5 Kasım 2009 Perşembe

Notebook Lcd Floresan Hakkinda Genel Bİlgİler

Notebook Lcd Floresan Hakkinda Genel Bİlgİler
Floresan genellikle lcdnin içerisinde alt tabanı boydan boya kuşatacak şekilde yatay olarak hassas pozisyonlanmış komponenttir. Inverterden gelen yüksek besleme gerilimi ile ışıyarak ekran aydınlatmasını sağlar. Çok ince ve hassas yapısı nedeniyle lcd ya da lcd coverın maruz kalabileceği dış darbelerde veya dengesiz ekran açma-kapama hareketlerinde kolayca kırılabilir. Inverterle bağlantısını sağlayan kablolar da ekran açma-kapama hareketleri ya da dış darbe sonucunda kopabilir, kısa devre yapabilirler. Floresanda ya da inverter bağlantı kablolarında oluşabilecek problemler, inverter ve anakarta da zarar verebilir. Floresanların belirli bir kullanım ömürleri vardır. Ekran ışığında zamanla oluşmaya başlayan hakim kırmızı renk bunun belirtisidir.

Floresan kırıldığında ya da arızalandığında lcdyi komple değiştirmek yüksek maliyetli bir çözümdür. Kırık ya da bozuk floresanı değiştirmek bizce daha mantıklıdır. Floresan değişimi sonucunda oluşabilecek en büyük risk, ancak orijinal üretim aşamasında uygulanabilen hassas pozisyonlamanın manuel floresan montajında gerçekleştirilememesidir. Bu durumda lcdnin taban bölümünde yatay olarak ışık dengesizlikleri oluşabilir. Bu mutlak bir sonuç değildir ancak floresanı sonradan değiştirilmiş bir lcd ile orijinalliği bozulmamış bir lcd arasında dikkatli gözlerden kaçmayacak ışık dağılım durumu olacaktır. Yine de lcd değişimine başvurmadan önce floresan değiştirmek bizce makul bir çözümdür.

Dikkat!
Çoğu kullanıcı, lcd ışığı yanmadığında (ekran görüntüsü silik olduğunda) hemen problemin floresanda olduğunu düşünerek floresan değişimine başvurur. Bu şekilde belki de sağlam floresanı değiştirerek lcdnin orijinalliğini de bozmuş olurlar, ayrıca satın aldıkları floresana ödedikleri para da boşa gider. Bir de çok dikkatli olunması gereken floresan değişimi esnasında yeni floresanı kırıp ikincisini satın alanlar da olmaktadır. Oysa lcd ışığı yanmadığında floresandan önce; anakart, inverter, lcd cable, inverter cable, floresan cable gibi başka şüpheliler vardır. Kırılma olmadığı sürece floresan arızaları sanıldığı kadar yoğun değildir.

Hiç yorum yok: