27 Mayıs 2012 Pazar

İş Başvurularında Maaş Nasıl Belirlenir


Maaş konusu herzaman kafamızı kurcalayan bir konudur siz haketmediğiniz bir maaş teklifi aldığınızda vereceğiniz yanlış tepki sizi yeni işinizden edebilir.

Patronunuzla maaşınızı görüşürken ne yapmanız ve ne yapmamanız gerektiği konusunda kesin yargılara varmak doğru değildir, fakat pazarlığa oturmadan önce bilmeniz gereken bazı tehlikeler var. İşte yapmamanız gereken beş hata:

1) Maaş pazarlığına çok çabuk başlamak

Zamanlama çok önemlidir. Resmi bir iş teklifi yapılmadan önce maaş konusunda konuşmaya başlamak uygun olmaz. Eğer size teklif edilen maaş paketi ihtiyaçlarınızı karşılıyorsa, kabul etmekte tereddüt etmeyin. Hiçbir zaman sadece pazarlık etmiş olmak için pazarlık etmeyin. Maaş konusunu hiç açmamanız gerektiği hissine de kapılmayın. Teklifi değerlendirmek için zamana ihtiyacınız olduğunu veya maaş konusunda biraz daha konuşmak istediğinizi söylemek yanlış anlaşılmaz.
2) Sadece maaş konusunda pazarlık etmek

Maaş, bir iş teklifinin en çok tartışılan parçasıdır, fakat unutmamak gerekir ki, teklif yalnızca maaş demek değildir. Bazı şirketler çalışanlarına tatil ve sağlık sigortası gibi olanaklar da sunar ve çalışanlara sunulan bu haklar şirket prensiplerinden olduğu için pazarlığa açık değildir.
İş teklifinin diğer koşulları konusunda pazarlık edilebilir; örneğin ikramiye, ücretsiz izin, taşınma masrafları, esnek çalışma saatleri, kıdem tazminatı ve maaş artış zamanının önceden belirlenmesi gibi.
Size sunulan teklifin ve şirketin sağladığı olanakların tamamını görmeden,  maaş konusunda kesin karar vermekten kaçınmalı. Örneğin, siz kâr ortaklığı, sağlık sigortası programı ve ikramiye veya teşvik programı gibi özellikler arıyor olabilirsiniz fakat bütün bunların bir de para cinsinden karşılığı olduğunu unutmayın.
3) Sisteme Güvenmemek

İş arayanların çoğu, başvurdukları pozisyon için ne kadar uygun olsalar da işverenlerin kendilerine hak ettiklerinden az vermeye çalıştığını düşünürler. Çalışanlarına sektördeki standardın altında maaş veren işverenler vardır, fakat siz asla maaş pazarlığına “onlara karşılık ben” düşüncesiyle girmeyin. İşin piyasadaki değeri konusunda araştırma yaptınız diye size o aralıkta bir maaş önerileceğini de düşünmeyin. Piyasa ortalamaları maaş konusunda iyi göstergelerdir, fakat adı üstünde, bunlar sadece ortalamadır.
Çoğu şirketin her pozisyon için önceden belirlenmiş bir bütçesi, maaş aralığı ve maaş paketi  vardır. Bazı önerileri ya kabul etmek ya da reddetmek arasında seçim yapmak zorunda kalabilirsiniz, çünkü şirketin bu pozisyon için ayırdığı bütçe belirlidir.
4) Eğitim düzeyinizin daha yüksek bir başlangıç maaşını garantileyeceğinizi düşünmek

Artık eğitim düzeyi, eleman arayanların başvurular arasından ön eleme yapmak için kullandığı bir kriterden başka bir şey değil. Eğer yeterli iş deneyiminiz yoksa, boş pozisyon için aday olarak görülebilirsiniz, fakat bu daha yüksek bir maaş alacağınız anlamına gelmez.
İşverene sunacağınız tek özelliğinizin mezuniyet dereceniz olduğunu da düşünmeyin. İş başvurularında deneyim diploma derecesinden daha önemlidir. Performans potansiyelinizle geçmiş işlerinizdeki performansınız arasında çok önemli bir fark vardır. Bunlardan ilki, okuldaki  başarınıza bakarak anlaşılabilir fakat ikincisinin göstergesi iş deneyiminiz ve elde ettiğiniz başarılardır.
5) Maaş konusunda her görüşmenizin sizin yararınıza sonuçlanacağını düşünmek

Pazarlığa başlamadan önce aklınızda belirli bir rakam olabilir, fakat her zaman istediğinizi elde edeceğinizi düşünmek fazla iyimser bir tavır olur. Maaş bir tarafın önerdiği diğer tarafın da kabul ettiği bir konu değildir, karşılıklı ödün verilmesi ve orta yolun bulunması gerekir. Çok az insan kendi maaşını belirleme şansına sahiptir. Bir işi sadece maaşı için kabul etmek de ileride hem sizin hevesinizin kaçmasına, hem de işvereninizin sizden memnun olmamasına neden olabilir. Karar veremiyorsanız iş aramaya devam etmek daha iyi bir fikir olabilir.

Hiç yorum yok: