1 Mart 2010 Pazartesi

DiLLERiN DURUMU


Her insan topluluğu kendine uygun bir dil üretmiştir. Yeryüzünde tarihte olduğu gibi bugün de binlerce konuşma dili vardır. Bunların bazılarmı çok az kişi konuşmaktadır. Bir çok dii, tarih içinde kaybolup gitmiştir. Bugünkü dillerin bazıları da zamanla kaybolacaktır.

Her kavim, kabile, toplum, kendi dilini kendi koyduğu bir ad ile adlandırılır. Türkçe’de diller adlandırılırken, -ce, -çe, -ca, -ça ekleri getirilir. Arapça, Farsça, Osmanlıca, İngilizce gibi.

Bilim adamları dilleri araştırarak insanların nereden nereye göç ettiklerini, hangi dillerden hangi dillerin çıktığını bulmaya çalışırlar. Bu araştırmalar sonucunda dillerin köklerinin sayılı olduğu anlaşılmaktadır.Dillerin bdnzerliklerini bir çok insan anlayabilir ama kökenlerini tam olarak saptayabilmek dilbilimcilerin işidir.Dillerin birbirine yakınlıklarıııı belirleyebilmek için iki yol uygulanır. Bunlardan biri; dilin kaynağını bulmaktır. Ikincisi; bir dilin öteki dil ile benzerliğini, yapısını inceleyerek aralarındaki yakınlığı belirlemektir.

Hiç yorum yok: