10 Nisan 2010 Cumartesi

İPhone OS 4.0 özellikleri

Eski operation system'inde diğşiklikler yaparak 4.0 versiyonuna güncelleyen apple yeni işletim sisteminin teknik özelliklerini açıkladı.Bu özellikler genellikle eksiklerin giderilmesi yönünde olsada yeni bir güncellemenin yapılması iphone popülerliğini bir nebzede olsa arttıracaktır.Daha yeni bir ara birim daha yeni özellikler işte sizlere yeni iphone os 4.0 özellikleri:
Apple, iPhone OS 4.0 ile birlikte sunacağı yeni özelliklerini büyük bir etkinlikle duyurdu. iPhone kullanıcıların uzun süredir beklediği çoklu program çalıştırabilme (multitasking), tekil e-posta kutusu ve kişiselleştirilebilen arkaplan resmi gibi birçok özellik yeni işletim sisteminde hizmete sunulacak.

iPhone OS 4.0, iPhone’lar için Haziran ayında piyasaya sürülecek. Yenilenen işletim sistemi iPhone 3G’lerde de kullanılacak ancak multitasking gibi birkaç özellik kullanılamayacak. iPhone OS 4.0′ın iPad versiyonu ise sonbahar aylarında kullanıma sunulacak. O zamana kadar iPad’in Türkiye’ye de geleceğini umuyoruz. Lafı uzatmadan iPhone işletim sisteminin yeni özelliklerine geçebiliriz.

Çoklu Uygulama Çalıştırma (Multitasking)

iPhone dışında hemen hemen bütün cep telefonlarında yıllardan beri bulunan çoklu uygulama çalıştırma, iPhone’un en büyük eksikliği ve aynı zamanda en çok eleştiri aldığı noktaydı. Sonunda zamanı gelmiş olacak ki Apple, iPhone OS 4.0′a bu özelliği dahil etmiş.

Bir uygulamadayken Home tuşuna iki kere basarak ortaya çıkacak uygulama listesiyle istenilen uygulamaya geçiş yapılabilecek. Özellikle müzik, VOIP, GPS ve dosya transferi yapılan uygulamalar için çok kullanışlı bir özellik olan multitasking, uygulamaların arkaplanda çalışmasına veya duraklatılmasına olanak verecek. iPhone’daki uygulama geçişinin nasıl yapılacağıyla ilgili videoyu aşağıda izleyebilirsiniz.

Aslına bakarsanız Apple, iPod uygulaması gibi cihazla birlikte gelen bazı uygulamalarında multitasking yapılmasına izin veriyordu. Şimdi sadece bu özelliği geliştirerek tüm uygulamaların kullanımına açıyor. Apple yaptığı açıklamada, multitasking özelliğinin ekstra enerji harcamayacağını veya cihazda yavaşlamaya sebep olmayacağını dile getirse de sanırım bunu denemeden emin olamayacağız.

Uygulama Klasörleri

iPhone kullanıcılarının bir süre sonra yükledikleri onlarca uygulama arasında istediğini bulmak problem olabiliyordu. Apple daha önce iTunes’a uygulama sıralama özelliğini ekleyerek, bu konuya özel bir çalışma yapmıştı. Bu çalışma yeterli bulunmamış olacak ki yeni sürüm işletim sisteminde, uygulamaları dosyalar içinde saklama özelliği geliyor.

Birleşik E-Posta Kutusu

Birden çok e-posta hesabı bulunan iPhone kullanıcılarının, zorluk yaşadığı bir diğer konu olan e-posta uygulaması yeni versiyonda tek bir gelen kutusunda birleştirilecek. Tüm e-postaların tek gelen kutusunda toplanabilmesiyle e-posta kullanımda büyük kolaylık sağlanacaktır.

5 x Dijital Zoom

iPhone’un 3.2 mp’lik kamerası için çok iyi şeyler söylemek mümkün değil. Yeni çıkacak iPhone’da daha yüksek çözünürlüklü hatta belki de flaşlı bir kamera göreceğiz. Yeni iPhone çıkana kadar Apple, 5 x dijital zoomu işletim sistemine eklemiş, çok iyi performans vereceği tahmin edilmese de hiç yoktan iyidir.

GameCenter

Apple, oyun konusunda ne kadar ciddi olduğunu bir defa daha göstererek, GameCenter isimli platformunu duyurdu. GameCenter platformu, oyuncuların birbirleriyle etkileşim kurabilmelerini, arkadaşlarını davet edebilmelerini, puan sıralamaları yaparak oyuncuları bir araya getirmeyi ve oyunları daha interaktif bir hale getirecek. Aslında bir süredir aynı işi OpenFeint platformu sağlıyordu. Apple, GameCenter’ı kullanıma açıldıktan sonra OpenFeint ve benzeri girişimler için işler bir hayli zorlaşacak gibi görünüyor.

iBooks

iPad ile birlikte gelen iBooks e-kitap okuma uygulaması, iPhone OS 4.0′da da bulunacak. Güzel bir gelişme olsa da 3.5 inçlik ekranın kitap okumak için pekte uygun olmadığı aşikar.

Kişiselleştirilebilen Arkaplan Resmi

Jailbreak yapılmış iPhone’larda uzun süredir olan bu özellik, sonunda tüm kullanıcılar tarafından kullanılabilecek. Apple’ın bu kadar basit bir özelllik için neden bu kadar beklediğini merak ediyoruz.

iAd: Apple’ın Mobil Reklam Platformu

Daha çok uygulama geliştiricilerini ilgilendiren iAd ile uygulamalar içerisinde pop-up benzeri minik pencereler açılarak interaktif reklamların görüntülenmesi planlanıyor. Birkaç ay önce mobil reklam ajansı Quattro‘yu satın alan Apple’ın bu alandaki ilk hamlesi iAd platformu oldu. Google’ın AdMob’u satın almasıyla hareketlenen mobil reklam dünyası Apple’ın iAd’i ile bir anda çok farklı bir hale geldi.

iPhone Development Kit‘e yapılacak eklemelerle uygulama geliştiricilerin çok daha enteresan reklam görünümleri sunabilmesini sağlayacak olan Apple, uygulama içinde videolu, sesli hatta mini oyunların bulunduğu reklam modellerini mümkün kılacak. iAd reklamlarını yıl sonuna doğru uygulamaların içinde görebileceğiz. Reklam tipleriyle ilgili görselleri aşağıda bulabilirsiniz.

iPhone OS 4.0 ile hayatımıza girecek olan yeni özellikler bu şekilde. Daha birçok irili ufaklı düzeltme ve geliştirme yapılmış ancak onları da yazarsak yazı bir hayli uzun olacaktı :)



Kaynak:Teknorazzi

Hiç yorum yok: