12 Ocak 2010 Salı

Windows XP Mode kurulumu

Eveet bugün yine çok önemli bi mevzuya el atıyorum. Bi önemli sorma. Windows 7 şahane bunu biliyoruz zaten. Peki Vista’da yaşanan yazılım çakışması sorunlarını yaşamiciiz mi diye tartışmalar sürerken Microsoft çok zeki bi hareketle üstün compatibility aracını piyasaya sürdü. Adı da XP mod. Ecnebiler vindovs ekspii mood diye söylüyor. Yaa ikspi de değil ekspi. Hem ayrıca mikrosoft da değil maykrosoft. Neyse kurulum gayet basit:
1) http://www.microsoft.com/windows/virtual-pc/download.aspx
Yukarıdaki adrese gidiyoruz. Gittik mi hah ordan adımları takip ediyoruz. Siz etmeyin ben anlaticiim
2) Şöyle bir durum her makine XP moda uymuyor. Virtualization diye bi teknoloci varmış.
Intel marka Virtualization teknolojisine sahip işlemcilerin listesi şurda:
http://ark.intel.com/VTList.aspx
AMD marka Virtualization teknolojisine sahip işlemcilerin listesi şurda:
http://www.amd.com/US/PRODUCTS/TECHNOLOGIES/VIRTUALIZATION/Pages/amd-v.aspx
Bunları boşverin siz. Microsoft bunun için küçük bir araç yapmış 180 kb lik. O sizin bilgisayarınızın XP mode’a uygun olup olmadığına bakıyor. Şurdan indirebilirsiniz:
Download Microsoft® Hardware-Assisted Virtualization Detection Tool
Bunu indirip Admin olarak çalıştırın. Şöyle bişi derse iyi:
This computer meets the processor requirements to run Windows Virtual PC. If this computer runs a supported edition of Windows 7, you can install Windows Virtual PC
3) Artık makinemiz XP mode’a uyumlu olduğuna göre indirip kurabiliriz. Son bir kontrol daha yapalım. Başlat -> Tüm programlar yolunu izleyerek listenin en altında Windows Virtual PC var mı yok mu diye bakalım. Varsa boşa kurmayalım dimi. Varsa basalım ve açılan dropdown listte Windows XP Mode var mı diye bakalım. Varsa bişi kurmanıza gerek yok. Ama yoksa alt adımlardan devam edelim.
4) http://www.microsoft.com/windows/virtual-pc/download.aspx
Bu sayfanın 3. maddesine gidelim ve ordan kendimize uygun işletim sistemini seçelim(Şu an sistemde kurulu olan).
5) Üstteki adımı gerçekleştirince sayfanın 4. maddesinde iki adet indirme linki çıkmalı
 
6) Hem “Windows XP Mode” hem de “Windows Virtual PC”yi indiriyoruz. XP mode’un boyutu yaklaşık 470 mb. Bu yüzden vakit alabilir. Virtual PC nispeten küçük. 9 mb civarı. Bi de XP mode’un altına several minutes yazmışlar. Ayıp be. Türkiye için several hours dese daha şahane olurmuş.

7) İndirme tamamlandıktan sonra önce Windows Virtual PC’yi kuruyoruz. Bu esasında bir Windows güncellemesi. Kurduktan sonra restart ister. Atınız kırmayınız onu. Biraz vakit alabilir güncelleme fişi falan çekmeyin aman diyim.
8) Virtual PC kurulduktan sonra artık Başlat-> Tüm programlar yolu izlenip listenin altına bakıldığında Windows Virtual PC olduğu görülür. Basıldığında çıkan dropdown listte Windows XP Mode da olduğu görülür. Basmayınız. Basarsanız üzülürsünüz. Lakin ki download xp mode tadında bir uyarı verir.

9) Biz halihazırda XP Mode’u da indirdiğimiz için artık kurmaya hazırız demektir. İndirdiğimiz WindowsXPMode_en-us.exe’yi veya size uygun olan neyse onu kurun.


10) Artık hazırız. Başlat -> Tüm programlar yolunu izleyerek listenin en altındaki Windows Virtual PC’ye basıp çıkan listeden Windows XP Mode’a basınca bir defalığına mahsus kısa bir kurulum ekranının ardından tadaaa bildiğin Windows XP. Hadi hayırlı olsun. Tam ekran yapıp makinede direk XP yüklüymüş havası da verebilirsiniz. Yalnız harddiskten bi 4 gb civarı götürdü ona göre:)

Hiç yorum yok: