1 Şubat 2010 Pazartesi

İpad Yorumları - Apple ipad hakkındaki düşünceler


Volkan YILMAZ
LOG Dergisi - Genel Yayın Yönetmeni
             iPad sizce beklentileri karşıladı mı?
Ufak bir hatırlatma ile başlayayım. iPad genel yorumların aksine bir bilgisayar değil. iPad tamamen multimedya ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmış bir cihaz. Bu noktada iPad’i bir bilgisayar olarak hayal edenler hayal kırıklığına uğradı. iPad, bilinçli Apple kullanıcılarının beklentilerini karşılarken, daha önce Apple ürünleri kullanmamış kullanıcıların ve hali hazırda ‘memnuniyetsiz’ kesimin beklentilerini karşılayamadı. Gerçi bahsi geçen bu memnuniyetsiz kesime Steve Jobs altın tepside, 0.99 dolar etiketle kristal elma da sunsa sonuç pek değişmeyecekti. Bundan 9 yıl öncesine geri dönecek olursak eleştiri yapan kesimin bire bir aynı yorumları o zaman iPod için de yaptığı görülüyor.
             Bir uzman olarak cihazın en avantajlı- en ön plana çıkan özelliği hangisi olacaktır?
iPad’in beraberinde getirdiği en önemli özellik iBooks platformu. iBooks elektronik kitaplar için hazırlanmış bir sanal mağaza. iBooks ile birlikte kitap okuma alışkanlıklarının değişeceği düşünülüyor. Aynı zamanda yayıncılar şimdiden iPad uyumlu gazete ve dergiler için çalışmalara başlamış durumda. Yani medya elde taşınabilir dokunmatik bir ekrana taşınıyor. Ayrıca iPod touch ve iPhone ile karşılaştırıldığında iPad bu iki cihaza göre dev ekranıyla muhteşem bir multimedya keyfi sunuyor. Özellikle büyük ekranda internet sitelerini dolaşmak ve yüksek çözünürlüklü filmleri izlemek heyecan verici gözüküyor. Ayrıca bilgisayar kullanmaktan çekinen orta yaş ve üzeri kitle için de iPad iyi bir alternatif olacaktır.
             Yine bir uzman olarak iPad’in zayıf noktası sizce ne? Hangi özellikler eksik? Siz olsanız neler ekler ve neler çıkarırdınız?
iPad’in bana kalırsa en önemli eksiği iPod touch ve iPhone’da da olduğu gibi aynı anda birden fazla uygulamayı aynı anda çalıştıramıyor olması. Apple bunun için de farklı çözümler sunuyor. Fakat çoklu uygulama desteği fena olmazdı diye düşünüyorum. Genel yorumlara bakacak olursanız ön yüzde video chat için kamera olmadığından şikayetçi olanlar var. Şimdi kendi adıma son ’15 yıla’ bakıyorum sadece ve sadece 3 kez video chat yapmışım. Bu noktada kameranın olmaması beni pek rahatsız etmiyor. Ayrıca sıkça konuşulan birkaç teknik detay daha var ama bu istekler bir bilgisayar olmayan iPad’i hali hazırda aşıyor.
             iPad tıpkı iPod ve iPhone’da olduğu gibi MAC’in hisselerinin hızla yükselmesine neden oldu. Sizce firmanın bir sonraki hareketi ne olacaktır?
İlk önce iPad’in gelişimini izleriz. Bir sonraki adımda benzer fiziksel özelliklere sahip dokunmatik ekranlı bir ‘bilgisayar’ olabilir sırada.
             Ülkemizde nasıl bir talep görecektir?
iPad Türkiye’de özellikle iPhone ve iPod touch kullanıcıları tarafından ilgiyle karşılanabilir.
             Fiyat oldukça düşük bulundu. Bu konuda görüşünüz?
Fiyat beklenilenin altında. Şöyle bir örnek vereyim ayrı ayrı aynı boyutlarda bir dijital fotoğraf çerçevesi ve elektronik kitap okuyucu satın almak istediğinizde daha fazla para ödemeniz gerekiyor. iPad’de bunların yanında MP3 çalar, video oynatıcı, internet, oyunlar ve sayısı 140 bini aşan uygulama desteği gibi çok daha fazla artı var. Üstelik bahsettiğim iki cihazdan da daha uygun fiyata.
             iPad edinmeyi planlıyor musunuz?
iPad, daha doğrusu o forma ve özelliklere sahip bir cihazın uzunca süredir eksikliğini hissediyordum. Bu durumda iPad edineceğim kesinlikle.

Not:Yazı volkan yılmazın milliyet gazetesine gönderilip %99 kırpılan ipad hakkındaki görüşlerinin kırpılmamış halidir.yazıyı indirmek isteyen kullanıcılar burayı tıklayabilirler

Hiç yorum yok: