1 Şubat 2010 Pazartesi

Osmanlı Tokadı Nedir? Osmanlı Tokadı Nasıl Atılır?

osmanlı tokadı oyunu, osmanlı tokadı tarihçesi, osmanlı tokadı video, osmanlı tokadı izle, osmanlı tokadı oyna, osmanlı tokadı tarihi, osmanlı tokadı hikayesi

Osmanlı Tokadı Nedir?
Osmanlı Tokadı, Osmanlı ordusunun, Başıbozuk (Delibaş) olarak adlandırılan bir birliğinin, silahsız savunma ya da saldırı durumlarında kullandıkları, elin her iki tarafıyla da yapılması mümkün olan ve düşmanı sersemletmek amacını taşıyan bir vuruş tekniğiydi.
Osmanlı Tokadı Nasıl Atılır?
Bilek veya dirsek kırılmadan, omuzdan güç alınarak, büyük bir hızla atılırdı. Yüzün her iki yanına veya enseye atılabildiği gibi, asıl Osmanlı tokadı, burnu hedef alacak şekilde, yüzün tam ortasına, avuç içini germeden, aya, burun ucuna denk gelecek şekilde atılırdı. Bu şekilde, düşmanın burun kemiği kırılır, kafatasının göz çukurları arasında kalan kısmını da kırarak beynine saplanır, böylece ölümüne yol açardı.  Böyle bir tekniğin uygulanmadığı durumlarda bile, hızlı ve çok sert biçimde atıldığı ve çok kuvvetli bir tokat olduğu için, boyun kırılmasına yol açarak da öldürebiliyordu.
Osmanlı Tokadı Hikayesi
Tokadın bu kadar etkili hale gelebilmesi için, Başıbozuk birliğine mensup askerler, aylarca, ıslak mermere ellerini vurarak, antreman yaparlardı. Zamanla avuç içleri nasır tutar ve iyice kuvvetli hale gelirdi. Zaten bu askerler, iri ve kuvvetli kişilerden seçilirdi. Ayrıca bu askerlerin, akli dengelerinin bozuk olduğu da rivayet edilir. At üzerinde veya yaya olarak, ordunun en önünde yer alırlar, savaş sırasında en önden gidip, silahsız şekilde tokat atmaya başlayınca, düşmanı psikolojik olarak çökertirlerdi. Silahlarını kuşanmış, çatışmayı bekleyen askerler, zırhsız, silahsız, bağırarak üzerlerine gelen, iri yarı, deli askerleri ve attıkları tokatları görünce kolay kolay toparlanamaz, arkadan gelen düzenli orduya karşı direniş gösteremezdi. Ayrıca, savaş esnasında, sıkça görülen, silahın elden düşmesi veya ağır silahların değiştirilmesi sırasındaki zaman kaybı da, Osmanlı tokadı atılarak kapatılırdı.

Etkili şekilde atıldığında öldürücü olabilen Osmanlı tokadı, çıkardığı ses dolayısıyla da oldukça zarar verici olabiliyor, bunun yanında kulağa denk geldiğinde, kulak zarını patlatabiliyordu. Zırhlı yüzeylerde bile iz bırakabilen Osmanlı tokadının, düşman miğferlerinin üzerinde yer alan izlerini, bugün bazı müzelerde görebilmekteyiz.kaynak

Hiç yorum yok: