27 Şubat 2010 Cumartesi

İnternet Tarayıcılarındaki Rekabette Son Durum Hangi Tarayıcı Lider

Tarayıcı Savaşları
Hepimizin bildiği gibi internet tarayıcıları insanların sitelere rahat,hızlı ve sorunsuz bağlanmasını sağlayan en önemli etken. Ve şirketler arasında çok büyük bir rekabet söz konusu.Günümüzün en iyi tarayıcılarından  biri olarak kabul edilen Firefox ise diğer tarayıcılara bazı konularda öncü olmaya devam ediyor. Firefox’ta olan,bu tarayıcıyı farklı ve esas kılan tüm özellikleri kendisine göre uyarlaran Google Chrome ve Internet Explorer’ın ise bir bakıma Firefox’tan kopya çektiğini söyleyebiliriz.
Firefox kullanıcılarının aklında ise ”Google Chrome kullansam daha iyi bir performans alır mıyım?” sorusu var. Internet Explorer’ın kaybettiği pazar payını ise Chorme yavaş yavaş topluyor. Önündeki en ciddi sorun ise bazı siteleri düzgün göstermemesi oluyor. Son günlerde Internet Explorer 9 beklentisi ise iyice artış gösterdi,çünkü Internet Explorer 8 ve daha alt sürümleri popüleritesini iyice yitirmiş olmakla beraber firefox,chrome ve opera gibi tarayıcıların gölgesinde kaldı. Vista’dan sonra Windows 7 ile  harika bir atak yapan Microsoft’un ise tarayıcı konusunda yerinde saydığını hatta düşüşe geçtiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Microsoft,Internet Explorer 6 kullanımını yavaşlatıp,kullanıcıları 8′e yönlendirmek istedi.
Microsoft bu çalışmalarını sürdürürken Firefox’ta boş durmadı ve elinden gelenin en iyisini yaparak,bana göre internet tarayıcıları arasında en iyi olmayı başardı.Tabii bu öznel bir yorum çünkü Internet Explorer hala pazarın en güçlüsü konumunda ve %65 lik bir paya sahip. Tabii bunun üstünde insanların Microsoft yazılımları kullanmasının etkisi büyük. Örnek verecek olursak ”Microsoft XP” kullanan bir kişi,yazılmı kurduğunda otomatik olarak kurulan tarayıcı Internet Explorer oluyor. Değişik bir gözle bakacak olursak,bu da diğer tarayıcıların tanınmasına ve kullanılmasına engel bir durum.
Bakalım bundan sonra bu savaş nasıl şekillenecek? Fark açılacak mı? Yoksa rekabet daha fazla ateşlenip biz kullanıcıları da bir kararsızlığa mı sürükleyecek?
Tarayıcı savaşlarında son durum;
2010 Şubat Tarayıcı kullanımı
Tarayıcı     Şubat 2010 (%)     Şubat 2009 (%)     Değişim (%)
IE               64.78                        70.99                        -6.21
Firefox        17.38                        17.97                        -0.60
Chrome       5.78                          3.66                          2.12
Mozilla        1.73                           2.41                         -0.68
Safari          1.39                           0.56                          0.83
Opera         0.41                           0.49                          -0.08
Netscape     –                               0.67                             -


kaynak

Hiç yorum yok: