1 Şubat 2010 Pazartesi

1000 Farklı Ses Çıkaran Adam: Mel Blanc

1000 Farklı Ses Çıkaran Adam, Bugs Bunny, Donald Duck, Duffy Duck, Mel Blanc, ses sanatçısı, seslendirme, warner bros
“Bin sesin sahibi”, Amerikalı ünlü seslendirme sanatçısı, Melvin Jerome Blanc, 60 yıla yakın süren, ses sanatçılığı kariyerinde pek çok işe imza atmıştır fakat en çok Warner Bros kariyeriyle tanınmaktadır.
Blanc, Warner Bros’un, animasyon çizgi filmler yapan şirketine 1936 yılında girdi. Amerikan animasyon filmlerinin altın çağında, Warner Bros’ta çalışıyordu. Burada çalışırken, seslendirme konusunda çok başarılı olması ve birbirinden farklı, çok sayıda ses çıkarabilmesi sebebiyle, pek çok Warner Bros karakterinin seslendirmesi, ona verildi.
Ülkemizde de yıllarca gösterilmiş ve çok sevilmiş çizgi filmlerdeki, en önemli karakterleri seslendirdi. Bu karakterlerden bazıları şunlardır;
Bugs Bunny, Daffy Duck, Porky Pig, Sylvester the Cat, Tweety Bird, Forgorh Leghorn, Yosemite Sam, Woody Woodpecker, Wile e Coyote, The Tasmanian Devil, Speedy Gonzales, Henery Hawk, Barney Rubble, Heathcliff, Dino
Bu karakterlerin hepsini aynı kişinin seslendirdiğine inanabiliyor musunuz? Bütün bunların yanında, “Tom ve Jerry” animasyonundaki ses efektleri de Blanc’a ait. Ayrıca Blanc, Lucas’ın efsanevi filmi Star Wars’taki C-3PO isimli robotu da seslendirdi. Gerçek sesine en yakın ses, Sylvester’ın sesiydi.
Bunlar gibi daha bir çok karakteri seslendiren Blanc, farklı pek çok ses çıkartabilme özelliğiyle, Guiness rekorlar kitabına girdi. Ortalama 1000 farklı ses çıkarabiliyordu. En uzun süre seslendirme rekoru da kendisine ait. Blanc, Bugs Bunny’yi, tam 52 yıl boyunca seslendirdi. 49 sene süren, Duffy Duck seslendirmesiyle ikinci sırada yine o var. Üçüncü sırada ise, Donald Duck’ı, 48 yıl boyunca seslendiren, bir diğer ünlü seslendirme sanatçısı, Clarence Nash yer alıyor.
1989 haziranında, yaşamını yitiren Mel Blanc’ın mezar taşında Porky Pig’in mottosu, “That’s All Folks” (hepsi bu kadar dostlar) yazmaktadır.
kaynak

Hiç yorum yok: