2 Ocak 2010 Cumartesi

termal macun nasıl kullanılır, termal macun nedir, termal macun sürme ve temizleme

termal, macun, nasıl sürülür, nasıl, kullanılır, nedir, sürme, temizleme, fiyatı, fiyatları, termal macun nasıl kullanılır, termal macun nedir, termal macun sürme ve temizleme






 Termal Macun Anakarta taştı işlemci yuvasına taştı anakart zarar görürmü

temalmacun elektriği iletmez ısıyı iletir. yani anakarta gelirse elektriği iletmeyeceğinden bir sorun teşkil etmez


Termal macunlar; işlemci yüzeyi ve soğutucu tabanındaki çok küçük boşlukları doldurarak, işlemci yüzeyinde oluşan ısının soğutucu tabanına sağlıklı bir şekilde transfer edilmesini sağlayan ve yoğunluklarından dolayı "macun" olarak adlandırılan karışımlardır. Termal macunların içeriğinde bol miktarda silikon, karbon, bor nitürü, metal oksit, alüminyum oksit, bakır-gümüş, alüminyum-çinko tozları bulunur. Çok farklı yapı, renk ve yoğunlukta bulunan termal macunların, nasıl sürüldüğü ve temizlendiği hakkında kısa bir yazı hazırladık.
Anakartımız ve üzerinde bulunan standart stok soğutucu:
Termal Macun Sürme ve Temizleme Rehberi
Stok soğutucuyu, yanlarında bulunan çevirmeli klipsler yardımıyla anakarttan ayırıyoruz:
Termal Macun Sürme ve Temizleme Rehberi IMG 9900.JPG 600
Görüntü pek iç açıcı değil:
Termal Macun Sürme ve Temizleme Rehberi IMG 0004.JPG 600
Biraz daha yakından bakınca, termal macunun işlemci yüzeyine yoğun bir şekilde yayıldığını görebiliyoruz:
Termal Macun Sürme ve Temizleme Rehberi IMG 0009.JPG 600
İşlemci yüzeyinden yada soğutucu tabanından termal macun artıklarını temizlemek için malzeme listemiz çok kısa; termal macun temizleyici sıvı ve bir parça pamuk.
Termal Macun Sürme ve Temizleme Rehberi IMG 0012.JPG 600
Üzerinde macun artıkları olan işlemcinin yüzeyine bir miktar termal macun temizleme sıvısı döküyoruz. Burada dikkat edeceğimiz nokta "miktarın" ne kadar olacağıdır. Macunun yoğunluk durumuna göre göre 2 ya da 3 damla yeterlidir. Peki çok sıvı fazla dökersek durum ne olur ? Cevap; kesinlikle "kötü" olacaktır. Termal macun temizleme sıvılarının içeriğinde çözücü kimyasallar bulunur. Bu kimyasallar özellikle termal macunlarda yüksek oranda kullanılan siliconu, hızlı bir şekilde ayrıştırır. İşlemci yüzeyi, çözülmüş termal macundan asla zarar görmez. Ancak çok fazla dökülen termal macun temizleme sıvısı, işlemci yüzeyinden çözülmüş macunla beraber işlemcinin altına doğru akacaktır. Termal macun temizleme sıvısı, sürüldüğü yüzeyden bir süre sonra buharlaşarak kaybolan bir yapıya sahiptir. Yani bu sıvı, işlemci altına temas etse de hiç sorun yaratmaz. Ama sıvının içindeki erimiş macun işlemcinin altında bulunan bileşenlere temas edecek ve "artık" bırakacaktır. İsterseniz temzileme sıvısını pamuğa damlatıp öyle de temizleme yapabilirsiniz ve acemi kullanıcılar için basit olan yöntem de budur.
Termal Macun Sürme ve Temizleme Rehberi IMG 0016.JPG 600
Temizleyici sıvı döküldükten sonra ayrışmaya başlayan termal macun:
Termal Macun Sürme ve Temizleme Rehberi IMG 0019.JPG 600
1-2 dakika bekledikten sonra, artıkları bir parça pamukla temizliyoruz. Pamuk, tavsiye edebileceğim bir malzemedir:
Termal Macun Sürme ve Temizleme Rehberi IMG 0020.JPG 600
İşlemci üzerinden macun temizlendi;
Termal Macun Sürme ve Temizleme Rehberi is.jpg 600
İşlemciye süreceğimiz termal macun:
Termal Macun Sürme ve Temizleme Rehberi
Kutu içeriğinde macunun yanında, plastik bir parça görüyoruz:
Termal Macun Sürme ve Temizleme Rehberi IMG 0038.JPG 600
En çok tartışılan konu: işlemci yüzeyine ne kadar macun kullanmalıyız ? Kesin bir miktar ölçüsü yoktur. Yani, "arkadaşlar, işlemci yüzeyine 1.22 gr. macun sürülecek, sür" demek biraz garip olur. Amacı anlamak, ne kadar macun süreceğinizi belirleyecektir. Amacımız; işlemci yüzeyi ve soğutucu tabanı yüzeyinde bulunan küçük boşlukları doldurmak. Bunun için, çok az bir miktar macun yeterli olur. Çok fazla kullanırsanız, soğutucunun anakarta montajından sonra, tabanın işlemci yüzeyinde oluşturacağı basınçtan dolayı, gereğinden fazla sürülen macun taşacaktır. Bu yüzden ince bir tabaka halinde sürülmesi en doğru yaklaşım şekli olacaktır:
Termal Macun Sürme ve Temizleme Rehberi i%C5%9Flemci.jpg 600
Macunu nasıl sürmeliyiz ? Canınız nasıl istiyorsa yada nasıl rahat ediyorsanız, o şekilde sürün. Kutu içeriğiden çıkan plastik parça, size bu konuda yardımcı olacaktır:
Termal Macun Sürme ve Temizleme Rehberi
Yada düzgün bir bıçak, falçata ucu yada düzgün bir plastik parça kullanılabilir:
Termal Macun Sürme ve Temizleme Rehberi IMG 0058.JPG 600
Macun sürülmüş işlemci yüzeyi. Yüzey üzerinde boşluk bırakmamaya özen gösterin:
Termal Macun Sürme ve Temizleme Rehberi IMG 0060.JPG 600
İşimiz bitince, macun sürülmüş işlemciyi anakarttaki yuvasını yerleştirip üzerine kullandığımız soğutucuyu takıyoruz:
Termal Macun Sürme ve Temizleme Rehberi IMG 0065.JPG 600

Termal Macun Temizleme Kitleri

Termal Macun Sürme ve Temizleme Rehberi
İşlemci yüzeyi ve soğutucu tabanından macun artıklarını temizlemek için kullanılan bu sıvılar, oldukça becerikliler. Piyasada bulunan iki farklı marka olan Akasa Tim Clean ve ArtiClean'ı ufak bir testten geçirdik.
İlk testimiz; macun temizleme. Macunlar arasında koyu kıvamı ve yüzeye yapışma özelliği ile rakip tanımayan Artic Silver-5'den bir miktar, H-700 kasanın yan kapağına sürdük. 10 dk. sonra iki macunun üzerine, iki farklı sıvıdan 3'er damla damlattık ve bir parça pamukla macunları sildik.
Sonuç: her iki temizleme sıvısı, macunları sorunsuz olarak yüzeyden temizledi ve artık bırakmadı.
Termal Macun Sürme ve Temizleme Rehberi
İkinci aşamasında, teste biraz aksiyon katalım dedik. Sıcak hava tabancasıyla 90 derece sabit sıcaklıkta yan kapağa sürdüğümüz termal macunu ısıttık. Macun kesinlikle katılaşmadı ancak ilk sürüldüğü yoğunluğunundan biraz daha sert bir kıvama girdi. Her iki macunun üzerine sıvılardan yine 3'er damla damlatıp temizlik işlemine başladık. Her iki sıvı da hafif zorlanmalarına rağmen macun artıklarını başarıyla temizledi.
Termal Macun Sürme ve Temizleme Rehberi

Sonuç

Her iki temizleme sıvısı, eşit şartlarda test edildi. Sonuç olarak; iki marka da aynı fiziksel özelliklere, aynı temizleme gücüne hatta aynı kokuya sahip. Aralarındaki tek fark, Akasa Tim Clean 125 ml., ArtiClean ise 30 ml.lik plastik şişelerde satılıyor olması. ArtiClean'ın temizleme kitindeki ikinci şişe içinde bulunan sıvı, termal macun temizleme sıvısından sonra kullanıyor. Firmanın geçtiği bilgiye göre, ilk sıvıyla macun temizlendikten sonra arta kalan çok küçük macun artıklarını, ikinci şişedeki sıvı temizliyor. Ancak bu sıvı tek başına kullanıldığında, kalın macun artığı temizleme özelliği yok.
Evlerimizde bulunan kolonya ve aseton, macun temizleme kitlerinin alternatifleridir. Kolonya içinde bulunan alkolün çözücü özelliği bulunur ve iş bitimi buharlaşır. Aseton da güzel bir çözücüdür ve kolonyadan daha hızlı buharlaşır ama; çözücülüğünün yanında "boya sökücü" özelliği taşıdığından dolayı, asetonu macun temizlemede kullanmanızı tavsiye etmiyoruz.
Bunun yanında; termal macun sürülmesi ve macunun temizlenme aşamalarında işlemcinin anakarttan ayrılması gerektiğini, sanırım hatırlatmamıza gerek yok.
Termal Macun Sürme ve Temizleme Rehberi

Hiç yorum yok: