18 Ocak 2010 Pazartesi

harddisk kutusu devrimi Dark Combo Docking Station USB

Geçen haftaların birinde bir mağazada sabit disk "dock"u gördüm. Bunların disk kutularından farkı, disklerinizi kartuş takar gibi takıp çıkarabilmeniz. Disk kutusunda olduğu gibi içine takıp bırakmanız gerekmiyor. Tek bir istasyonla bütün harici diskleirnizi kullanabiliyorsunuz. Bende de RAID zamanından kalma ikişer tane 80, 160 ve 250GB disk vardı. Bunların hepsini kutulamaya kalksam, adaptörlerinin kablo karmaşasından, kutuların kaplayacağı yerden vs zaten yapmazdım. Nitekim yapmadım da. Diskler bir köşede yatıyordu. NAS çözümleri ise genelde pahalı oluyor.  Benim istediğim kadar diski sığdıracak kadar olanlar pek ev kullanımına uygun değil fiyat bakımından.
Gördüğüm disk istasyonu Sunbeam firmasına aitti. Blogumuzda daha önce incelenmişti. Ürünü Akortek getiriyordu. Onlara sordum elinizde varsa alacağım diye. Ama bitmiş. Fakat bana beklememi çünkü kendi markaları olan Dark'ın disk istasyonlarını getireceklerini söylediler. Ben de beklemeye karar verdim. En sonunda ürünler geldi. Üç ürün inceleyeceğiz. Bir tanesi USB diğeri eSATA bağlantısı kullanıyor. Diğeri ise çift disk takılabilmesi ve Wi-Fi desteği sunabilmesi ile kendini biraz daha ayırıyor.

Dark Combo Docking Station USB

harddisk kutusu, harddisk kutuları, usb hdd,  harddisk kutusu ne işe yarar, harddisk kutusu 3.5, harddisk kutusu 2.5, harddisk kutusu fiyatları,

Disk istasyonları, kutular gibi kapalı bir yapıda olmuyorlar ve böylece diski çıplak şekilde direkt olarak takıp çıkartabiliyorsunuz. Dark'ın ürünü de bu ürünlerde klasik diyebileceğimiz, üstten disk takılan cinsten. Ama aynı zamanda da kart okuyucu ve USB çoklayıcı.
Dark Combo Docking Station eSATA USB ve Wi Fi İncelemesi
İstasyonun ön tarafında kart okuyucular ve iki adet USB port bulunuyor. Kart okuyucuları CF/SD/SDHC/MS/XD/CF kartları okuyabiliyor. SDHC kartımızı sorunsuz okuttuk. USB portların NEC kontrolcülü olduğu belirtilmiş. Biraz daha aralıklı olsa olurmuş aslında iki port. Ama görünüşe göre yer kalmamış.
http://galeri.pclabs.com.tr/cache/dark-docking-statation-usb/dark_docking_station_usb_3.jpg_600.jpg
Ürünün arka kısmında USB ve adaptör girişleri ile açma kapama anahtarı bulunuyor. Diskin yaslanabilmesi için de plastik bir dayanak var. Bu aynı zamanda diskin açıkta kalan bölümünü koruyor.
http://galeri.pclabs.com.tr/cache/dark-docking-statation-usb/dark_docking_station_usb_10.jpg_600.jpg
Ürün sadece USB bağlantısına sahip. Kablosu da kutudan çıkıyor.
http://galeri.pclabs.com.tr/cache/dark-docking-statation-usb/dark_docking_station_usb_11.jpg_600.jpg
Ürünün üst kısmında 'Back Up' tuşu bulunuyor. Yazılımı daha sonra göstereceğim. Buna basınca nasıl bir ayar yaptıysanız onun gereği yerine getiriliyor. Örneğin bir klasörün ya da diskin tamamı yedeklenebiliyor.
http://galeri.pclabs.com.tr/cache/dark-docking-statation-usb/dark_docking_station_usb_5.jpg_600.jpg
Ürünün üst kısmı disk giriş yuvası. Kapağın sol üst tarafının kesik olduğunu görüyorsunuz. 2.5 inç diskleri oradan takıyorsunuz. 3.5 inç diskleri ise takarken, kapak içeri doğru kapanıyor.
http://galeri.pclabs.com.tr/cache/dark-docking-statation-usb/dark_docking_station_usb_13.jpg_600.jpg
Yuvanın tabanında SATA güç ve veri bağlantıları var. Eski IDE disk desteği yok. 2TB disk takabiliyorsunuz. SATA I veya 2 olabilir.
http://galeri.pclabs.com.tr/cache/dark-docking-statation-usb/dark_docking_station_usb_14.jpg_600.jpg
3.5 inç diskimizi takınca manzara bu. Ürünün tabanı geniş olduğundan devrilmesi çok zor.
http://galeri.pclabs.com.tr/cache/dark-docking-statation-usb/dark_docking_station_usb_15.jpg_600.jpg
Diskin devre kartı, koruma altında.
http://galeri.pclabs.com.tr/cache/dark-docking-statation-usb/dark_docking_station_usb_1.jpg_600.jpg
Ürünün ufak diyebileceğim bir kutusu var. Güzel tarafı yerli bir marka olduğu için açıklamaların Türkçe olması. Ürünün adı da Türkçe olabilirmiş tabii :)
http://galeri.pclabs.com.tr/cache/dark-docking-statation-usb/dark_docking_station_usb_6.jpg_600.jpg
Kutu içeriğinde şunlar bulunuyor:
  • Adaptör
  • Yazılım CD'si
  • USB kablosu
  • Kullanım kılavuzu

Dark Combo Docking Station eSATA

http://galeri.pclabs.com.tr/cache/dark-docking-statation-esata/dark_docking_station_esata_7.jpg_600.jpg
İşte peşinde olduğum esas ürün buydu. Siter disk kutusu olsun ister disk istasyonu olsun eğer disk ile ilgili bir üründe USB görürsem tercih etmem. Artık modern anakartların hepsi arka panellerinde eSATA ile geliyor ki gelmeseler bile SATA portu olan her anakarta, takacağınız birkaç liralık aparat ile  eSATA olarak kullanabiliyorsunuz. USB kadar yaygın diyebiliriz. Hız farkı ise muzzam.
Dark Combo Docking Station eSATA USB ve Wi Fi İncelemesi esata tablo1
USB bağlantısı ile teoride 60 MB/sn mümkün ama pratikte 35-40MB/s alırsınız. Birçok flash kart için yeterli olabilir ama sabit disk söz konusu olunca bu hızlar limit oluşturuyor. SATA'da ise 300MB/sn mümkün. Pratikte tek bir disk buna yaklaşamaz o yüzden şöyle diyelim, diski USB ile bağladığınız zaman USB veri yolu kadar, eSATA ile bağladığınızda diskin kendi hızı kadar performans alıyorsunuz. Bu da modele göre üç kata kadar performans farkı demek olabiliyor.
eSATA destekli disk kutuları ve disk istasyonları ile diski sanki bilgisayarınıza direkt takmış gibi performans alıyorsunuz. Bu yüzden benim için eSATA opsiyonlu her disk kutusu ve istasyonu kafadan her türlü USB çözümün önündedir.Ayrıca genelde eSATA destekli her kutu ve istasyon USB de destekler. O yüzden USB'nin bahsedilebilecek her avantajı yine bu ürünlerde de geçerlidir.
Dark'ın eSATA destekli bir istasyon da üretmiş olmasına epey memnun oldum bu yüzden. Çünkü aradığım üründe eSATA şartım vardı ve Sunbeam'in ürününde de bu özellik vardı.
Yukarıdaki fotoğraftan da gördüğünüz üzere eSATA çözümün tasarımı tamamen farklı USB'ye göre.
http://galeri.pclabs.com.tr/cache/dark-docking-statation-esata/dark_docking_station_esata_9.jpg_600.jpg
Ürün benim kişisel olarak nefret ettiğim 'piano black' cinsi boyayla kaplı. Arka tarafında kullanılmamış bu kaplama. Niye nefret ediyorum? Çünkü parmak izi ve toz tutuyor. Parmak izi neyse de toz tutması başıma dert oluyor bu ürünlerin. Ama şık bir görüntüsü var o ayrı. USB modelin aksine daha derli toplu bir görünümü var. Üst kısmında koruma kapağı koymak yerine gövdeye tamamen entegre bir tasarıma gidilmiş. Böylesi daha iyi olmuş. İçine konacak disk ne kadar kapalı olursa o kadar iyi.
http://galeri.pclabs.com.tr/cache/dark-docking-statation-esata/dark_docking_station_esata_4.jpg_600.jpg
Ürün aynı zamanda kart okuyucu ile geliyor. SD/SDHC/MMC, MS/ Memory Stick, SM ve xD kart okuyabiliyor. Önde yine iki USB port var ve bu portlar diğerinin aksine iki farklı yere konarak, iki adet USB cihazın rahatça kullanılabilmesine olanak vermiş. Bendeki örneğin kart okuyucusu bozuktu. Wi-Fi versiyonundaki mantıkla çalışıyorsa ki öyledir, kart okuyucuları kullanmak istiyorsanız, eSATA ile bağlantı kursanız bile USB kablosunu da takmanız gerekiyor. Diskleriniz eSATA'dan bağlanmaya devam ediyor. Tabii ürünün satış versiyonunu alıp kontrol edeceğim.
http://galeri.pclabs.com.tr/cache/dark-docking-statation-esata/dark_docking_station_esata_8.jpg_600.jpg
Ürünün arka tarafında portlar, güç bağlantısı ve açma kapama anahtarı bulunuyor.

http://galeri.pclabs.com.tr/cache/dark-docking-statation-esata/dark_docking_station_esata_5.jpg_600.jpg
USB kablosunun girişi daha büyük kardeşine göre. eSATA portu da hemen yanında.
http://galeri.pclabs.com.tr/cache/dark-docking-statation-esata/dark_docking_station_esata_6.jpg_600.jpg
İç kısmı USB versiyonla aynı. En fazla 2TB SATA I ya da II disk takılabiliyor. PATA yok. USB versiyonun aksine bunda kapak bulunmuyor. Disk girişi açık.
http://galeri.pclabs.com.tr/cache/dark-docking-statation-esata/dark_docking_station_esata_3.jpg_600.jpg
eSATA versiyon da tek tuşla yedekleme destekliyor. Güç LED'i de hemen üzerinde.
http://galeri.pclabs.com.tr/cache/dark-docking-statation-esata/dark_docking_station_esata_11.jpg_600.jpg
Diski takınca durum bu. Yine geniş taban sayesinde devrilme riski az. Cihazın diski kaplama alanı devre kartı kadar.
http://galeri.pclabs.com.tr/cache/dark-docking-statation-esata/dark_docking_station_esata_12.jpg_600.jpg
Ürünün kutusu biraz daha büyük diğerinden. Yine Türkçe açıklamalar kutuda yer almış.
http://galeri.pclabs.com.tr/cache/dark-docking-statation-esata/dark_docking_station_esata_1.jpg_600.jpg
Kutudan şunlar çıkıyor:

  • Adaptör
  • Kullanım kılavuzu
  • CD
  • USB ile eSATA kabloları
http://galeri.pclabs.com.tr/cache/dark-docking-statation-esata/dark_docking_station_esata_2.jpg_600.jpg
eSATA kablosu problem çıkarmayacak, uzun konnektörlü cinsten.

Yazılım

Her iki ürün de aynı yazılımla geliyor. eSATA versiyon ek olarak SIM düzenleme yazılımı ile geliyor. Verilen yazılım PCClone EX.
Dark Combo Docking Station eSATA USB ve Wi Fi İncelemesi pcclone1 550x396
Yazılımla ister bir klasörü yedeklemeyi seçebilirsiniz…
Dark Combo Docking Station eSATA USB ve Wi Fi İncelemesi pcclone2 550x397
ister olduğu gibi bir sürücüyü.
Yedekleme işlemini tek tuşla cihaz üzerinden başlatabiliyorsunuz. Yazılımdan da yapabilirsiniz. Eğer isterseniz yedeklemeyi zamanlayıp otomatik hale de getirebilirsiniz.



Dark Combo Docking Station eSATA Wi-Fi

Üçüncü disk istasyonu diğerlerinden önemli bir farkla ayrılıyor. Bu disk istasyonu iki adet diski aynı anda çalıştırabiliyor.
http://galeri.pclabs.com.tr/cache/dark-docking-station-wi-fi/dark_combo_wifi_1.jpg_600.jpg
Cihaz iki diske ev sahipliği yapabiliyor ama diğer istasyonlardan çok da fazla yer kaplamıyor. Bunun bir sebebi diskleri dikine takıyor oluşumuz. eSATA versiyonunun aksine disk takma şekli USB versiyona benziyor. Ben bu sistemi daha rahat buldum.
http://galeri.pclabs.com.tr/cache/dark-docking-station-wi-fi/dark_combo_wifi_2.jpg_600.jpg
İstasyonun ön tarafı portlarla dolu.
http://galeri.pclabs.com.tr/cache/dark-docking-station-wi-fi/dark_combo_wifi_4.jpg_600.jpg
Diğer cihazlarda olduğu gibi burada da iki adet USB portu var. Burada daha güzel bir yerleşim yapılmış. İki port da birbirinden çok uzakta olduğu için takacağınız USB aygıtlar birbirine temas etmiyor. Kasanın ön kısmında 'piano black' boya kullanıldığı için toz tutabiliyor. Aslında toz tutmak değil de tozlar çok rahat görülüyor diyeyim.
http://galeri.pclabs.com.tr/cache/dark-docking-station-wi-fi/dark_combo_wifi_10.jpg_600.jpg
Kart okuyucuları; SD/MMC, MS/ Memory Stick, SM / xD ve MicroSD / MMCMicro / Trans-Flash. Ek olarak bu istasyon SIM kart da okuyabiliyor.
Dark Combo Docking Station eSATA USB ve Wi Fi İncelemesi sms 550x426
SMS'lerinizi ya da telefon numaralarınızı bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.
Eğer kart okuyucuları kullanmak  istiyorsanız, eSATA ile bağlantı kursanız bile USB kablosunu da takmanız gerekiyor. Diskleriniz eSATA'dan bağlanmaya devam ediyor.
http://galeri.pclabs.com.tr/cache/dark-docking-station-wi-fi/dark_combo_wifi_11.jpg_600.jpg
Bu istasyonda da tek tuşla veri yedekleme bulunuyor. Ama ek olarak süreli fonksiyon eklenmiş. Bir basışla üç saniye dokunuş, dosya ve sistem yedeklemesi yapıyor. Güzel olmuş.
http://galeri.pclabs.com.tr/cache/dark-docking-station-wi-fi/dark_combo_wifi_8.jpg_600.jpg
Ürün hem eSATA hem USB girişi destekliyor. Adaptörle çalışıyor. eSATA üzerinden her iki diske de erişmek için, anakartınızın ya da kullandığınız eSATA kartının 'port multiplier' özelliğini desteklemesi gerekiyor. Zira burada yapılan şey tek portu çoğaltmak. Eğer bu destek yoksa eSATA modunda sadece tek diske erişim var. USB'de ise her zaman çift diske erişim var. Ben Promise eSATA kartımla denedim sorun çıkmadı. Buradan port çoğaltma destekleyen yongaları görebilirsiniz.
http://galeri.pclabs.com.tr/cache/dark-docking-station-wi-fi/dark_combo_wifi_6.jpg_600.jpg
Çift disk takınca durum bu. Taban geniş olduğu için kolay devrilmez ama yine de kol çarpabilecek bir yerde olmasın. Bu şekilde disk kopyalamak çok kolay bir işlem. Teknik servislerin ürüne ilgi göstermesi olası. İki diskin toplamı SATA2 arabirimini sömürecek kadar veri aktarmaz.
http://galeri.pclabs.com.tr/cache/dark-docking-station-wi-fi/dark_combo_wifi_7.jpg_600.jpg
Disklerin devre kartları koruma altında. Eğer isterseniz 2.5 inç disk de bağlayabilirsiniz.
Dark Combo Docking Station eSATA USB ve Wi Fi İncelemesi wireless 550x279
İstasyon içindeki kablosuz ağ kartı Realtek RTL 8191SU. Sinyal çekişi oldukça başarılı.
http://galeri.pclabs.com.tr/cache/dark-docking-station-wi-fi/dark_combo_wifi_12.jpg_600.jpg
Ürünün kutusu çok büyük değil. Bilgiler Türkçe.
http://galeri.pclabs.com.tr/cache/dark-docking-station-wi-fi/dark_combo_wifi_5.jpg_600.jpg
Kutu içeriği şöyle:

  • Adaptör
  • eSATA
  • USB kabloları
  • Sürücü/program CD'si
Türkçe kılavuz da içeriğe dahil.

Kullanım deneyimleri ve Sonuç

Üç ürünü de yeterince kullandım. Tahmin edeceğiniz üzere en çok eSATA olanı tercih ettim. Ürünler tam da yedekleme yapmam gereken bir dönemde geldi. Seagate'in hatalı üretim 500GB diskini servisten almıştım. Ona bilgisayarda bekleyen bir ton veriyi atmam gerekiyordu. Kasayı açmaya üşendiğimden ve işlemi de bir an önce gerçekleştirmem gerektiğinden eSATA istasyonu tercih ettim. USB olanı da ufak tefek dosya transferlerinde kullandım. Dosya boyutları küçük olunca, düşük performansı sırıtmıyor.
Ne kadar fark var derseniz şöyle diyeyim. 3.2GB RAW fotoğraftan oluşan test dosyamızı USB istasyonu ile 2:3o dakikada  transfer ederken, eSATA istasyonla 50 saniyede atabildik. Üç kat civarı fark oluştu. Attığınız dosyaya göre de değişiyor tabii bu.
Fiyatlara gelecek olursak Akortek'in sitesine göre eSATA disk istasyonu 55$ iken USB versiyon 45$. Bence hiç düşünmeye gerek yok, eSATA versiyonu alın. 10$ için hız farkını kaybetmeyin.
Wi-Fi destekli istasyon 135$. Elinizde birikmiş ve kullanılabilir durumda olan birden fazla disk varsa bence alınabilir. Eksi olarak değil de tercih olarak üzerinde gelen Wi-Fi desteğinin, disk istasyonuna kablosuz bağlanmaya yaramasını isterdim. Bu sayede eSATA ya da USB bağlantısı yapmadan kablosuz bir şekilde disklerimize ulaşabilirdik. Kart okuyucularının SIM kart da desteklemesi işinize yarayabilir. Ama temel olarak bunu alıyorsanız iki disk kullanmak için alıyorsunuz. O iki diski RAID yapabilseydiniz tadından yenmezdi herhalde :)
Eksi olarak ne söyleyebilirim diye baktığımda USB versiyonda söyleyecek pek bir şey bulamıyorum. Sadece hepsinde olması gereken bir disk çıkarma mekanizması olsa fena olmazdı diyebilirim. Diski SATA ve güç bağlantısınndan kesecek kadar yukarı kaldıran bir mekanizma, diski çıkarırken daha kibar olmayı garanti ederdi. Şimdi iş size düşüyor. Sert bir şekilde çekip çıkartmayın.
Disk yerleşimi ile iligli ufak bir video'yu aşağıda izleyebilirsiniz. Yukarıda bahsettiğim, eSATA versiyonunda diski çıkarırken arkaya çarpma hadisesinin sesi net olarak duyuluyor. Diski USB ve Wi-Fi versiyonda isabetli bir şekilde yerleştirmek daha kolay. Diskin yolu düz. eSATA'da ise eğimli. O yüzden ilk başlarda ince, tek plaka disklerde yuvaya oturtmakta zorlanabilirsiniz. eSATA bağlantısında Intel'in güney köprüsü ile Promise'in eSATA kartını denedim ve sorun yaşamadım. Kutudan kaliteli eSATA kablolarının çıkması da artı puan.
Eğer elinizde bir kenarda tuttuğunuz  diskleriniz varsa, disk kutularından önce kesinlikle bu istasyonları değerlendirin. Fiyatları da uygun. Tavsiye logomuzu Dark Combo eSATA docking station'a veriyoruz. Çift diskli istasyon da benim hoşuma gitti ama fiyatına göre bence eSATA Combo çoğu kişi için daha uygun. Fiyatlar Akotek'ten ama Teknofiyat'tan da bakın. Daha ucuza bulabilirsiniz belki.
http://galeri.pclabs.com.tr/cache/dark-docking-statation-esata/dark_docking_station_esata_11.jpg_600.jpg
Dark Combo eSATA Docking Station

Hiç yorum yok: