18 Mart 2010 Perşembe

Bahçe Nasıl Düzenlenir? (Örnekli)

bahçe nedir, bahçe, bahçe nasıl düzenlenir, bahçe nasıl yapılır, bahçe düzenleme, bahçe düzenlemesi, bahçe dekorasyonu, bahçe düzenleme örnekleri


Eğer düzenli bir bahçe planlamak istiyorsanız bilmeniz gereken birkaç temel bilgi ile güzel ve kullanışlı, sorunsuz bir bahçe yaratabilirsiniz. Bitkilerin, çiçeklerin ya da ağaçların büyüme hızlarını, miktarlarını, bakımını, ışık ve su gereksinmesini öğrenmelisiniz. Bunların yanı sıra bahçenizde nasıl bir drenaj yapacağınızı, yürüme yollarını, oturma elemanlarını, dekorasyon öğelerini nasıl yerleştireceğinizi en başından düşünerek hareket ederseniz sonradan problemlerle karşılaşmazsınız.

Güneş

Bahçenizin yönünü, nereden ne kadar güneş aldığını hesaba katarak, bitki ve ağaç tiplerini seçin. Bazı bitkiler direk güney güneşini severlerken, bazıları gölgeyi sever. Siz de bitkilerin bu özelliklerine bakarak bahçenizdeki mevcut koşullara göre bitki ve ağaç türlerini seçerek bahçenizi oluşturun.

Yürüme yolları

Yürüme yollarını hangi boyutlarda ve nerede yapacağınız bahçe düzenlemenin diğer bir problemidir. Bahçenizde yetiştireceğiniz çiçekleri, meyveleri toplamak, bunlara ulaşıp bakımlarını yapmak için yeterince geniş (en az 45-50 cm) yürüme yollarını aralıklarla bırakmalısınız.

Dekoratif öğeler

Bahçenize heykeller, süs havuzları, değişik kaya veya taş parçaları, aydınlatma elemanları yerleştirerek birbirinden değişik etkiler yaratabilirsiniz. Bu öğeleri mümkün olduğunca oturma alanları ve yürüme yollarından görünebilecek biçimde yerleştirin. Bu öğeleri kullanarak bahçenizin ortasında merkezi bir açıklık ve çekim alanı yaratabilirsiniz.

Ağaçların veya bitkilerin büyüme miktarları

Ağaçlar ve bitkiler yıllar geçtikçe büyüyerek kapladıkları yer ve uzunlukları artar. Ayrıca çoğunun kökleri de toprak altında büyüyerek gelişir. Tüm bu gelişimi göz önüne alarak bahçenizdeki peyzaj elemanlarını düzenleyin. Aksi takdirde diktiğiniz ağacın yerini sonradan değiştirmek için çok çaba harcayabilirsiniz. Bununla ilgili bilgileri edinmek için günümüzde bilgisayarda basitçe kullanılabilen peyzaj programları bulunmaktadır. Bunlardan veya bir uzmandan faydalanabilirsiniz.

Banklar ve oturma alanları

Bahçenizde oturup dinleneceğiniz, yeşillikleri seyredeceğiniz oturma alanları yaratmak için öncelikle çok fazla arı veya böcek toplayan çiçekli bitkilerin yanından kaçının. Bunları daha çok her dem yeşil bitkilerinizin yanında düzenlemek iyi bir fikirdir. Masa veya bahçe mobilyalarınızı, banklarınızı taş, yer tuğlası gibi suyu toprak altına geçiren kaldırım döşemelerinin üzerine yerleştirin ki düz bir zemin yaratabilesiniz. Ayrıca ağaçlar arasına gerilmiş hamak veya salıncaklarla da bahçenizi değerlendirebilirsiniz.

Drenaj

Bahçenizde yağmur ve sulama sularının gerekli ve yeterli şekilde drenaj edilmesi için, yürüme yolları ve oturma alanlarında su geçirgen kaldırım malzemelerini kullanın. Daha ayrıntılı bir düzenleme için gerekirse bir uzmana danışın.



kaynak

Hiç yorum yok: