5 Şubat 2010 Cuma

En Zeki Hayvanlardan Biri: Karga!

“Karga ile Tilki” hikayesi ile kargalara haksızlık ediyormuşuz. Geçtiğimiz aylarda yapılan bir araştırmada, kargaların çok zeki hayvanlar oldukları ortaya çıktı.
Kargalar, uzun bir bardak içindeki suda yüzen bir solucanı yakalayabilmek için, bardağın içine su atarak suyun seviyesini yükselttiler. Deneyi yöneten Cambridge Üniversitesi araştırmacılarından Christopher Bird, öteki hayvanlar içinde yalnızca orangutanların benzer bir beceri göstererek, bir tüp içindeki fıstığa ulaşabilmek için tüpün içine ağızlarıyla su püskürttüklerini belirtiyor.
Bird, karga türlerinin hayret verici derecede akıllı olduklarını ve beyinlerinin çok farklı olmasına rağmen, zeka derecelerinin insansı maymunlarınkiyle karşılaştırılabileceğini vurguluyor.
Deneyde sınanan dört karganın hepsi sınavı başarıyla geçmişler. İki kuş, görevi ilk denemede başarırken, diğer ikisi ikincide başarılı olmuşlar.
Deneylerde kuşların “az emekle çok iş yapmak” için büyük taşları seçtikleri ve yalnızca yeteri kadar taş kullandıkları gözlenmiş. Her dört kuş da, bardağa su yerine konan talaşın seviyesinin su gibi yükselmediğini hemen kavramış.
Bazı karga türlerinin, doğada yapraklardan iğne ve çengeller yapıp, bunlarla delik ve çatlaklardaki yiyeceklere eriştikleri biliniyor.
Doğada yakalanan ve Oxford Üniversitesi’nde inceleme altına alınan bir başka grup karganın sergilediği yaratıcılık örneği ise gerçekten şaşırtıcı. Bu deneyde, yedi karganın önüne, içinde lezzetli bir et parçası bulunan bir deney tüpü koymuşlar. Ancak etler yalnızca özel bir çubukla çıkartılabiliyor. Ödüle erişebilmek için kargaların üç eylemi sırasıyla yapmaları gerekiyor. Önce kafesin tabanında bulunan kısa bir çubuğu kullanarak ikinci bir deney tüpü içindeki daha uzun çubuğu çıkartıp onunla da ete ulaşacaklar. Oldukça iyi performans gösteren yedi kargadan dördü lezzetli eti mideye indirmiş!
Bu deney videolarından birini buradan izleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok: