1 Şubat 2010 Pazartesi

grammy ödülleri nedir

grammy ödülleri 2010, grammy ödülleri 2011, grammy ödülleri 2012, grammy ödülleri 2013, grammy ödülleri adayları, grammy ödülleri tarihleri, grammy ödülleri nedir, Grammy Ödülleri Tarihi

Grammy ödülleri, her yıl Amerika’da, pek çok farklı dalda verilen müzik ödülleridir. Oscar ödülleri kadar önemli görülmektedir. Tüm dünya televizyonlarınca yayınlanmaktadır. Orjinal adı “Gramofon Ödülleri” olmakla birlikte, yıllar içinde kısaca “Grammy” olarak adlandırılmaya başlanmıştır.
Ödüller, 1958 yılında verilmeye başlanmış, ilk kez 1971′de televizyonda yayınlanmıştır. 1971 yılına kadar, ödül törenleri, hem New York’ta, hem Los Angeles’ta yapılıyor, katılımcılar iki şehirden birini seçip, törene katılabiliyorlardı. Daha sonra tek bir tören yapılmaya başlandı ve yeri zaman zaman değişmiştir. Bu akşam yapılacak ödül töreni, Los Angeles’ta gerçekleşecek. Pek çok ülkede olduğu gibi, ülkemizde de naklen yayınlanacak.
Bu seneki Grammy ödüllerinin, Türk seyircisi için, ayrı bir önemi olacak. Bu yıl iki dalda aday gösterilen, dünyaca ünlü rap sanatçısı Mos Defin, Supermagic adlı şarkısında Selda Bağcan’ın yorumuyla, “İnce İnce Bir Kar Yağdı” adlı türküyü kullanıyor. Ayrıca bu şarkı,  Skate2 adlı bilgisayar oyununda da yer alıyor.
Grammy ödülleriyle ilgili, bazı ilginç bilgiler ve rekorlar şunlardır:
- En çok Grammy ödülü alan sanatçı, orkestra şefi Georg Solti’dir. Solti, tek başına 31, bir grup içinde 38 ödül kazandı.
- En çok Grammy alan müzik grubu, 22 ödülle U2 grubu oldu.
- En çok Grammy alan şarkıcı yine 22 ödülle, Stevie Wonder’dır.
- Bir törende en çok ödül alan sanatçılar, 8 ödülle Michael Jackson ve Santana’dır.
- LeAnn Rimes, 14 yaşında ödül alarak, Grammy ödüllerinin en genç sahibi olmuştur.
- Alan Parsons ve Joe Satriani, 13 kez ödüllere aday gösterildiler fakat hiç ödül alamadılar.
- 1959 yılında 22 dalda ödül verilmişti, 2009 yılında 110 dalda ödül verildi.
- İlk defa “yılın şarkısı” ödülünü, Domenico Modugno’nun “Volare” adlı parçası aldı.
- 1962 yılına kadar “rock müzik” dalında ödül verilmiyordu. İlk “rap müzik” ödülü ise 1989′da verildi.
- Ortalama 7000 akademi üyesi, adaylara oy veriyor.
- İlk kez, 1990 yılında, bir ödül sahibinin ödülü geri alındı.  Grammy alan Milli Vanilli adlı grubun, konserlerde playback yaptığı ve albüm kayıtlarında da şarkıları kendilerinin söylemediği tespit edilmişti.

Hiç yorum yok: