21 Mart 2010 Pazar

Ajax Türkçe Karakter Sorunu (ÇOZULDU)

Etrafımda sık sık Ajax(AJAX (İngilizce:Asynchronous JavaScript and XML), İnternet sayfalarında JavaScript ve XMLHttpRequest kullanımı ile etkileşimli uygulamalar yaratan tekniğin adıdır.) Programlama ile uygulama geliştirme sonucunda Türkçe harf ve karakter sorunu yaşayan insanların olduğunu görüyorum. Bu herkesçe kabul edilmiş Standartların dışında çalışmanın neticesinde bu gibi sorunlar yaşamanız çok normal. Bu yazıda Ajax Dilinin kullanımı sonucunda Türkçe Dil Sorununu aşmak için dikkat edilmesi gereken nelerdir, bunlardan bahsedilecektir.Dikkat edilmesi gereken nokta sadece ajax kullanacağınız zaman değil, her zaman uygulamanızı tavsiye ederim.

Öncelikle tüm dosyalarınızı UTF-8 formatında kaydedin. Yaşanan Türkçe karakter sorunlarının büyük bir nedeni bu. Dikkat edilmesi gereken şey tüm dosyaların utf-8 olması gerektiği. index.html den ajax.php dosyasına ajax isteği gönderdiğimizi varsayalım. Bu 2 dosyadan biri utf-8 diğeri ANSI veya başka format ise gene Türkçe karakter sorunu yaşayabilirsiniz. Dosyalarınızı nasıl utf-8 formatında kaydedeceğinizi öğrenmek için kullandığınız metin düzenleyicinin kullanım kılavuzuna bakınız.

Ajax isteğinin yapıldığı sayfada bloğunda utf-8 karakter kodlaması kullandığınızı belirtin. Bunun için bloğuna şu kodu eklemeniz gerekir;

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />

Eğer bu iki maddeye dikkat ederseniz Ajax uygulamalarınızda Türkçe karakter sorununu bertaraf edebilirsiniz.

Bir başka yazıda görüşmek üzere..

Hiç yorum yok: