11 Ocak 2010 Pazartesi

Türkçe Kampanyası

Bugün Facebook hesabımda çok sayıda mesaj vardı ama özellikle biri dikkatimi çok çekti. Mesaj; Reklam Yaratıcıları Derneğinin Facebook grubu olan “Reklam Yaratıcıları Bilgi Paylaşım” grubundan gelmişti. Gönderdikleri mesajı ekleyeceğimden, uzatmak istemiyorum ve yaptıkları bu kampanyadan ötürü kendileri tebrik ediyorum. Dilimize sahip çıkalım arkadaşım!!! Unutmayalım ki! Her ülkenin kendine özgü bir dili yok…
Sevgili Grup Üyeleri,

Reklam Yaratıcıları Derneği olarak geçtiğimiz yıllarda yaptığımız “Yanlış Yapıyoruz” ve “Dilinizden Utanmayın” kampanyalarının ardından bu sefer de “Dilin Kemiği yok, kuralı var” başlıklı yeni bir Türkçe kampanyasına başladık.

Kampanyamız ile ilgili basın bültenimizi sizlerle de paylaşmak istiyoruz.

Türkçe konusunda gösterdiğiniz özen için sizlere teşekkür ediyoruz.

DİLİN KEMİĞİ YOK, KURALI VAR!

Doğru Türkçe kullanımı konusunda sektörün kanaat önderi olan Reklam Yaratıcıları Derneği, “Dilinizden Utanmayın!” projesinin devamı niteliğinde olan yeni reklam kampanyasını yayınlanmaya başladı!

Ana dilin doğru kullanılması için reklam ajanslarına yönelik uyarı ve bilgilendirme çalışmaları yapmak, Türkçe odaklı yayınların geliştirilmesi ve desteklenmesini sağlamak, reklam endüstrisini ana dil hakkında bilinçlendiren toplantılar düzenlemek, yabancı kökenli terimleri asgariye indirmek için karşılık bulma çalışmaları gerçekleştirmek, reklamda doğru “Türkçe” kullanımını sağlamak amacıyla başta internet olmak üzere farklı mecralarda makaleler yayınlamak…

Reklam Yaratıcıları Derneği’nin Türkçe temelli çalışmalarını yürüten Türkçe Çalışma Kurulu, derneği ana dil konusunda sektörün kanaat önderi haline getirebilmek için uzun bir süredir pek çok farklı çalışma gerçekleştiriyor.

Ancak belki de, reklamcılığın doğası gereği, bunlar arasında en dikkat çeken ve en çok konuşulan proje, farklı kitlelere doğru Türkçe kullanımı mesajını iletmeyi amaçlayan periyodik reklam kampanyaları…

Reklam Yaratıcıları Derneği, o dönem Türkiye için bir ilk olan “Dilinizden Utanmayın!” kampanyasını gerçekleştirdiğinde sadece reklam ve medya dünyasından değil, başta Türkçenin asıl sahibi olan sokaktaki vatandaşlar olmak üzere, pek çok farklı kesimden övgü ve takdir toplamıştı. “Gururla Türkçe konuşun” mesajı reklamın çarpan etkisi ile kitlelere ulaşmış ve ana dilin korunması yolunda olumlu adımların atılmasına vesile olmuştu.

Reklam Yaratıcıları Derneği, bugün yeni ve yenilikçi bir reklam projesiyle, üstlendiği misyonu ileri bir noktaya taşıyor: Dilin kemiği yok, kuralı var!

Dilin kemiği yok, kuralı var!” kampanyası, Türkçede yaşanan ve kimi zaman trajikomik noktalara varan sorunları, yıllar boyu kara mizahın ustası olarak kabul edilmiş bir meslek grubunun, karikatüristlerin desteği ile anlatıyor.

Can Barslan’ın kalemi ile başlayan ve bir yıla yayılan bu süreçte, Türkiye’nin önde gelen karikatüristlerin dilin farklı sorunlarını yansıtan çizimleri yer alıyor. Bu aşamada Reklam Yaratıcıları Derneği, karikatürün yüzyıllardır hüküm süren etkisinden yararlanmayı hedefliyor: İnsanları güldürerek ve eğlendirerek düşündürmek!

Dilin kemiği yok, kuralı var!” kampanyası 12 ay boyunca, ana dili kirleten ve yozlaştıran belli başlı sorunlar üzerine eğilmeyi ve toplumun genelinde doğru Türkçe kullanımı konusunda ortak bir bilinç yaratmayı hedefliyor.

Bu hedefe siz de katılın. Türkçe’yi yaşamaya ve yaşatmaya destek olun!

Detaylı bilgi için:
Bülent Fidan
Reklam Yaratıcıları Derneği Başkanı
b.fidan@ryd.org.tr

Onur Yanık
Türkçe Çalışma Kurulu Başkanı
o.yanik@ryd.org.tr

Hiç yorum yok: