14 Haziran 2010 Pazartesi

Sıcakta serinleme yöntemleri

serinleme yolları

Yaz geldi tam anlamı ile şu günlerde kendisini hissettirmekte.Herkes o klima senin bu vantilatör benim sıcaktan kurtulmaya çalışıyor.Kimi denize koşuyor kimi havuza fakat sıcak herzaman galip geliyor.

Şimdi sıcak havalarda serinlemenizi sağlayacak bir iki yöntem yazacağız.

Serin içecek ve yiyecekler

1)Evet arkadaşlar en ve en önemlisi vücudun su ihtiyacını karşılayıcı yiyecekler meyveler tüketebiliriz.Bunların En başında karpuz şeftali geliyor.İçeceklerden ise asitli ve bünyamize zararlı koladan vazgeçmenizi öneririz.İçecek tercihlerinizdede ayran (mineral dengesini oluşturduğu için yaz aylarında daha çok tüketilmelidir) gibi içecekleri tavsiye ediyoruz.yiyeceklerde ise Ağır yemekler yerine bol sebze ve meyve tercih edin.Taze tavut ve süt tüketin.

2) Suyun serinletici gücünden faydalanın.
Kovalara su doldurup ayaklarınızı ıslatın. Islak havlu ve bandanalar baş üzerine veya omuzlara konduğunda serinletici bir etki yapar. Serin duşlar alın, soğuk suyla dolu bir şişeden su püskürtmeyi deneyin.

3. Aşağılara inin.
Sıcak hava yükselir, bu yüzden üst katlar altlardan daha sıcak olacaktır. Bodrum katı öğlen sıcağından iyi bir kaçış yolu olabilir.

4. Fazla sıcaklık kaynaklarını yok edin.
Ampuller gereğinden fazla ısı yayar, tıpkı açık bilgisayarları n yaptığı gibi. Ocak kullanmaya gerek kalmaması için taze yiyecekler tüketin.

5. Belli bir miktar suyu vücutta tutmaya dikkat edin.
Yani hava sıcak değilken tükettiğinizden daha fazla su tüketin. Eğer çok fazla terliyorsanız, elektrolitlerin yerine yenilerini koymak için ya yemeğinizin yanında bol su içmeli ya da elektrolit sağlayıcı özel içecekler içmelisiniz. Susamak dehidrasyonun ilk belirtisidir; bunu engellemek için susamadan önce yeteri kadar su ya da sıvı almalısınız.

6. Alkol ve kafeinden kaçının.
Bu iki madde de idrar söktürücü görevi yapar ve dehidrasyonu teşvik eder.

7. Vantilatörün önüne oturun
Ev yapımı bir klima için, açık bir soğutucunun ya da bir kase buzun arkasına konmuş vantilatörün önüne oturun.

8. Klimalı, halka açık yerlere gidin
Sıcak artık dayanılmaz bir hal almışsa, günün en sıcak saatleri boyunca klima sistemi olan halka açık yerlere gidin. Kütüphaneler, alışveriş merkezleri ve sinemalar serinlemek için iyi birer yer olabilir.

9. Proteinli yiyecekler tüketmeyin
Metabolik ısıyı artıracak ve vücudun ısınmasına sebep olacak olan büyük porsiyonlu ve fazla proteinli yiyecekler tüketmeyin.

10. Sıcakla ilgili hastalıklar konusunda bilgi sahibi olun
Sıcakla ilgili acil durumlar, kramplar, güneş çarpması gibi ısıya bağlı rahatsızlıkları n belirtileriyle ilgili bilgi sahibi olun. Acil durumlarda ambulans arayın ve hastayı yardım gelene kadar serin tutmaya çalışın.

NASIL BESLENMELİ?

- Yaz aylarında sıvı kayıpları çok olduğu için bol su tüketimi yapılmalıdır. Günde 2, 2,5 litre su tüketilmelidir.

- Spor yapanların, ağır işlerde çalışanların su tüketimini arttırması gerekir.

- Ayran, mineral dengesini oluşturduğu için yaz aylarında daha çok tüketilmelidir.

- Alkol ise yaz aylarında ancak tok karnına alınmalıdır.

- Tüketilen tavuk ve süt taze olmalı. - Ağır yemekler yerine bol sebze ve meyve tercih edin.


GÜNEŞTEN KORUNUN

- Saat 11.00 ile 15.00 arası güneşe çıkmamaya özen gösterilmeli.

- Güneşlenme esnasında kesinlikle güneşten koruyucu ürünler sürülmeli. Özellikle açık tenliler 30 dereceden aşağı koruma faktörü kullanmamalı.

- Kronik hastalıkları olanlar yaz aylarında sağlık kontrollerine daha fazla dikkat etmeli. Bu dönemlerde hastalıklarında farklılıklar gözlenebildiği için şikayetlerinde artış olduğu taktirde bir hekime başvurulmalı.

- Sıcaklarla ilgili olarak insanları en fazla korkutan risk ise beyin kanaması. Bu nedenle yazın güneş ışınlarının dik olarak geldiği öğle saatlerinde yüksek tansiyonlu, damar sertliği olan, daha önce kanama geçirmiş kişilerin dikkatli olmaları, daha serin yerlerde bulunmaları ve bol bol su içmeleri öneriliyor.

- Serinlemek için tercih edilen klimalar serinletmekle beraber ortamdaki doğal havayı kuruttukları için zararlı olabiliyor. Çalışan klimaların yakınında uzun süre durulmaması, aksi taktirde kaslarda tutulmalar, bel ve boyun ağrıları meydana gelebileceği belirtiliyor.

Hiç yorum yok: