9 Mart 2010 Salı

iş arkadaşlarıyla uyum



İşinizde “Diğerleri” ile İyi Geçinmenin 10 Yolu





Çalışma arkadaşlarınızla eşinizden, arkadaşlarınızdan, ailenizden çok daha fazla vakit geçiriyorsunuz. Bununla beraber, bu kişilerin neredeyse hiçbirini seçme şansınız yok. Farklı deneyimlere, yaş gruplarına, ilgi alanlarına sahip olduğunuz bu insanlarla birlikte görev yapmak, olumlu iş sonuçları üretmek zorundasınız.

İş dünyasında, bir ekibin içinde "işlerin yapılmasını sağlama" giderek daha da fazla ödüllendirilen bir beceri haline geldi. Bu paralelde, performans yönetimi sistemlerinde dış müşterilerimizle, çalışma arkadaşlarımızla ve yöneticilerimizle nasıl yol aldığımız, hangi iş sonuçlarını meydana getirdiğimiz değerlendirilir.

İşte size çalışma arkadaşlarınızla iyi geçinmenizde yardımcı olacak 10 tavsiye:

1. Bir arkadaşınız size bir şey anlatıyorsa o anda, o kişi için orada olun. Siz birine bir şey anlatırken karşınızdaki kişinin yüzünüze bakmaksızın bilgisayarının klavyesinde bir şeyler yazmaya devam ettiğini ya da önündeki dökümanı okumaya devam ettiğini düşünün. Rahatsız edici değil mi? Siz bu hataya düşmeyin.

2. Aktif dinleyin. İş yaşamında karşılaştığımız herkes kendini çok iyi ifade edemez. Bazılarının ne demek istediğini anlayabilmek için daha dikkatli dinlemek gerekir. Bu kişilerle iletişim halindeyken sabırlı olun; sözlerini kesmeyin, yaptıkları ufak hataları düzeltmeyin.

3. Laf olsun diye değil samimi ilgi gösterin. Karşınızdaki masadaki çalışma arkadaşınızın hayatınızdaki en iyi arkadaşınız olması gerekmiyor. Bununla beraber bu arkadaşınıza arada “hafta sonu nasıl geçti?” diye sormanız, bir kaç dakikalığına da olsa içtenlikle ilgi göstermeniz size bir şey kaybettirmez. Kurduğunuz sıcaklığın faydasını göreceksiniz.

4. İyi niyetinizi koruyun. İnsanların büyük çoğunluğu işlerini iyi yapmaya çalışır. Arkadaşınızın yetersiz, beceriksiz yanlış yönlendirilmiş olduğunu düşünmeden önce, o anda doğru şey yaptığına inanıyor olabileceğini göz önünde bulundurun.

5. Başarıyı paylaşın. Ortada bir başarı varsa ve bu başarı ile ilgili fikir, uygulama size ait bile olsa başarınızı paylaşın. Gerçekten durum tamamen sizin eseriniz mi yoksa katkısı olan çalışma arkadaşlarınız oldu mu?

6. Bazen yanılıyor olabilirsiniz. Bu ihtimali hiçbir zaman unutmayın. Hepimizin başına gelir. Her durumda aksi yönde diretmek ilişkilerinizde sizi zor durumda bırakır.

7. Güvenilir olun. Bir raporu, bir dökümanı Perşembe günü vereceğinizi söylüyorsanız Perşembe günü verin. Verdiğiniz sözleri tutmanız, güvenilir bir çalışan olmanız sadece sizi iyi göstermez aynı zamanda bulaşıcıdır. Yapıcı bir iş ortamı yaratma yönünde iş yerinde güvenilir olmak çok önemlidir.

8. Birini takdir ederseniz bunu gösterin. Bir arkadaşınızdan bir şey istediğinizde, istediğiniz şey çok küçük bir şey ve kendisinin rutin bir görevi bile olsa mutlaka teşekkür edin. Medeni bir çalışma atmosferinin sağlamanın en basit kurallarından biri budur.

9. Diğerleri ile açık, direkt, saygılı, ilgili ve olumlu tutum sergileyerek konuşun. Bu davranışınız arkadaşlarınıza size aynı şekilde davranmak yönünde ilham verebilir.

10. Son olarak, işinizde herkesi sevmeyi beklemeyin. Diğer taraftan herkesin de sizi sevmesini beklemeyin. Mutlaka bazılarıyla daha iyi geçinecek bazılarıyla daha zor ilişki kuracaksınız. Hoşgörülü, sabırlı, anlayışlı olmaya çalışın. Bazen sadece işlerin yapılmasını sağlamak yeterli olacaktır.kaynak

Hiç yorum yok: