21 Mart 2010 Pazar

görünmezlik teknolojisi artık çok yakın

Almanya’da yürütülen araştırmalar sonunda, cisimlerin yansıttığı ışınları kontrol altına alınarak görünmez hale getirilebileceğini ispat eden çok büyük bir atılım yaptı.

Bu ayın Science bilim ve teknoloji dergisinde yer alan araştırmanın ekibin koçu, Karlsruhe Teknoloji Enstitüsünden Tolga Ergin, dönüşüm optiği sayesinde görünmezliği sağlayabildiklerini söyledi. Bahsettiğimiz dönüşüm optiği teknolojisi ile cismin yaydığı ışığın yayılımını yönlendirilebiliyor ve kontrol altında tutulabiliyor.

Tolga Ergin ve ekibi, fotonik kristallerin kullananılması ile bir görünmezlik perdesi oluşturdu. Bu oluşturdukları perde ile, altın yüzeydeki üzerinde küçük yumruğu görünmez yapmayı başardılar. Geliştirdikleri bu perde, özel tasarlanmış merceklerden oluşturulmuş.Geliştirdikleri bu Perde sayesinde, yumruktan yayılan ve yumruğun görünebilmesini sağlayan ışık kümelerini kontrol altına alıp çeşitli noktalara yönlendirerek cisimi gizleyebiliyorlar.

Bu gelişmeyi örnek vererek açıklayacak olursak,görünmez yapmak istediğimiz bir şeyi perde ile örterek gözden uzaklaştırıp daha sonrada perdeyi de görünmez hale getirerek her şeyin tamamen yok olmasını sağlamak şeklinde örneklendirilebilir. Kullanılan teknolojideki mercek sistemiyle geliştirilen perde, cismi örtüp daha sonra kendiside görünmez hal alıp yok oluyor.



Sonuç olarak ;

Tolga Ergin açıklamasında, henüz çok küçük ama önemli bir yol kat ettiklerini fakat bir hayvanı, insanı yada bir taşıtı görünmez hale getirmek için gerçekleştirdikleri bu teknoloji ile görünmez hale getirilebilmesi için daha uzun zaman ve daha çok çalışılması gerektiğini de belirtti.


kaynak

Hiç yorum yok: