5 Mart 2010 Cuma

Devlet Nedir Devlet Kavramı

Devlet nedir, vikipedi, devlet ne demektir, devlet nedir devleti oluşturan öğeler, devlet nasıl ortaya çıktı, devlet nasıl kurulur, devlet nasıl oluşur, devlet nasıl ortaya çıktı
Devletin sözcük anlamı; elden ele geçen güç, iktidar demektir. Devlet, bir toprak parçası üzerinde yaşayan insan topluluğunun düzen içinde ve bağımsız yaşamak için kurduğu bir örgütlenmedir. Bu tanıma göre, devletin varlığı için zorunlu olan üç temel öge vardır: toprak parçası, bir insan topluluğu ve egemenlik.

Devleti kuran insan topluluğu millet adını alır. Milletin üzerinde yaşadığı kara parçası vatan (yurt) dır. Devletin içte huzur ve düzeni, dışta bağımsızlığı sağlama gücü ise egemenliktir. Bu ögelerden biri olmazsa devlet de var olamaz.

Bizim vatanımız Türkiye’dir. Türk toprakları üzerinde yaşayan millet, Türk milletidir. Türk milleti, sevinç ve kederleri paylaşan, aynı dili konuşan insanlardan oluşur. Milletimizi oluşturan insanlar, birlikteliklerini huzur içinde sürdürebilmek ve bağımsız yaşayabilmek için Atatürk’ün önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kurmuşlardır.

Toplum içinde yaşayan insanlar ve gruplar, karşılıklı ilişki ve etkileşim içinde bulunurlar. Bu ilişkilerin sağlıklı yürütülebilmesi için devlete gereksinim duyulur. Günümüz toplumlarında en büyük örgütlenme olan devlet, insanların tüm ilişkilerini düzenler. Devlet, bu düzenlemeyi yasalarla gerçekleştirir.

Hiç yorum yok: