14 Ocak 2010 Perşembe

ebay alışveriş nasıl yapılır

ebay
Amerikadan alışveriş için amerikaya gitmenize gerek yok internet elimizin altında ürünleri tek tek inceleyip kısa sürede teslim alabiliyoruz.Ülkemizde gitti gidiyor sahibinden hepsiburada gibi şirketlerin biri veya birkçaından mutlaka alışveriş yapmışsınızdır.Peki yurt dışından hiç alışveriş yapmayı düşünürmüsünüz?Cevabınız hayır ise cevabınızı değişitrecek orjinal sebeplerimin oldugunu bildirmek isterim

Birinci ve en önemli sebep ucuzluk
evet en büyük sebebi budur ülkemizde vergiler ile en aşağı 100 - 150 tl daha fazla ödeyerek aldıgınız bir ürünü yurt dışından alırsanız cebinizden fazla miktarda para çıkmamış olacaktır.

En büyük olumsuz yanı ise teslimat
ülkemizin gümrük anlayışı çözmek zor oldugu için dışarıdan aldıgınız 150 -200 dolarlık bir ürünün gümrükten geçmediğiniş düşünürsek bu problemi kısaca izah etmiş oluruz.şimdi gelelim detaylı ebay alışveriş rehberimize

ebaydan alışveriş nasıl yapılır ve ebay hakkında bilgi için konunun devamını takip ediniz.

Fotoğrafçılık hayatınızda DSLR’a geçtiyseniz, makine haricinde birçok donanımın bulunduğu bir yere adım attınız demektir. Sadece lenslerden bahsetmiyoruz. Alınabilecek birçok aksesuar var. Bunlardan bazıları gerekliyken bazıları da tamamen keyfi. Örneğin kameranıza yedek pil almak veya ‘battery grip’ almak, gerekliler listemize giriyor. Bunların yanında flaşınız için ‘diffuser’, temizlik kitleri ya da ufak tefek filtreler gibi öncelikli olmayan ama zaman içinde alınması işinizi kolaylaştıran bileşenler de var. Bunları alırken iki sorunla karşılaşacaksınız. Birincisi Türkiye’de her şeyi bulamayacak olmanız. Diğer sorun ise bulduğunuz donanımların burada pahalı olması. Bu yüzden biraz da kaçınılmaz olarak yurtdışından alışverişe yöneliyoruz.
Yurtdışında bakacağınız ilk yer kuşkusuz eBay. Burada hem ürün çeşidi bol hem de fiyatlar uygun. Kargo seçenekleri de geniş. Örneğin yurtdışında online bir mağazadan alışveriş yaptığınızda, size kargo seçeneği olarak normal postayı sunmayabilir. Bu da ne alırsanız alın, 30$’dan başlayan kargo ücretleri olacak demek. Daha hızlı gelir belki ama bazı ürünlerde astarı yüzünden pahalıya geliyor. Fakat eBay’de çok düşük kargo fiyatları ile normal posta kullanabiliyorsunuz. Hatta aldığınız ürün ufak ise, SDHC bellekler gibi, kargo bedava olabiliyor.
Tabii eBay’de ürün alırken bir mağaza güvencesi yok. Aldığınız ürünleri seçerken sorumluluk sizde. Düzgün satıcılardan doğru ürünü almanız gerekiyor. Çok zor bir iş değil. Biz size bu yazımızda eBay’den örnek bir alışveriş yapacağız.
Amacımız video’lardan bakıp aynısını yapmanızı sağlamak değil. eBay’e kayıt olmak, Facebook hesabı açmaktan daha kolay. Onu yapabiliyorsanız bunu da yaparsınız. Bizim amacımız alışveriş esnasında ürün seçerken size ipuçları vermek. Bunları not edip o şekilde alışveriş yaparsanız, başınız ağrımaz.  Siteler arada tasarım değişikliğine de gittiğinden, bazı kullanım şekilleri video’ya göre zamanla değişebilir ama alışveriş mantığı değişmez.
Video’ları tam ekran yapmayı unutmayın. Yoksa yazılar okunmaz.

PayPal

eBay’den alışveriş yapmadan önce, ödemelerinizi yapmak için PayPal hesabı açmanızı öneriyoruz. PayPal, çoğu eBay satıcısının tercih ettiği ödeme yöntemi olduğundan, neredeyse zorunluluk diyebiliriz. Ayrıca alıcı için de bir avantajı var. Kredi kartınızı sisteme bir kere tanımladıktan sonra, bir daha kart numarası girmenize gerek kalmayacak. Sadece PayPal hesabınıza girip öde diyeceksiniz o kadar. Kart sistemde tanımlı olduğundan, para oradan çekilecek. PayPal’e kayıt olmanın bir zorluğu yok. Kredi kartınızı veya sanal kredi kartınızı hazır edin yeter. Güçlü bir şifre oluşturun. İçinde büyük ve küçük harflerle sayılar olsun. Geri kalan detaylar için sizi aşağıdaki video’ya alalım.
Bütün işlem bu kadar. Artık Paypal’a tanımlı bir kredi kartınız var. Şimdi eBay’e girip alışveriş yapacağız.

eBay

eBay’e de tıpkı PayPal gibi önce kayıt olarak giriyorsunuz. Ancak artık kredi kartı gibi detaylar gerekli değil. Kayıttan ziyade, alışveriş sırasında ürün seçerken dikkat etmeniz gereken şeyler var. Bunların üzerinde durduk. Aşağıdaki video’da sahte ürün satmak da dahil olmak üzere yapılan bazı uyanıklıkları size gösteriyoruz. Bunlara dikkat ettikten sonra gerisi kolay. Alışverişi ebay.com yerine global.ebay.com üzerinden gösterdim. Ben genelde böyle buluyorum istediklerimi. Türkiye’ye gönderi yapanları listeliyor. ebay’in Türkçe desteği de var ama ben video’yu İngilizce versiyonundan yaptım. Zaten şöyle bir gerçek var, yabancılarla alışveriş yapacaksanız İngilizce bilmeniz gerek. Çünkü satıcılara talimat vermek, posta fiyatlarını sormak gibi ihtiyaçlarınız olacak. Ürün bilgileri de İngilizce. O yüzden menülerin Türkçe olması çok bir şey ifade etmiyor. Global olmayan sitede Türkçe desteği yok.
Bütün bunlardan sonra aklınızda iki soru olabilir. Ürünler ne kadar zamanda geliyor ve gümrükte problem çıkıyor mu?

Kargo ve Gümrük

Ben aldığım ürünlerin %95′ini normal postayla alıyorum. Bugüne kadar bir kere paket gelmedi onda da bizim postacı değişmişti. Özkan’ın aldığı bazı ürünler de gelmedi örneğin. Bu konuda garanti veremem. Bence en güzeli sistemi test etmek. Ciddi bir şey almadan önce ucuz ürünler alıp geliyor mu gelmiyor mu bakmakın. Postanın önemli dezavantajı kargo süresi elbette. Ürünün geldiği yere göre bu süre değişir. Ben ortalama olarak 15 gün diyeyim. En hızlı geleni bir haftada gelmişti. En uzun süren ise bir ayı bulmuştu. Acelem varsa bazen Fedex’i seçtiğim de oldu.
Süreyi değiştiren faktörlerin başında ürünün gönderildiği yerin size uzaklığı var elbette. Sonraki faktör ürünün ne zaman kargoya verildiği. Örneğin siz pazartesi alıyorsunuz ama aldığınız kişi haftada bir gün kargo vermeye gidiyor ve bu gün de cuma oluyor. Ürün beş gün yatıyor. Ama genelde ertesi gün kargoya veriliyor. Ürünü aldığınız yerin bayram/özel günleri tatilleri vs varsa yine işler biraz yavaşlayabiliyor. Ek olarak postada takip seçeneği de yok. Ürünler PTT’ye çuvallarla geliyor.
PTT ise bana sorun çıkarmadığı gibi kutusu hasar gören kargoları yeniden paketleyip bana gönderiyor. iki-iki buçuk TL gibi bir ücret alıyorlar bu durumda. Gümrük ise 150 Euro’ya kadar problem çıkarmıyor.  Ancak bu durum ürünün gümrüğe takılmayacağı anlamına gelmiyor. Benim bir iki ürünün takılmıştı. Bu da sizi korkutmasın. Ürünün değeri limitin altındaysa yine birkaç TL ödeyip alabiliyorsunuz. Sadece sizin gözetiminizde ürün açılıyor. Bir iki soru soruyorlar. Tek kaybınız zaman oluyor. Benim İstanbul’da PTT’ye gitmem demek, Cevizlibağ’a gidip gelmem ve işlemlerle beraber, dört saat harcamak demek. Yeni gümrük mevzuatı için şuraya bakabilirsiniz.
Aşağıda aldığım bazı şeylerin postayla nasıl geldiğini göstereceğim.
zarf
İşte bu, videomuzda aldığımız kablosuz tetikleyici. Hong Kong’tan geldi. Kıyaslama açısından A4 bir kağıdın üstünde fotoğrafını çektim.
wireless
Bu da kutunun içi.
sdhc
Bir adet sahte SDHC bellek kartı. Hong Kong’tan.
fedex
4GB dizüstü sistem belleği.  Bunları acil olduğu için Fedex’le aldım. Avustralya’dan geldi. Ebay’dan almadım bunu ama Fedex zarfı örneği olsun dedim.
zarf3
Sennhesier CX500 kulaklık. İtalya’dan geldi. Bunu Hong Kong’tan almadım zira orada satılan Sennhesier’ların tamamı sahte diyebilirim.
Bu yazıda bahsetmediğim konu, açık arttırma ile ürün almak. Ben hep hemen al/buy it now seçeneği ile alıyorum. Açıkçası 150 euro altına alacağınız ürünlerde açık arttırmaya hiç gerek yok. Alacağınız ürün sadece açık arttırmayla satılıyorsa başka. O da çok kolay zaten. Sadece maksimum limitiniz neyse onu teklif olarak yazıp bekliyorsunuz. Fazla veren çıkmazsa sizin oluyor. Ama ucuz ürünlerde genelde açık arttırmada zarar edersiniz. Bazen öyle tuhaf fiyatlara gidiyor ki ürünler, açık arttırmada 100$’a çıkan ürün, hemen al olarak başka satıcıda 70$ oluyor örneğin. Fotoğraf malzemelerinde bence hemen al en güzel yöntem. Siteye girerken de video’daki gibi global.ebay.com adresini kullanın. Türkiye’ye gönderi yapanlar listelensin. Ama şu da var. Eğer aradığınız ürünü bulamazsanız, ebay.com adresinden girersiniz. Ürünü bulursanız ve gönderecekleri ülke örneğin sadece Amerika ise, satıcıya mail atıp size göndermesi için ikna edebilirsiniz.
Satıcı profili seçerken onlarca satış yapmış kişileri seçin. Zaten ‘Power Seller’ dolu eBay. Benim aksesuarcım Linkdelight. Artık alıştığı için ben ürünü alıp yorum yazmadan o hemen bana olumlu yorum yazar. Zamanla sizin de sürekli alışveriş yapacağınız satıcılar olacak. Alışveriş yaptıkça olumlu puanınız artacak. Bunun yararı az önceki örnekte bahsettiğim türden bir ikna gerekirse, puanınız yüksek olduğundan normalde Türkiye’ye göndermeyen birini ikna etme şansınızın artması.
Bence ufak tefek şeylerle başlayın. Kargosu bedava ürünler ideal. Ufak hafıza kartları alabilirsiniz örneğin. Hata ya da aksilik olursa  çok zarar etmezsiniz. Adreslerinizi kısa tutmaya çalışın. PTT anlasa kafi. Satıcı açısından ülkenin ve adınızın doğru olması yeter. Adres bilgilerini çoğu print alır o yüzden pek problem olmaz. Elle yazanlar hata yapabiliyor ama Türkiye’ye geldiyse paket, gerisi kolay.

5 yorum:

Unknown dedi ki...

Çok faydalı bir yazı olmuş, elinize sağlık:)


Alışverişe destek veren alternatif sitelere bakarken şu siteyi buldum, duyurusunu paylaşayım belki birilerinin işine yarayabilir:

Amerika’dan alışveriş yapmak için daima ücretsiz Viadress.com sitesini kullanıyorum çünkü bu site size ücretsiz olarak sanal bir Amerika adresi temin ediyor, böylece istediğiniz Amerikan dükkanından ya da eBay satıcısından alışveriş yapabiliyorsunuz; Viaddress de siparişlerinizi sizin evinize yönlendiriyor.

http://www.viaddress.com adresinden siteye ücretsiz olarak üye olabilirsiniz. Üyeliğinizin hemen ardından Amerika’daki sanal sipariş adresiniz e-mailinize gönderilecek. Bunun yanı sıra, uluslararası kredi kartlarını kabul etmeyen Amerika dükkanlarından alışveriş yapmak isterseniz Viaddress istediğiniz ürünleri hiçbir komisyon eklemeden sizin yerinize satın alabilir. Bu sistem gerçekten çok faydalı! İnternet sitesine bir göz atın: http://www.viaddress.com

crema dedi ki...

Bahsettiğiniz siteyi gayet memnun bir şekilde kullanıyorum. Ebayden ve amazondan [URL="http://www.Viaddress.com"]www.Viaddress.com[/URL] aracılığıyla birçok alışveriş yaptım ve hiç bir sorun çıkmadı, en güzel kısmı da bazı kısıtlamalarla Türkiyeye göndermeyen sitelerden hiç bir komisyon ücreti alınmadan alışveriş yapmam oldu. Herkese tavsiye ederim, en azından kayıt ücretsiz olduğu için bir deneyin derim.

Unknown dedi ki...

merhaba;
e-bayda yanlış bir teklif verdiğimizde bunu nasıl düzeltiyoruz? acilen yardımınızı bekliyorum

Adsız dedi ki...

Merhaba, US dışına shipping yapmayan alışveriş sitelerinden alışveriş yapabilmeyi sağlayan VIAdress.com adlı siteyi ben de keşfettim. Benzerlerine gore hizmeti cok iyi, fiyatlari da. Size bir US adresi veriyor. KArgo oraya gidiyor oradan sizin turkiye adresinize postalanıyor. 15-20 gun beklemeniz gerekmiyor. Bir kac gunde elinize ulasiyor. Amazon alisverisleri icinde gecerli. Tavsiye ederim sizde bir inceleyin

ertekin dedi ki...

Merhaba, Bende tecrubemi paylasmak istedim. US dışına shipping yapmayan alışveriş sitelerinden alışveriş yapabilmeyi sağlayan VIAdress.com adlı siteyi ben de keşfettim. Benzerlerine gore hizmeti cok iyi, fiyatlari da. Size bir US adresi veriyor. Sonra da urunu size yolluyor. 15-20 gun beklemeniz gerekmiyor. Bir kac gunde elinize ulasiyor. Amazon alisverisleri icinde gecerli. Tavsiye ederim sizde bir inceleyin