|
O dönemde Fransa’da dört sınıf vardı ve bu kartlardaki gruplar da o dört sınıfı temsil ediyordu. Kartların temsil ettiği sınıflar şu şekildedir.
Kupa: Asil sınıfı ve kilise (Kalkana ve kalbe benzer.)
Maça: Ordu (Mızrak ucuna benzer.)
Karo: Orta sınıf (Deniz işletmelerinin eşkenar dörtgen şeklindeki kiremitlerine benzer.)
Sinek: Köylüler sınıfı (3 yapraklı bir yoncaya benzer.)
Briç, poker gibi oyunlarda en değerli grubun kupa, en değersiz grubun sinek olmasının nedeni de bu sınıflandırmadır.
Bu grupların Fransızcadaki isimleri de yanlarında benzer olarak belirtilmiş nesnelerden (pique, coeur, carreau, trefle) gelmektedir. Ancak farklı dillere ve bizim dilimize de tamamen farklı şekilde girmişlerdir. Biz genel olarak gruplandırmayı “maça, kupa, karo, sinek” olarak yapıyor olsak da briç oyunlarındaki isimleri, yani “pik, kör, karo, trefli”, Fransızcadaki bu grup isimlerinin dilimize geçmiş halidir.
“Renkli” tabir edilen kağıtlar üzerindeki harfler genel olarak A, K, Q, J yani İngilizce “as, king, queen, jack” kelimelerinin baş harfleri şeklindedir. Fakat bazı farklı destelerde, “A, R, D, V” harflerini de görmüşsünüzdür. İşte bu harfler de yine bu kelimelerin Fransızca karşılıklarının (as, roi, dam, valet) baş harfleridir. Yine briçte, Fransızca karşılıklarına benzer şekilde (as, rua, dam, vale) kullanılmaktadırlar.
“İskambil” kelimesi de dilimize yine, Fransızca’dan, Fransızca’da bu kartları ifade eden “briscambille” sözcüğünden geçmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder