısıyla garanti belgesi yönetmeliği, bağlı olduğu tüketicinin korunması hakkında kanuna aykırı değildir.
gelin o hâlde tüketicinin korunması hakkında kanunun 56'ıncı maddesine ve bu maddeye (bunun yanında 84'üncü maddeye) dayanılarak yazılmış garanti belgesi yönetmeliğinin (gby) 8'inci maddesine bakalım:
tkhk
garanti belgesi
madde 56 – (1) üretici ve ithalatçılar, tüketiciye yönelik üretilen veya ithal edilen mallar için içeriği yönetmelikle belirlenen bir garanti belgesi düzenlemek zorundadır. bu belgenin tekemmül ettirilerek tüketiciye verilmesi sorumluluğu satıcıya aittir.
(2) garanti süresi malın teslim tarihinden itibaren başlamak üzere asgari iki yıldır. ancak, özelliği nedeniyle bazı malların garanti şartları bakanlıkça başka bir ölçü birimi ile belirlenebilir.
(3) tüketici bu kanunun 11 inci maddesinde belirtilen seçimlik haklarından onarım hakkını kullanmışsa, malın garanti süresi içinde tekrar arızalanması veya tamiri için gereken azami sürenin aşılması veya tamirinin mümkün bulunmadığının anlaşılması hâllerinde 11 inci maddede yer alan diğer seçimlik haklarını kullanabilir. satıcı tüketicinin talebini reddedemez. bu talebin yerine getirilmemesi durumunda satıcı, üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur.
(4) hangi malların garanti belgesi ile satılmak zorunda olduğu ile diğer uygulama usul ve esasları yönetmelikle belirlenir.
haziran 2014 tarihli garanti belgesi yönetmeliği
ücretsiz onarım isteme hakkı
madde 8 – (1) tüketicinin, kanunun 11 inci maddesinde yer alan seçimlik haklarından ücretsiz onarım hakkını seçmesi durumunda satıcı; işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep etmeksizin malın onarımını yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür.
(2) tüketici, ücretsiz onarım hakkını üretici veya ithalatçıya karşı da kullanabilir. satıcı, üretici ve ithalatçı, tüketicinin bu hakkını kullanmasından müteselsilen sorumludur.
--------------------------------------------------------
ilgili kanunda ve yönetmelikte belirtildiği üzere, ayıplı mal (yani kullanıcı hatasından kaynaklanmayan bir arızası olan ürün) ancak tüketicinin ücretsiz onarım hakkını seçmesi durumunda servis istasyonu tarafından onarılır; tüketici ücretsiz onarım yerine bedel iadesi talep ederse servis istasyonu (veya yine tamamen tüketicinin tercihine bağlı olmak üzere satıcı) fatura üzerinde yazan bedeli kuruşu kuruşuna geri ödemek zorundadır. servis istasyonunun "ürünü tamir ettirmekten başka şansınız yok.", "ben ürünü ücretsiz onarırım ama bedel iadesi veya değişim yapmam." deme hakkı yoktur, bu seçim hakkı tamamen tüketiciye aittir.
özet: tüketiciden kaynaklanmayan her türlü arıza garanti süresi dahilinde meydana geldiyse o mal ayıplıdır. ilk 6 ayda meydana geldiyse bunun ispat yükü sizde değil. altı aydan sonra meydana gelen arızalar için ispat yükü bizde. biz de telefonu servise verdiğimizde ve servis bunu kabul ettiği anda o mal ayıplı mal kategorisine girer. diğer bir deyişle, servis istasyonunun "bu, kullanıcı hatasıdır." diyerek onarım için ücret talep etmediği her arıza kanunda "ayıplı mal" tanımı olduğu için ücretsiz olarak onarılır. o andan itibaren seçimlik haklarınız doğar. bu sebeple servisler size sormadan onarma işlemine başlarlar.
taleplerinizi her daim iadeli taahhütlü ptt posta hizmeti ile yapın. bu sizin talebinizin karşı tarafa iletildiğini kanıtlayıcı en ucuz ve pratik yol.
burada da hurriyette yayinlanan ve söylediklerimi dogrulayan haber:
http://www.hurriyet.com.tr/…-27983243?nomobile=true
-------------------------------------------------------
bunları öğrenmemde https://forum.donanimhaber.com/ internet sitesindekontraatak nickli arkadaşa çok şey borçluyum. hatta bazı yerleri ondan alıntıladım. sağ olsun var olsun. şuradan kendisinin konu hakkında bizi bilgilendiren mesajlarını okuyabilirsiniz:
https://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=119634973
--------------------------------------------------------
bunun dışında internetten yaptığınız alışverişlerde 14 günlük iade hakkınızı düzenleyen cayma hakkı konusunda da para iadesi almışlığım mevcut. aklınızda bulunsun:
(bkz: cayma hakkı/#53886054)
tanım: rezil telefon.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuzun silinmemesi için lütfen konu ile alakalı yorumlar yapınız.Ayrıca argo,küfür,reklam içeren,Türkçe yi düzgün kullanmayan ve kelimeleri uzatan yorumlar silinecektir.