5 Haziran 2010 Cumartesi

Web sitesinde dikkat edilmesi gereken noktalar

web tasarım

Web belgeleri, kağıt üzerindeki alışılagelmiş düzenden farklı olarak hazırlanmalıdır. Okuyucunun ilgisini çekmek sadece belgelerin içeriği ile değil, onları sunuş biçiminizle de alakalıdır. Grafik tasarımı, kullandığınız görüntüler ve bağlantılar belgeleri çekici ve anlaşılabilir hale getirmenizde önemli faktörlerdir.

Web Sayfalarının Kendine Özgü Yapıları Vardır
Web sayfalarını, kitaplardan ve diğer belgelerden ayıran çok önemli bir özelliği vardır. Hipermetin bağlantıları kullanıcıların herhangi bir başlangıç, önsöz olmadan web sayfalarına sade bir giriş yapmalarına yardımcı olur. Dolayısıyla web sayfaları, geleneksel kitaplardaki sayfalardan daha bağımsız olmalıdırlar. Web sayfalarının başlıkları ve dip notları; basılmış sayfalardan daha aydınlatıcı ve daha ayrıntılı şekilde hazırlanmalıdır. Her sayfanın altında kopyalama hakkından, yazar ve kitabın tarihinden bahsetmek tuhaf olacaktır fakat bireysel web sayfaları çoğunlukla bu tip bilgilere ihtiyaç duyarlar çünkü tek bir web sayfası bazı ziyaretçilerin sizin sitenizde herzaman baktıkları bağımsız bir sayfada olabilir.

Sayfayı Kimin Hazırladığı Önemlidir.
Hazırladığınız sayfadaki bilgiler bir yazardan alınmış veya bir enstitünün belgeleri de olsa herzaman okuyucularınıza bu web sayfasının kim tarafından oluşturulduğunu bildirmelisiniz. Örneğin Hacettepe Üniversitesi web sitesi bütün üniversitenin her türlü belgelerini içermektedir. Fakat siteyi oluşturan Hacettepe Üniversitesi Bilgi İşlem Dairesi "Lacivert Web Tasarım Grubu"dur. Ziyaretçinin herhangi bir probleminde kime başvurması gerektiğini bilmesi önemlidir.

Belgelerin Başlıkları Önemlidir.
Okuyucunun dikkatini toplayabilmesi için bütün belgeler anlaşılır başlıklar altında anlatılmalıdır. Belgelerin başlığı, sayfa ekrana gelmeye başladığında ilk okunacak kısımdır ve hatta eğer sayfada pek çok grafik varsa, birkaç dakika sadece başlıklar görülür ve bu başlık ziyaretçinin kendi sayfasındaki URL'lerinin listesine sizi eklemesine yardımcı olur.

Güncelleme Önemlidir.
Her yayın organında tarih önemlidir. Haberler devamlı yenilendiğinden günlük gazeteler, haftalık, aylık dergiler çıkartılır. Web sayfasının hazırlanma tarihi ve devamlı güncel tutulması da bu yüzden önemlidir. Sayfalardaki belgelerin son güncellenme tarihi verilmelidir.

Hiç yorum yok: