Kavram olarak baktığımızda web sitesi tasarlama işine
web tasarım adı verilir. Türk internet piyasasında kavram karmaşaları bir hayli fazla yaşandığı için,
Frontpage ve benzeri programları kullanabilen çoğu kişinin web sitesi tasarladığını görürüz.
Her işte olduğu gibi web tasarımının da belli bir sistematiği ve hiyerarşisi vardır. Bir web sitesini doğaçlama hazırlamak mümkün değildir. Plansız, projesiz yapılan web sitesi değil
web taslağı olur. Ve amaca asla ulaşmaz. Planlı bir şekilde hazırlanan web siteleri sizi, hedefe bir adım daha yaklaştıracaktır. Maddelersek;
- Web tasarımının ilk maddesi amaçtır. Sitenin ne için kurulacağı, kime ve neye hizmet edeceği ve hedef kitlesini belirlemek önemlidir. Hedef kitlesi gençler olan bir siteyi gri ve soğuk tonlarda tasarlamak gençler için itici olacaktır.
- Amaç belirlendikten sonra web sitesinin bir taslağını hazırlamak size kolaylık sağlayacaktır. Logo alanı, navigasyon menüsü, içerik alanları, harici alanlar gibi yerleri kağıt üzerinde tasarlamak, grafik tasarımı esnasında kafanızın karışmasını engelleyecektir.
- Web sitenizin kullanım amacına bağlı olarak, kullanacağınız programlama diline karar vermelisiniz. Eğer üyelik, forum, sipariş gibi modüller kullanacaksanız, bir veritabanı bağlantısına ihtiyacınız olacaktır. HTML bunu tek başına sağlayamayacağı için seçiminiz PHP, ASP gibi dillerden birisi olacaktır.
- “Bana sadece HTML yeter” diyorsanız tasarıma başlayabilirsiniz demektir. Tasarımda grafik bilgisine sahip değilseniz, sitenizin grafiklerini bir grafikere yaptırabilirsiniz. Amatörce hazırlanan grafikler, tasarımınızı berbat etmeye yetecektir. Ve kimse gözüne hoş görünmeyen sitelerde vakit geçirmeyi sevmez.
Yazımıza bilgi niteliğinde bir giriş yaptık ve diğer yazımızda bu konuya devam edeceğiz…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder