11 Nisan 2010 Pazar

WikiPedia Eklentileri - Mozilla Firefox

wikipedia eklentileri, wikipedia plugins, Mozilla wikipedia plugins, firefox wikipedia eklentileri, vikipedi eklentileri

Online ansiklopedimiz wikipedia açılalı tam 9 yıl olmuş vikipedinin ilk halini merak eden olursa arşivci web sitesi archive.org'a bir göz atsın (http://web.archive.org/web/*/http://www.wikipedia.com)
Nereden nereye o kadar geliştiki artık arayacağımız bir metnin yanına viki wiki vikipedi cümleleri yazarak arıyoruz.Bu konumuzda wikipedia'yı daha aktif kullanabilmek ondan daha fazla yararlanabilmek için wikipedia eklentileri bulunacak.

Eklentileri kullanabilmek için Mozilla Firefox Web Tarayıcısına ve Greasemonkey eklentisine ihtiyacınız olacaktır.Aşağıdaki wikipedia eklentilerini kullanabilmek için her ikisininde bilgisayarınızda kurulu olması gerekiyor.

1)Simplepedia
Wikipedia'nın Arama motoru eklentisi Google'dan esinlenilmiş bir eklentidir.Tasarımından da anlayabilecceğiniz gibi

wikipedia search

2)Wikipedia Inline Article Viewer

Wikipedia'da ki makalelerin içerisinde kelime bazlı arama yaparak kelimeler hakkında bir makale yazılmışsa küçük bir pencere içerisinde o sayfanın görülebilmesini sağlıyor.

3)Multi-column articles
Microsoft Word kelime işlemci programında yazıyı sütunlarına ayırabiliyorduk.Tıpkı Gazetelerde dergilerde olduğu gibi Microsoft Word'de de sayfalarımızı sütunlara ayırabiliriz. Bu bize yazıyı daha iyi okuyabilmemizi sağlıyor.Bu wikipedia eklentiside yukarıdaki görevi yapmakta sayfayı görsellerinden ayırıp daha iyi okunabilmesini sağlamaktadır.

4)Wikipedia Clean and Professional
Wikipedianın görünüm olarak basitleştirilmesi ve daha fazla bilgi Temiz bir wikipedia kullanıcıysanız ve sayfanızında derli toplu olmasını istiyorsanız bu eklentiyi tavsiye ederiz.

wikipedia professional


5)Wikipedia Large Images
Wikipedia makaleleri içerisindeki resimlerin görülebilirliğini arttırma gayesinde olan bir wikipedia eklentisi

wikipedia images

6)Google in Wikipedia
Vikipedia Makalelerine ait google kayıtlarına torrent aramalarına video müzik ve görsellere daha hızlı ulaşım için linklerme yapan bir eklenti

Makaleler içerisine ekledikleri: Mininova Torrentz IMDb Ebay Google Images Videos Music


7)Secure Wiki
HTTPS bağlantılar ile wikipedia içerisinde daha güvenli gezmenizi sağlayan bir eklenti.Ne aradığının bilinmesini istemeyen kullanıcılar için düşünülmüş

8)Wikipedia Printable Version
Wikipedia Yazdırma görevi gören bir eklenti.Eğer bir makalenin kısa yoldan yazıcıdan çıktısını almak istiyorsak bu eklenti sizler için.Öğrencilere tavsiye edilir :)

Hiç yorum yok: