23 Şubat 2010 Salı

Zen coding kod yazmak artık çok kolay…

Web tasarımı ile uğraşanlar bilirlerki kodlama büyük vakit alır, hele birde kodlamayı sıfırdan yapıyorsanız. Bu yüzden çoğu kişi kalıp kod kullanır. Fakat eninde sonunda tasarıma uyması için kod sisteminde değişiklik yapmanız gerekir. Kodlamayla ilgili editörlerin çoğu içerdikleri kod kütüphaneleriyle size yardımcı olurlar ama kolaylık sağlama konusundada Zen coding devreye girer. Zen coding kodlamayla ilgili editörlerde daha rahat ve kolay kodlama yapabilmemizi sağlayan bir javascript eklentisidir. Aşağıdaki videoyu izlerseniz sanırım olayı daha iyi kavrayabilirsiniz.

Download etmek için: Zen coding
Desteklediği Kod yazma editörleri;
Desteklemesi planlanan Kod yazma editörleri;
Ben Dreamweaver ve Ultraedit de kullandım. Ama her ikisindede hotkey atayamadım. Kullanım hakkında daha detaylı bilgiye sahip arkadaşlar varsa benimle bağlantıya geçsin. En sonunda Aptana studio’da zen coding’i tam anlamıyla kullanmaya başladım. Artık gerçekten bir zorunluluk haline geldi benim için.
Dreamweaverda kullanabilmek için Adobe Extension Manager yüklü olması gerekir.Daha sonra commands menüsünden, Manage Extensions sekmesi tıklanır. Zen codingden indirilen Dreamweaver zen coding extensioneklentisi install (yükleme) yapılır ve artık kod yazmaya başlayabiliriz.
Örneğin;div#ellibir+ul>li*5`kodunu yazıp. yazdığımız kodu mouse ile seçili hale getirip. commands menüsünden Expand Abbreviation sekmesini tıkladığımızda yazdığımız kodun.
<div id="ellibir"></div>
          <ul>
  <li></li>
  <li></li>
  <li></li>
  <li></li>
  <li></li>
 </ul>
olarak değiştiğini göreceksiniz.

Benden bu kadar dediğim gibi zen coding hakkında daha fazla bilgiye sahip arkadaşlar yazılarını bizimle paylaşırlarsa sevinirim.
kaynak

Hiç yorum yok: