28 Haziran 2010 Pazartesi

Ramazan Ayının Önemi

Ramazan Ayının Önemi

Bü ay, sabır ayıdır. Sabrın karşıhğı da cennettir. Bu ay, Ihsan, yardım ve eşitlik ayıdır. Bu ay, mü’minin nzkının arttığı bir aydır.

Kim bir oruçluyu iftar ettirirse bu, onun günahlarının bağışlanmasına ve cehennemden kurtulmasına sebep olur. İftar ettirdiği müslümanın aldığı sevaptan bir şey eksilmeksizin onun kazandığı kadar da sevap kazanır.”

-Bizim hepimiz bir oruçluyu iftar ettirecek imkana sahip değildir.., dediler.
Ramazan her türlü güzelliğin yaşandığı, manevi doğruya eriştiği bir zaman dilimidir. Ona erişmek, mak bir ayrıcalıktır. Bu zevki tatmayı, onu doya mayı herkes için temenni eder, hayırlar ve getirmesini dileriz.

Ramazanı, öncelikle peygamber efendimizin ifadesi ile tanıyalım. Buyuruyor ki;
“Ey Müslümanlar!
Büyük ve mübarek bir ayın gölgesi üzerinize düştü. Bu, içinde “bin aydan daha hayırlı olan KADİR GECESI”nin bulunduğu bir aydır.
Bu ay, Allah Tela’nın, gündüzlerinde orucu farz; gecelerinde teravih namazını nafile olarak meşru’ kıldığı (mübarek) bir aydır.Bu ayda kim bir hayır işlerse başka zamanlarda bir farzı yerine getiren kimse gibi sevap kazanır. Bir farzı ed eden de, başak aylarda yetmiş farzı yerine getiren gibi sevap kazanır.

Bunun üzerine peygamber efendimiz sözlerine devamla;
“Allah Tel bu sevabı bir oruçluyu bir hurma veya bir yudum su yada bir içim süt ile iftar eftirene de verir” buyurduktan sonra şöyle devam etti:

“Bu ay, eweli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş olan bir aydır. Kim (bu ayda) emri altındakilerden yükünü hafifletirse Allah onu bağışlar ve cehennemden zd eder.Bu ayda dört şeyi çok yapınız. Bunların ikisi ile rabbınızı hoşnud edersiniz; ikisinden de zaten uzak kalamazsınız. Rabbınızı hoşnud edecek iki işiniz; ! il.he illallah diyerek Allah’ın birliğine şahadet etmeniz ve bağışlanma dilemenizdir. Uzak kalamayacağınız öteki iki şeye gelince, onlar da Allah’dan cenneti isteyip cehennemden kurtulmayı dilemenizdir. duyguları n onda yaşadoya yaşa güzellikler Kim bir oruçluyu doyuracak olursa, Allah onu benim
havuzumdan sulayacak o da cennete girinceye kadar bir
daha susuzluk çekmeyecek.””
Ramazan ayı, özelliği olan bir aydır.
Aslında, zaman dilimi olarak ayların ve yılların birbirlerinden
farkları yoktur. Fakat aylar ve günler, içlerinde
cereyan eden olaylar sebebiyle farklı hale gelirler.
İşte Ramazan ayı da bu sebeple diğer aylardan farklıdır.
O halde, Ramazan ayını diğer aylardan farklı kılan şey
nedir?

Onu diğer aylardan farklı hale getiren, daha değerli ve
faziletli kılan olay; öncelikle Kur’an-ı Kerim’in bu ayda inmeye
başlaması ve oruç ibadetinin bu ayda eda edilmesidir. Diğer
zamanlarda yapılmayan daha birçok ibadetin eda edildiği ve
çeşitli etkinliklerin gerçekleştiği bu ayı, şanına uygun olarak
geçirmeli ve ondan, alabildiğine istifade edilmelidir.

Hiç yorum yok: