1 Şubat 2010 Pazartesi

İlaçlar Nasıl Test Ediliyor? İnsan Deneklerin Başlarına Gelen Ürpertici olaylar

İlaçlar Nasıl Test Ediliyor? İnsan Deneklerin Başlarına Gelenler
Sahte İlaç ve Sahte Haplar
Her yeni ilaç, piyasaya sürülmeden önce, hayvanseverlerin protestosu eşliğinde, hayvanlar üzrinde deneniyor. Fakat ilaçların test süreci hayvanlarla sınırlı değil. Yaygın olarak kullanılmaya başlanmadan önce, bazı gönüllü insanlar üzerinde de deneniyorlar.

İlacın, kobay hayvanlar üzerinde başarıyla uygulanmasından sonra, dört fazdan oluşan yeni bir süreç başlıyor ve bu süreçte hayvanların yerini insanlar alıyor. fazI testi, ilacın insan vücudunda nasıl parçandığını ve vücutla nasıl bir etkileşime girdiğini ortaya koyarken, ani yan etkiler bu safhada belirleniyor. İlk fazın sonunda ilaç geçer ot alırsa, fazII ve fazIII testleriyle, daha fazla sayıdaki gönüllü hasta üzerinde, çeşitli dozlarda deneniyor. İlacın, odaklandığı hastalığı iyileştirmede başarılı olup olmadığı bu safhada test ediliyor. İlacın uygulanması gereken doz ve süre de bu safhada belirleniyor. Bu testler sonucu ruhsat alan ilacın pazarlanma sonrası denetim süreci ise fazIV oluyor.

Denekler, en tehlikeli süreç olan, fazI sürecinde genellikle, test merkezinde yaşıyorlar. Deneyin içeriğine göre bazen, hiç dışarı çıkmalarına izin verilmediği bile oluyor. Denekler bu testleri, gönüllü olarak, para karşılığında yaptırıyorlar. Ücret tatmin edici ama riskler de çok fazla.

New York’ta, Helmes isimli bir kobayın, ilaç testleri sırasında kollarında yaralar çıktı, bu yaraların iyileşmesi haftalar sürdü. Helmes, sık sık bayılıyordu, hatta bir keresinde tam sekiz saat baygın kalmıştı.

2006 yılında, Almanya’da geliştirilen, TGN1412 kod adlı ilacın, bir İngiliz tıbbi araştırma şirketi tarafından uygulanan test çalışmalarında, 2000′er sterlin karşılığında, deneye katılan 6 denek, ilacın uygulanmasının hemen ardından, organ sistemleri yetersizliğiyle karşı karşıya kaldılar. Aralarından Ryan Wilson adlı denek, el ve ayak parmaklarını kısmen kaybetti.

18 yaşındaki , Jesse Gelsinger, vücuttaki üre döngüsünde bozukluklara yol açan, bir metabolizma hastalığına sahipti. Hastalığa yönelik test sürecine katılması teklif edildiğinde, aynı hastalıktan yakınanlara bir umut olabileceği düşüncesiyle öneriyi kabul etmişti. Sahip olduğu bozuk genin düzgün şeklini taşıyan bir virüs, vücuduna enjekte edildi. Virüs, bağışıklık sisteminde şiddetli tepkiye neden oldu. Tüm organları iflas eden

Gelsinger, dört gün içinde yaşamını yitirdi.

Bunlar gibi, deneklerin başına gelen daha pek çok, kötü olay var. İlaçların, para karşılığı insan denekler üzerinde denenmesi etik açıdan, büyük bir tartışma konusu. İnsan deneklerin, haklarını savunacak, hiçbir örgüt veya kuruluş  bulunmuyor. Bu işi gönüllü olarak yapıyorlar ama genellikle paraya çok ihtiyaçları olan, fakir insanlar başvurduğu için pek de gönüllü bir eylem olarak görülmüyor ve tepkilere yol açıyor.

Hiç yorum yok: