|
Wordpress kullanıcıları genellikle kodlama bilgisinden yoksun insanlardan oluşmaktadır. Tabi bunların yanında çok iyi kodlama bilgisine sahip insanların olduğu da aşikar.
Zaten wordpress sistemini kullanan bir kişi yazar olduğu için kodlama içinde bilgili olmasına gerek yok. Gerekli eklentilerle işler çözülebiliyor. Özellikle eklentilerin çok gelişmiş olması kullanıcıları zorlamıyor. Bu arada değinmek istediğim diğer bir nokta da kişilerin eklenti bolluğu arasında sistemi ağırlaştırması. Wordpress herşeyi veritabanı üzerinden yaptığı için belirli bir noktadan sonra ağırlaşmaya başlamaktadır.
Gelelim kodlama yapmayı isteyen kullanıcıların yapmaları gekereken işleri. Geçen yazımızda bahsetmiştik ki bir kişi wordpress kodlamak istiyorsa öncelikle html ve php bilgilerine sahip olması gerekmektedir. Bu bilgileri tam olarak bilmeyen veya gerekli donanıma sahip olmayan kişiler biraz zorlanacaklardır.
İlk yapılması gereken şey algoritma yazmak. Algoritma’da neymiş diyenler olabilir. Bunu daha detaylı olarak başka bir yazımda incelemek isterim ama tanım olarak bilmemiz gereken şunlar; Algoritma kelimesinin kökeni Ebu Abdullah Muhammed İbn Musa el Harezmi’den gelir ki, herhangi bir problemin çözümü için izlenecek yol anlamını içermektedir. Daha çok matematikte ve bilgisayar bilimlerinde kullanılır.
Yani bir kodlama yapıyorsan öncelikle bir kağıda algoritmasını yazmanız veya aklınızda algoritmayı oluşturmanız gerekir. Kimisi bunu bilmeden izlenecek yolu kafasında çizer ve kodlamaya başlar halbu ki yaptığı iş algoritma yazmaktır.
Ne demiştik? Wordpress sisteminde herşey veri tabanında saklanır ve bu bilgileri veri tabanından çektikçe bir miktar ağırlaşma sağlamış oluruz. Bunu engellemek için ise optimize işlemlerini de kodlama esnasında uygulamamız gerekir. Örneğin bir sidebara bileşen kodlayacaksak bunu direk elle kodlamamız daha iyi olacaktır. Halbu ki bileşen olarak eklediğimizde kullanımı kolay olacaktır fakat sistemde ağırlaşmaya neden olacaktır.
Gelelim algoritma yazmaya. Algoritmaya kolay örneklerle başlayalım. Bir adam var karşınızda ve siz şunları düşünüyorsunuz. Bu adam bana yumruk atar mı? Atarsa benim ondan önce atmam gerekir. Eğer atmazsa yoluma devam etmeliyim. Yumruğu ilk o atarsa mutlaka kaçınmalıyım. Kaçınmak için ise dikkatli olmalıyım. İşte bu düşüncelerimiz bir algoritma oluyor.
Algoritma Başla komutu ile başlar ki siz eğer Wordpress kodlayacaksanız kodudur. Örneğin davetiye sistemimizi düşünelim. Algoritmayı başlatıyoruz. Öncelikle bakmamız gereken kullanıcı girişi yapmış mı? Evet yapmışsa bu kişi tekrar üye olamaz ama davetiye gönderebilir. Eğer kullanıcı girişi yapmamışsa üye olması için davetiyeye gereksinim duyacaktır ki bu da içeriden birisini tanımasını gerektirir.
Kullanıcı girişi yapmış kişi davetiyeyi göndermesi için kişinin mail adresini bilmesi gerekir. Bizde kişinin mail adresini alırız ondan ve o mail adresine davetiyeyi göndeririz. Daha sonra davetiye mail adresinden onaylanır. Onay işlemleri gerçekleştiyse o zaman üyeliğini alırız.
İşte yukarıda yazdığımız işlemleri bir algoritma oluyor. Bunu şema ile göstermek ise daha kolay ve eğlenceli yanı oluyor.
Komik bir algoritma şeması ile yazımızı bitiriyoruz. Diğer bölümde görüşmek üzere…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder