14 Ocak 2010 Perşembe

USB Fan Nasıl Yapılır? [Videolu Anlatım]

usb fan

USB ile kullanabileceğiniz sıcak günlerde sizleri rahatlatacak bir fan yapmak ister misiniz? DIY projeleri yani Kendin yap projeleri kapsamında yer alan bu alet sizi mutlu edecektir.
Gerekli malzemeler ise bilgisayar kullanıcılarının evlerinde bulabilecekleri malzemeler. İki adet CD veya DVD (bence cd kullanın eski olanlardan.), bir adet makas, bir adet yapıştırıcı, bir adet şarap tıpasına benzer bir şey, bir adet eski çalışmayan farenizden kestiğiniz bir ucu usb girişi olacak kablo, bir adet eski oyuncak araba motoru.
Yapmamız gerekenler ise şöyle;
Öncelikle makas yardımıyla CD’nin birisini eşit aralıklarla merkeze doğru yarıçap uzantısında kesiyoruz. Bu CD bizim fanımızın üflemesini sağlayacak. Daha sonra ısıtıcı yardımıyla merkezine yakın olan yerleri ısıtarak eşit derecelerde kıvırıyoruz. Bu da bize hava üflemesi için gerekli olacak.
Şimdi geldi bunu çevirmesi için şarap tıpasını  yerleştirmeye. CD’nin merkezindeki boşluğa bu tıpayı yerleştiriyoruz. Böylece  araba motoruna bağladığımızda bizi serinletecek.
Daha sonra USB kablomuzu kesiyoruz. İçinden aynı renklerde ikişer kablo olmak üzere toplam 4 kablo çıkacaktır. Bunlardan ikisine ihityacımız yok. Onları kesebiliriz. Dikkat edin kestiğiniz kablolar aynı renk olmasın. Farklı renkteki kablolar ise motora güç aktarmada kullanılacak.
USB kablomuzu motora bağlıyoruz ve bunda bir şekilde kabloların oynamamasını ve sabitlenmesini sağlıyoruz.
İkinci CD’yi alıp yatay bir şekilde koyduktan sonra üzerine sabitlenmiş motorumuzu koyuyoruz. Motorun ucuna ise kestiğimiz ve kıvırdığımız CD’yi yerleştiriyoruz.
Sıra geldi denemeye. USB kablosunu bilgisayara bağladığımızda motorun çalıştığını ve CD’nin döndüğünü göreceğiz. İşte size USB fan. Kendinize doğru çevirin sizi serinletecektir. :)
İşte görüntüler :)

Hiç yorum yok: