17 Ocak 2010 Pazar

İşlemci Savaşları intel vs amd

İşlemci piyasasında çift çekirdekten itibaren Intel ve AMD’nin çetin savaşlarına tanık olduk. İki dev de, işlemcileri için en yeni teknolojiler kullanarak pazar paylarında üstünlük sağlamaya çalıştı. Piyasada hali hazırda 4 çekirdekli işlemci savaşları devam ederken, yakın gelecekteki işlemciler ile ilgili bilgiler de yavaş yavaş basına sızıyor.
intel core x i7
Intel’in, güce doymayanlar için ürettiği 6 çekirdekli işlemcisinin detayları belli olmaya başladı. Üst seviye kullanıcılar için düşünülen 6 çekirdekli işlemci, Gulftown kod adına sahip. Intel yeni işlemci serisi için standart kodlama tekniğine devam ediyor. Yeni seri piyasaya Core i7 980X ismiyle sürülecek. Core i7 980X, 32 nm teknolojisi ile üretilecek. 3.33 GHz çalışma frekansına sahip işlemci, 12 MB önbelleğe sahip. İşlemci maksimum olarak 130 Watt güç tüketiyor.
Hız-aşırtma tutkunlarına sunulan tümleşik turbo modu da mevcut. Hız ihtiyacı olduğunda işlemci otomatik olarak 3.6 GHz hızına overclock yapıyor.
Socket 1366’yı kullanacak olan Core i7 980X serisinin, uygun BIOS güncellemesinden sonra sorunsuz çalışacağı düşünülüyor. Hafıza olarak ise sadece DDR3 1066 MHz RAM’ler kullanılıyor. Intel yapılan testlerde daha yüksek frekanslı RAM’lerin işlemciyle birlikte çalışmasında sorun yarattığını açıkladı.
Üst seviye kullanıcılar ve hız-aşırtma tutkunlarının merakla beklediği Core i7 980X, Mart 2010 gibi piyasaya sürülecek. Fiyatının ise resmi olmasa da 1000 dolar civarında olacağı bekleniyor.

Hiç yorum yok: