9 Şubat 2010 Salı

Victor Hugo Kimdir-Hayatı-Eserleri

victor hugo, victor hugo biyografi, victor hugo eserleri, victor hugo kimdir, victor hugonun eserleri, victor hugonun hayatı, victor hugonun romanları, victor hugonun şiirleri, victor hugonun tiyatro oyunları26 Şubat 1802′de Fransa’da Besançon’da doğan Victor Hugo, 22 Mayıs 1885 Paris’te yaşamını yitirmiştir.


Victor Hugo, şair, yazar ve devlet adamı kimliği ile tanınır. Hugo, liseden sonra edebiyatla meşgul olmuştur. 1824 yılında “La Muse Française” dergisini kurdu. 1830-1843 yılları arasında çıkarmış olduğu eserler sayesinde çok başarılı bir dönem geçirmiştir. Victor Hugo, 1843′ten 1852 yılına kadar herhangi bir yapıt vermemiştir. Sebebi ise sevdiği kızın boğularak öldürülmesidir. Victor Hugo, 1848 Fransa Devrimi’nden sonra da parlametoya seçilmiştir. Napolyo hükümetinin yapmak istediği darbeyi engelleme çabaları başarısız olunca Belçika’ya kaçmıştır.

1862 yılında başyapıtı olan “Les Misarebles (Sefiller)” adlı romanını yayımladı. Victor Hugo’nun bir diğer önemli eseri ise bilindik bir eser olan “Notre Dame’ın Kamburu” dur.


Victor Hugo ölmek üzereyken şu sözleri ile dikkat çekmiştir; “Tanrı’ya inanıyorum, ahirete inanıyorum; fakat hiçbir kilise papazını başımda istemiyorum. Beni seven bütün dünya insanlarının gönülden dualarını bekliyorum. Bu benim için kafidir.”

Başlıca Eserleri;

Şiirleri

* Doğulular

* Cezalar

* Dalıp Gitmeler


* Müthiş Fil

* Dede Olma Sanatı

* Bu Çiçek Senin İçin

* Dilenci

* Fransa

* Kadına sitem


* Gelin Böceği

* Ağlamak için gözden yaş mı akmalı

* Sonbahar yaprakları

* Asırların efsanesi

* Söylesem Söyleyebilsem Ah Derdimi

* Aşk dilencisi


* Aşkımın Aşkı

Tiyatro eserler

* Lucreca Borgia

* Ruy Blas

* Burgrave’lar

* Hernani


* Kral eğleniyor

* Mary Tudor

Romanlar

* Sefiller

* İzlanda Hanı

* Notre Dame’ın Kamburu


* Deniz E

* Bir idam mahkumunun son günü

* Doksanüç ihtilali

* Dalıp gitmeler

* Gülen adam

* Korkunç yıl


* Büyük baba olma sanatı

* Düşüncenin dört ana kaynağı

* Hürriyet içinde tiyatro

* Uğursuz yıllar

* Taş yığını

* Nişanlıya Mektuplar

kaynak

Hiç yorum yok: