7 Haziran 2010 Pazartesi

Web tasarımda dikkat edilmesi gereken noktalar

Web tasarım kuralları

Anlaşılır Yol Bildirim Haritası Hazırlamak
Web teknolojisi ilerledikçe bir çok ziyaretçi belgeler içerisindeki hipermetin bağlantıları yardımıyla web sayfalarına ulaşmaktadırlar. Web sitelerindeki en önemli arabirim sorunu, ziyaretçilerin girdikleri sayfalarda aradıkları belgeleri bulamamaları, vakit kaybetmeleri ve hatta kaybolmalarıdır.

Sitenize giren bir ziyaretçinin kaybolmaması, sayfalar arasında kolay hareket edebilmesi ve ana sayfaya hemen dönebilmesi için bağlantılar eklemeli ve siteniz hakkında yol bildirim haritası şeklinde bir yardım belgesi hazırlamalısınız.

Sitede Ölü Sayfalar Bulundurmamak:

Ölü sayfalar dediğimiz, içinde hiç bir bağlantı bulundurmayan sayfalar, ziyaretçinin sıkışıp kalmasına ve kızmasına neden olurlar. Ayrıca başka bir siteden böyle bir sayfaya hipermetin bağlantıyla gelen ziyaretçilerin anasayfanıza ve dolayısıyla diğer sayfalarınıza geçebilmelerini engeller.

Gezinti

Sayfanıza koyacağınız oldukça zengin grafik tasarımı ve etkileyici bağlantılar sayesinde, ziyaretçilerin dikkatini sayfanın iç kısımlarına yani sayfa içeriğine çekebilir, birçoğunun yaptığı gibi anasayfaya bakıp gitmelerine engel olursunuz.

Sayfanızın sürekliliğini koruyarak ve hatta gezinti düğmeleri koyarak ziyaretçiye organizasyonunuz hakkında yardımcı olursunuz ve anasayfadan içeriye çekmeyi başarırsınız. Aşağıda zengin grafik tasarımı ve birçok bağlantıları ile okuyucuyu siteye çeken Hacettepe Üniversitesi web sayfasını görebilirsiniz.

Düzeni Koruyun Yoksa Okuyucuyu Kaybedebilirsiniz
Ziyaretçiler belgeleri okurken belli bir düzeni, kolay anlaşılabilirliliği tercih ederler. Bir web hipermetin bağlantısı gördüğümüzde, nereye gittiğimizi, bağlandıktan sonra nasıl belgelerle karşılaşacağımızı bilemeyiz. Düzen çoğu ziyaretçinin sorunudur. Her sayfada belgelerin nasıl bir düzende verildiği ile ilgili indeks oluşturmak yararlıdır.

Düzenle ilgili en büyük sorunumuz, çoğumuzun kullandığı 14-16 inch'lik standart ofis ekranlarında, genellikle sayfanın bir kısmını görememektir. Bu ayrıntı dikkate alınmalı ve bu ekranlara uygun tasarım yapılmalı ve düzen belirlenmelidir.

Bağlantılar ve Gezinti

Bir Önceki ve Bir Sonraki Sayfaya Gitmek
Ziyaretçiler web belgelerinde herhangi bir hipermetin bağlantıya girdiklerinde çoğunlukla bir web sitesinden öbürüne (belkide bir ülkeden öbürüne) geçerler. Öncelikle hipermetin bağlantınızı doğrudan o belgelere yapmalısınız. Bu sayede ziyaretçiler tarayıcılarının geri düğmesine basarak biraz önce terketmiş oldukları web sitesine dönebilirler ve geri düğmesine bastığınızda, ileri düğmesi tekrar ikinci web sitesine geçmelerine yardımcı olur.

Niçin Düğme Barlar Yararlıdır?
Diyelim ki bir okuyucu herhangi bir siteden sizin sitenize, "X belgeleri" ile ilgili 6. sayfaya, hipermetin bağlantı ile geldi. Böyle bir durumda sitenizdeki "X belgeleri"nin 5. veya 7. sayfalarını görmek için tarayıcınızdaki geri ve ileri düğmelerini kullanamazsınız. Böyle durumlar için düğme barlar kullanılmalıdır. Her sayfaya koyacağınız bu bar, sayfalar arası bağlantıları sağlar.

Hiç yorum yok: