10 Nisan 2010 Cumartesi

Sıkıcı Bir İşle Başa Çıkmanın 5 Yolu

sıkıcı iş

İş yerinizde, işinizi yaparken sıkılıyor musunuz? Bu hiç iyi değil. Yapılan son araştırmalarda insanların can sıkıntısından ölebileceği ortaya çıktı . Görünen o ki depresyon ve stresin tetiklediği hastalıklar ciddi sonuçlar doğurabiliyor.




Her sabah kalkıp, sevmediğiniz, sıkıldığınız bir işe gitmek için hazırlanmak, tüm günü o işte geçirmek bedeninizde olmasa da ruhunuzda yıkıcı etkiler yaratabilir. Durumdan kurtulmak için bu 5 adımı izlemek bir yol olabilir:

1- İş mi sıkıcı, işin rutini mi?

İşinizden sıkıldığınızı hissettiğinizde, işinizden heyecan duyduğunuz günleri hatırlamaya çalışın. Geçmişte şu anki görevinizi kabul ettiğinize göre, en azından bir zamanlar işiniz nedeniyle heyecan duymuş olmalısınız. Geçen zaman içinde ne oldu? Ne değişti? Durumu anlamaya çalışmanızda yarar var.


Kendinize şu soruları sorun:

a) İşimin bugünkü en sıkıcı kısmı neydi?
b) Daha önce bu durumdan şikayet ettim mi?
c) İşimin en fazla keyif aldığım yönleri neler?
d) İşe başladığımdan bu yana beni bu noktaya getiren nedir? Görevimde, iş yerimde ne değişti?
e) Şirketimde benzer görevlerdeki durum aynı mı?

2- Problem ne? Yöneticiniz mi, yöneticinizle ilişkiniz mi?

Neyin değiştiğini ve işinizde “daralmış” hissetmenize yol açtığını gerçekten zaman ayırarak düşünün. Bu bazı yanıtları bulmanıza yardımcı olabilir. Kendinize yukarıdaki soruları sorduktan sonra esas sorulması gereken soruya gelin: “Problem ne?”.

Yaşadıklarınızın temelinde yöneticinizi görmüyorsanız konuyu kendisine açın. Çözüm önerilerini alın. Belki farklı projelerde yer almanızı sağlayarak bir hareket alanı yaratabilir.

Yöneticiniz sosyal becerileri, iletişimi güçlü biri değilse bile yine de konuşmaktan geri durmayın. Belki de samimi bir ilişki kurmanız için bu durum bir fırsattır. Belki de yöneticiniz sizi motive etmesi gerektiğini bu vesileyle anlar.

3- Şirketinizde bir başka pozisyona geçmeyi düşünün

Mevcut rolünüzde “nefes alma” şansı bulamıyorsanız, ekonominin yavaşladığı, şirket dışı iş seçeneklerinin azaldığı dönemlerde en iyi seçenek şirket içi rotasyona girmektir. Bu sayede hem resesyon geçinceye dek sığınacak bir liman bulmuş olursunuz, hem de yeni deneyimler edinerek kişisel gelişiminizi sürdürebilirsiniz. O sırada şirketinizde ilginizi çeken boş roller varsa aday olmaktan çekinmeyin.

4- Mola verin

İstifa etmeyi aklınıza koyduysanız, kararınızı yöneticinizle paylaşmadan önce bir mola verip düşünmenizde yarar var. 3-5 gün için de olsa yıllık izin kullanın; önce dinlenip rahatlamaya çalışın; ardından işinizde yaşadıklarınızı gözden geçirin. Zihninizin berraklaşmasına izin verin. Şirketiniz dışından deneyimli bir büyüğünüzün veya bir arkadaşınızın görüşüne başvurabilirsiniz. Bir durup düşünmek için mola verin; son adımı atmadan önce sakin kafayla durumu gözden geçirin.

5- İşinizden ayrılın

Hiçbir şekilde bunaldığınız işinizde rahatlama imkanı bulamıyorsanız; bir çıkış noktası göremiyorsanız ayrılma zamanınız gelmiş demektir. Becerilerinizi, potansiyel enerjinizi daha iyi kullanabileceğiniz, mutlu olacağınız işi bulmak üzere adım atın. Arama sürecinde, yeni işinizde hangi unsurların sizi mutlu edeceğine odaklanın.

Zamanınızın çoğu işte ya da işle ilgili şeylerle geçiyor. Çözüm olmayan durumda ayrılmak en iyi çözüm olabilir. Dünyaya bir kere geldiniz; onun da içinden çıkamadığınız bir can sıkıntısıyla geçmesine izin vermeyin.

Kaynak : TalentVille.net

Hiç yorum yok: